joi

25 iulie, 2024

28 august, 2011

România a fost suspendată oficial de la posibilitatea vânzării certificatelor de emisii de carbon, după ce Comitetul de Conformare al Protocolului de la Kyoto a comunicat, în şedinţă publică, decizia finală referitoare la neconformităţile identificate la nivelul Inventarului Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră, transmis în 2010 de România, a informat, duminică, Ministerul Mediului, potrivit Mediafax.

Decizia finală a Comitetului de Conformare confirmă concluziile preliminare adoptate în 8 iulie 2011.

Potrivit acestora, ”România trebuie să asigure derularea şi dezvoltarea măsurilor menite să asigure îndeplinirea adecvată a tuturor activităţilor şi funcţiunilor specifice inventarului naţional şi sistemului naţional pentru estimarea emisiilor antropice de gaze cu efect de seră”, a precizat Ministerul Mediului.


Decizia finală confirmă suspendarea eligibilităţii României de a participa la mecanismele flexibile în baza articolelor 6, 12 şi 17 ale Protocolului de la Kyoto, până la rezolvarea neconformităţilor identificate. Suspendarea eligibilităţii a intrat în vigoare la comunicarea deciziei.

Totodată, România a anunţat că va continua demersurile de asigurare a funcţionării conforme a sistemului naţional şi a inventarului naţional de emisii de gaze cu efect de seră.

Suspendarea confirmată de organismul ONU va fi valabilă până la remedierea problemelor privind inventarul naţional al datelor referitoare la aspectele legate de mediu.

În anul 2008, conform Protocolului de la Kyoto, României i-au fost acordate 300 de milioane de certificate de emisii de carbon – AAU – pe care le poate vinde până la finalul anului 2012.


Până în prezent, România nu a vândut nici un astfel de certificat, preţul tuturor AAU-rilor repartizate României putând ajunge la sume de ordinul miliardelor de euro, în funcţie de cotaţiile internaţionale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: