sâmbătă

27 aprilie, 2024

11 martie, 2021

Parlamentul European a adoptat miercuri, după dezbateri furtunoase, o rezoluție care promovează „mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de CO2 (CBAM)”, dar care menține și facilitatea acordării de certificate vezi gratuite marilor industrii  europene.

Lobby-ul intens al asociațiilor industriilor europene i-a făcut pe europarlamentari să renunțe la eliminarea facilității propuse anterior.

Mecanismul CBAM  (carbon border adjustment mechanism) va impune taxe pe importurile de produse din terțe țări, „dacă aceste țări nu sunt suficient de ambițioase în ceea ce privește acțiunile climatice”, potrivit unui comunicat al Parlamentului European (PE). Sau, altfel spus, dacă țările exportatoare au reglementări mai laxe privind poluarea.

Lupta industriilor pentru certificate verzi gratuite


Facilitatea alocărilor gratuite va fi păstrată, sub o formă sau alta, până în 2023, potrivit comunicatului PE.

Eurodeputații au considerat că, „până în 2023 și în urma unei evaluări a impactului (taxei pe importurile de CO2), ETS (sitemul de tranzacționare al certificatelor verzi) ar trebui să acopere sectorul energetic și sectoarele industriale mari consumatoare de energie, cum ar fi cimentul, oțelul, aluminiul, rafinarea petrolului, hârtia, sticla, produsele chimice și îngrășămintele, care continuă să primească alocări cu titlu gratuit substanțiale și care încă reprezintă 94% din emisiile industriale ale UE”, spune comunicatul PE.

Un raport anterior al Comisiei de mediu al Legislativului european prevăzuse eliminarea  alocărilor gratuite de certificate verzi pentru marile industrii europene, considerând că alocările gratuite nu sunt compatibile cu scopul taxei pe CO2 pe importuri.

Asociațiile marilor grupuri industriale au cerut apoi Parlamentului European (PE) să își schimbe poziția. Raportul anterior al Comisiei de Mediu a PE a fost amendat, iar plenul Legislativului european a adoptat rezoluția amintită privind mecanismul CBAM, care amână până în 2023 eliminarea alocărilor gratuite.


„Sub presiunea conservatorilor europeni, (prevederea eliminării alocărilor gratuite) a fost scoasă din propunerea Parlamentului European”. (…) Totuși, „dacă impunem reguli producătorilor străini, nu avem opțiunea de a a-i lăsa propria noastră industrie să polueze gratis”, a declarat europarlamentarul belgian Kathleen Van Brempt, potrivit Euractiv.

Comisia europeană va căuta soluția de compromis

Mecanismul CBAM este menit să descurajeze „relocarea emisiilor de dioxid de carbon, deoarece eforturile globale în domeniul climei nu vor avea de câștigat dacă producția UE este transferată către țări din afara UE care au norme mai puțin ambițioase în materie de emisii”, spune comunucatul Parlamentului European.

Executivul European urmează să vină, cel târziu în iunie, cu o soluție care să împace facilitatea alocărilor gratuite de certificate verzi cu mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de CO2 (CBAM).

„Comisia (Europeană) urmează să prezinte o propunere legislativă privind un mecanism CBAM în al doilea trimestru al anului 2021, ca parte a Pactului verde european, precum și o propunere privind modul de includere a veniturilor generate pentru a finanța o parte din bugetul UE”, conchide comunicatul PE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: