duminică

14 aprilie, 2024

16 martie, 2022

Guvernul a adoptat, miercuri, ordonanța de urgență privind finanțarea IMM-urilor prin 4 programe de garantare a creditelor pentru IMM-uri, de 7,5 miliarde de lei, cu componente de ajutor de stat de 1,5 miliarde de lei.
OUG este necesară având în vedere că, la 30 iunie 2022, expiră prevederile Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat aferente pandemieii COVID-19.

Cele 4 programe de garantare de credite / ajutoare de stat pentru IMM sunt:

 • Programul IMM PROD – pentru industrializarea economiei,
 • Programul RURAL INVEST – pentru finanțarea afacerilor din mediul rural,
 • Programul GARANT CONSTRUCT – pentru sectorul construcțiilor și
 • Programul INNOVATION – pentru invenții și inovații.

Programele vor fi implementate ca scheme de ajutor de stat cu componentă de ajutor de stat, în baza cărora se vor acorda garanții și granturi, care vor acoperi o parte din costurile de finanțare a creditelor contractate de beneficiari, spune Ministerul Finanțelor.

Programele ca obiectiv deblocarea accesului la finanțare pentru firmele care se confruntă cu un deficit de lichidități necesar realizării proiectelor de investiții și asigurării continuității activității, în contextul pandemic actual, potrivit proiectului de OUG.


Ministerul Finanțelor, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii SA-IFN, Fondul Român de Contragarantare SA, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural SA-IFN, acordă ajutor de stat sub formă de garanții.

(Citește și:Patru noi programe guvernamentale pentru agricultură, construcţii şi inovaţie”)

Ajutorul de stat acoperă maximum 90% din creditele bancare acordate pentru investiții și/sau pentru susținerea activității curente, precum și un grant compus din o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea  finanțării garantate, valoarea comisioanelor de acordare și de risc și parțial costul aferent dobânzilor.

„IMM PROD”, pentru zona urbană, inclusiv startup-uri

Bugetul componentei de ajutor de stat este de 268.544.792 lei, fiind estimat un număr de 2.550 de beneficiari.

Pentru anul 2022, plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul programului este de 1,5 miliarde lei.


În vederea realizării obiectivelor specifice, în cadrul Programului IMM PROD se pot finanța următoarele activități:

 • Achiziția de echipamente și utilaje, inclusiv pentru reconversia de la intermediere la producție sau demararea de activități noi de producție;
 • Construcția, achiziția, amenajarea de terenuri și hale destinate producției;
 • Achiziția de echipamente, softuri, consultanță pentru transformarea digitală a IMM-urilor, inclusiv proiecte de retehnologizare pentru IMM-urile care activează și dezvoltă proiecte în industria producătoare;
 • Achiziția de echipamente în vederea alinierii la obiectivele de mediu (taxonomy) care să genereze eficiența energetică consumului propriu, panouri solare, stații de biogaz, stații de reciclare;
 • Finanțarea capitalului de lucru  pentru stocuri de materii prime, materiale și mărfuri (în cazul companiilor producătoare care dețin propriile lanțuri  de distribuție) și pentru alte cheltuieli de exploatare,  pentru firmele care intenționează să deschidă/dezvolte/ diversifice activități de producție.

„RURAL INVEST”,  și pentru mediul „urban mic”

Bugetul componentei de ajutor de stat aferent Programului RURAL INVEST este de 530.583.333 lei, pentru un număr estimat de 4.286 de beneficiari.

Pentru anul 2022 plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul programului este de 2,5 miliarde lei.

În cadrul acestui program sunt eligibile următoarele destinații ale finanțărilor aferente creditelor de investiții și capital de lucru: achiziția de terenuri agricole; dotare/retehnologizare și automatizare; securitate energetică; certificate de depozit; piscicultura, acvacultura; industria alimentară; alinierea la obiectivele de mediu (taxonomy).

(Citește și:Programul Rural Invest – statul va garanta credite pentru IMM-urile rurale și fermieri”)

„GARANT CONSTRUCT”, pentru proiecte de eficiență energetică

Bugetul componentei de ajutor de stat este de 495.572.822 lei pentru un număr estimat de 4.165 beneficiari.

Pentru anul 2022, plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul programului este de 2,5 miliarde lei.

O jumătate este alocată Subprogramului de susținere a proiectelor de investiții pentru IMM-urile din sectorul construcții.

Alte 1,25 miliarde lei sunt pentru Subprogramul de susținere a proiectelor de investiții de scară mică pentru UAT-uri, care presupun finanțarea unor activități din sectorul construcțiilor.

Programul vizează asigurarea lichidităților și finanțării investițiilor pentru IMM-urile din sectorul construcțiilor implicate în proiecte privind îmbunătățirea eficienței energetice, investiții în domeniul energiei verzi și aliniere la obiectivele de mediu.

În cadrul Programului GARANT CONSTRUCT eligibilitatea se stabileşte pe următoarele destinații ale finanțărilor:

 • Achiziția de echipamente și utilaje de constructii, logistică industrială, inclusiv pentru demararea de activități noi în sectorul construcții;
 • Construcția, achiziția, amenajarea de hale pentru uz propriu, inclusiv pentru demararea de activități noi în sectorul construcții;
 • Achiziția de echipamente, softuri, consultanță pentru transformarea digitală a IMM-urilor care derulează contracte în sectorul construcții;
 • Achiziția de echipamente în vederea alinierii la obiectivele de mediu (taxonomy) care să genereze eficiența consumului propriu, panouri solare, stații de biogaz, stații de reciclare;
 • Finanțarea capitalului de lucru pentru achiziția de materiale de construcții, combustibil, energie, salarii, pentru  IMM-urile care derulează contracte în sectorul construcții.

„INNOVATION” pentru invenții dar și pentru comerțul exterior

Bugetul schemei de ajutor de stat este de 214.550.000 lei, pentru un număr de 1.835 de beneficiari.

Pentru anul 2022, plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul programului este de 1 miliard lei.

Obiectivul este sprijinirea realizării invențiilor, susținerii activităților la export ale IMM-urilor cu activitate în domenii de comerț și servicii, cu cifra de afaceri mai mică de 1 mil. €, care activează în industria exportatoare, nepoluantă.

În cadrul Programului INOVATION vor putea fi finanțate activități constând în:

 • Stimularea exporturilor românești;
 • Susținerea tranzacțiilor internaționale și a investițiilor românești în străinătate;
 • Stimularea comerțului on-line și a digitalizării;
 • Retehnologizarea companiilor locale;
 • Achiziții software și certificate de e-commerce și de administrare a unei firme (de tip ERP);
 • Obținerea brevetelor de inovare privind produse, strategii, mediu, digitalizare.

În România, 99,7% dintre companii sunt întreprinderi mici şi mijlocii care contribuie cu aproximativ 60% din produsul intern brut şi angajează 60% din forţa de muncă.

(Descărcați AICI Ordonanța de Urgență privind aprobarea şi finanţarea unor programe de garantare în domenii prioritare pentru IMM-uri)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: