vineri

26 aprilie, 2024

credite capital de lucru pentru imm-uri

29 septembrie, 2022

Creșterea dobânzilor și deteriorarea perspectivelor economice au determinat băncile din România să înăsprească semnificativ standardele de creditare în trimestrul al doilea din 2022, atât în cazul împrumuturilor acordate populației, cât și al celor acordate companiilor, instituțiile de credit anticipând continuarea înăspririi acestora pentru împrumuturile acordate sectorului real.

Băncile au evaluat șapte dintre cele 10 sectoare ca fiind semnificativ mai riscante în T2 din 2022 față de trimestrul anterior. Sectorul energetic rămâne cel mai riscant, pentru al cincilea trimestru consecutiv. Acesta este urmat de transporturi, industrie, agricultură, construcții și turism. Înăsprirea standardelor poate limita evoluția creditării.

În cazul populației, băncile anticipează că în T3 (iulie-septembrie), cererea de credite pentru locuințe va continua să scadă, fenomen observat și în T2, în vreme ce cererea pentru credite de consum este așteptată să se mențină constantă (după un T2 ceva mai bun, în care au fost raportate creșteri).

(Citiți și: ”S-a sfârșit era banilor ieftini: noua grijă a investitorilor”)


La nivelul companiilor, instituțiile de credit au consemnat o creștere moderată a cererii de credite în T2 2022, iar pentru trimestrul următor anticipează o menținere constantă a acesteia.

Așteptările privind situația economică generală, deciziile de politică monetară sau prudențială ale BNR, riscurile în creștere asociate anumitor industrii, precum și situația financiară a populației – sunt motivele invocate de băncile chestionate de BNR în cadrul celui mai recent Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației, din august 2022.

S-au dus creșterile de două cifre ale creditelor către companii: majorarea dobânzii BNR și-a pus amprenta asupra creditării corporate

Împrumuturile corporate au fost, de altfel, motorul avansului creditării în prima parte a anului, când au contat foarte mult și garanțiile statului prin schemele de ajutor, însă acesta pare să se fi temperat începând cu luna iulie.

Volumul creditelor noi în lei accesate de companii în iulie a fost de 4,27 miliarde de lei, cu 6,8% peste nivelul din iulie 2021. În august, volumul total a fost de doar 2,9 miliarde de lei, în creștere cu doar 2,7% față de august 2021.


Asta în condițiile în care în lunile anterioare s-au înregistrat creșteri de două cifre, cu recorduri de 32% și 28% în ianuarie, respectiv februarie.

(Citiți și: ”Nivel istoric al creditării companiilor, dar NU pentru investiții: garanțiile din programele de stat au rotunjit profiturile băncilor”)

Iulie și august au fost două luni în care costurile de finanțare au crescut pentru companii, o consecință a două majorări importante a ratei cheie de politică monetară din partea BNR, care a dus dobânda de referință de la 3,75% pe an la 5,5% pe an.

În cazul companiilor, dobânzile la creditele noi în lei au crescut cu 1,1 puncte procentuale în iulie, respectiv 0,7 puncte procentuale în august, la o medie de 9,6% pe an.

Continuă să se deterioreze ”percepția băncilor asupra riscului asociat creditării companiilor”. 7 sectoare din 10 – considerate riscante

Evoluțiile nefavorabile din piața energiei și efectele conflictului militar dintre Rusia și Ucraina i-au determinat totodată pe bancheri să evalueze mai dur dosarele de credit.

”Din perspectivă sectorială, percepția băncilor față de riscul de credit asociat companiilor a continuat să se deterioreze”, se arată în Sondajul BNR privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației.

Băncile au evaluat șapte dintre cele 10 sectoare ca fiind semnificativ mai riscante în T2 din 2022 față de trimestrul anterior. Sectorul energetic rămâne cel mai riscant, pentru al cincilea trimestru consecutiv. Acesta este urmat de transporturi, industrie, agricultură, construcții și turism.

(Citiți și: ”Document / Ajutoare de stat şi garanţii de credite de miliarde, în cele 4 programe pentru IMM-uri”)

Băncile anticipează o scădere a cererii de credite ipotecare, din cauza înăspririi condițiilor de acordare

Pentru T3 din 2022, băncile chestionate de BNR anticipează înăsprirea netă a standardelor de creditare pentru împrumuturile acordate populației, o cerere semnificativ mai mică pentru credite imobiliare și o cerere relativ constantă pentru creditele de consum.

Deciziile de politică monetară sau prudențiale ale BNR (71,9 la sută procent net), așteptările privind situația economică generală (24,6 la sută procent net) și alți factori au contribuit în sensul înăspririi standardelor de creditare pentru creditele destinate achiziției de locuințe și terenuri în ultimele trei luni, potrivit sondajului amintit.

(Citiți și: ”Cum a ratat România deceniul banilor ieftini. Își începe marile proiecte în deceniul banilor (foarte) scumpi”)

În primele opt luni ale anului, rata medie a dobânzii pentru un credit ipotecar nou, în lei, a înregistrat un avans de circa 1,7 puncte procentuale, la 5,72% pe an, cel mai ridicat nivel din martie 2020.

În ceea ce privește creditul de consum, în ciuda creșterii dobânzilor cu circa 3,8 puncte procentuale în 2022, volumele de împrumuturi noi se mențin semnificativ peste cele din 2021.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: