miercuri

28 februarie, 2024

29 septembrie, 2022

Dobânzile la creditele noi în lei au accelerat puternic în luna martie, atât pe segmentul retail cât și pe cel corporate, reiese din datele publicate joi de Banca Națională a României (BNR).

Dobânda medie la un credit nou de consum accesat în august a fost de 13,17%, cu 1,4 puncte procentuale peste nivelul din iulie. Costurile creditelor de consum au început să crească semnificativ din iunie (avans de 0,85 puncte procentuale), consemnând o creștere de un punct procentual și în luna iulie. De la sfârșitul anului trecut, dobânda medie a unui credit de consum a crescut cu circa 3,8 puncte procentuale, potrivit datelor BNR.

Pe segmentul ipotecar, avansul dobânzilor a fost semnificativ mai redus. Acestea au consemnat o creștere de circa 0,22 puncte procentuale în august, la 5,7% pe an. Față de decembrie, costurile de finanțare pentru împrumuturile cu garanții imobiliare au crescut cu 1,7 puncte procentuale.


Creșterea dobânzilor la depozitele la termen constituite de populație a fost semnificativ mai redusă, mai exact la jumătate. Băncile au majorat remunerația depozitelor cu 0,74 puncte procentuale, la 6,27%.

În cazul creditelor noi accesate de companii, ritmul de creștere al dobânzilor s-a mai temperat față de iulie, când costurile corporate de finanțare au crescut cu 1,1 puncte procentuale. În august, avansul a fost de 0,73 puncte procentuale, la 9,7% în medie pe an.

Și în cazul companiilor ritmul de creștere a ratelor depozitelor la termen a fost semnificativ mai redus decât cel din lunile precedente. Dacă în iunie, băncile au majorat dobânzile cu un punct procentual, în iulie creșterea a fost de 0,7 puncte procentuale, iar în august de 0,4 puncte procentuale.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

*Notă:În România nu există corporații care sa-și unească forțele pentru

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: