vineri

26 aprilie, 2024

30 iunie, 2021

Noul sistem de emitere și comercializare a certificatelor de emisii de CO2 (sau gaze cu efect de seră – GES) va prevedea alocarea gratuită a unui volum tot mai mic an de an. Sistemul va include atât transporturile marine și terestre, cât și încălzirea clădirilor, potrivit proiectului care fi publicat luna viitoare de Comisia Europeană, consultat de Reuters.

Sistemul de certificate de emisii de carbon devine mai sever

De la bun început se va diminua oferta de certificate de emisii alocate gratuit prin sistemul EU ETS (European Trading System).


Apoi, va scădea și numărul de certificate care vor intra pe piaţa carbonului din UE în fiecare an, într-un ritm mai rapid, începând din anul care urmează după aplicarea reformelor. Proiectul nu precizează cât de rapid va fi redus plafonul.

Propunerea ar urma și să consolideze „rezerva de stabilitate a pieţei”, un mecanism prin care se oprește de la comercializare un anumit volum de certificate, astfel încât să se evite acumularea unui exces de ofertă, care să ducă la scăderea preţului  emisiilor de carbon în UE.

Rolul sistemului de certificate de emisii este tocmai acela de a determina poluatori să polueze cât mai puțin

Proiectul a întâmpinat multe obiecții din partea mediului economic, dar mai ales ale unor țări a căror tranziție la economia verde este mai dificilă.

Noi proiecte ambițioase de negociat


Propunerile Comisiei vor suferi modificări, căci vor face obiectul negocierilor cu statele membre UE şi cu Parlamentul European, un proces care ar putea dura  aproximativ doi ani.

Noul sistem de certificate GES prevede și includerea transporturilor terestre și a încălzirii clădirilor și face parte dintr-o strategie mai amplă a UE, aferentă Pactului Verde (Green Deal). Strategia mai include și:

  • descurajarea relocării industriilor în zone economice cu regimuri de mediu laxe, respectiv a exporturilor de mărfuri care vin din acestea, inclusiv prin așa numita taxă pe carbon;
  • tranziția de la resursele fosile de energie;

Sistemul european de certificate de emisii a fost lansat în 2005 și obligă poluatorii să cumpere certificate care să acopere emisiile lor de CO2 peste anumite praguri. Sistemul este menit să convingă poluatorii să investească în tehnologii tot mai verzi.

Sistemul obligă centralele producătoare de electricitate, fabricile şi companiile aeriene cu zboruri în Europa să achiziţioneze certificate GES. Acestea au devenit  tot mai scumpe, pe măsură ce țintele de emisii ale UE au devenit tot mai severe. stimulent financiar să polueze mai puţin.

(Citiți și: „Australia acuză de protecționism planurile UE de institui „taxa pe carbon” la importurile din țările terțe cu regimuri relaxate de mediu”)

Recent, UE a ajuns la un acord vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 comparativ cu nivelul din 1990, o nouă ţintă mai ambiţioasă care va obșliga toate sectoarele economice  să scadă mai rapid emisiile, de la agricultură şi până la industria grea.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: