plata CASS pentru drepturi de autor

15 iulie, 2024

Dacă obțineți venituri din drepturi de proprietate intelectuală, atunci este important să știți că plata CASS pentru drepturi de autor este obligatorie în cazul în care veniturile anuale depășesc un anumit nivel.

Ce sunt veniturile din drepturi de proprietate intelectuală

Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sunt definite în articolul 70 din Codul fiscal. Potrivit legii, veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală provin din drepturi de autor și drepturi conexe dreptului de autor.

În această categorie intră inclusiv crearea unor lucrări de artă monumentală, brevetele de invenție, desenele și modelele, mărcile și indicațiile geografice, topografiile pentru produse semiconductoare și altele asemenea, se mai arată în Codul fiscal.

Plata CASS pentru drepturi de autor – stabilirea plafonului


Înainte de a detalia cât este plafonul care, odată depășit, atrage obligativitatea plății CASS (a contribuției la sănătate), este important să explicăm faptul că la calcularea plafonului se adună și veniturile obținute din alte surse, ca de exemplu din agricultură, chirii, dividende, dobânzi bancare, din criptomonede sau din vânzarea / transferul acțiunilor și al altor titluri de valoare.

Așadar, potrivit Codului fiscal, se cumulează toate venituri obținute de contribuabil din sursele de mai jos, iar dacă plafonul este depășit, atunci contribuabilul trebuie să plătească CASS:

-venituri din drepturi de proprietate intelectuală (drepturi de autor);
-venituri din asocierea cu o persoană juridică;
-venituri din cedarea folosinței bunurilor (chirii);
-venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
-venituri din investiții (de exemplu, din dobânzi bancare, dividende, din vânzarea de acțiuni, obligațiuni sau diverse alte titluri de capital);
-venituri din alte surse (de pildă, veniturile din criptomonede sau din anumite indemnizații).

Plata CASS pentru drepturi de autor – cât este plafonul

Cei care obțin veniturile enumerate mai sus (indiferent că sunt obținute dintr-o singură sursă sau mai multe), trebuie să plătească CASS dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este egală cu cel puțin 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei de venit.


Deoarece în prezent salariul minim brut pe țară este de 3.700 de lei, contribuabilul care nu va depăși într-un plafonul de 6 salarii minime brute pe țară (adică 22.200 de lei) nu va trebui să plătească sănătatea.

Plata CASS pentru drepturi de autor – cât este baza anuală de calcul

Dacă va depăși plafonul, contribuabilul va trebui să plătească CASS, iar suma pe care o va avea de plătit la bugetul de stat va fi stabilită în funcție de cât de mari sunt veniturile sale.

Concret, baza anuală de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate o reprezintă:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei de venit, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară;

plata CASS pentru drepturi de autor
Foto: stevepb / pixabay.com

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei de venit, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;

c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei de venit, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.

Drepturile de autor și plata contribuției la sănătate

Înțelegem mai bine cât este plata CASS pentru drepturi de autor dacă folosim câteva exemple.

1. De exemplu, dacă o persoană a obținut într-un an venituri de 18.500 de lei (nu trebuie uitat faptul că veniturile din drepturi de autor se cumulează cu veniturile din chirii, dividende, dobânzi etc atunci când se stabilește baza de calcul), atunci persoana în cauză nu trebuie să plătească CASS deoarece nu a depășit plafonul de 6 salarii minime brute pe țară. Mai exact, ea a obținut echivalentul a 5 salarii minime brute pe țară, deci sub plafonul de 22.200 de lei.

2. Dacă un contribuabil a obținut într-un an venituri din drepturi de autor de 37.000 de lei (adică egale cu 10 salarii minime brute pe țară), atunci va plăti o contribuție la sănătate la nivelul a 6 salarii minime brute pe țară. Concret, va plăti CASS de 2.220 de lei (370 de lei, cât este contribuția la sanătate aferentă salariului minim brut pe țară x 6).

Plata CASS pentru drepturi de autor – exemple de calcul

3. Dacă a obținut într-un an venituri de 55.500 de lei (egale cu 15 salarii minime brute pe țară), va plăti o contribuție la sănătate la nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, adică va plăti 4.440 de lei (370 de lei x 12).

4. Dacă o persoană a obținut venituri din drepturi de autor egale cu 111.000 de lei (echivalentul a 30 de salarii minime brute pe țară), va plăti CASS la nivelul a 24 de salarii minime brute pe țară, adică 8.880 de lei (370 de lei x 24). Potrivit Codului fiscal, indiferent cât de mari ar fi veniturile obținute, plata CASS va fi plafonată la 8.880 de lei.

Foto: annazuc / stevepb / pixabay.com

Dacă acest articol despre plata CASS pentru drepturi de autor vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Plata CASS pentru venituri din alte surse. Ghid cu 4 exemple
Ce sunt veniturile din alte surse și cum se impozitează în România
Plata CASS pentru dividende. Ghid cu exemple de calcul

Impozitarea veniturilor din bursă și plata CASS. Acțiuni, obligațiuni
Impozitarea veniturilor din chirii 2024 și plata CASS. Exemple clare
Impozitarea veniturilor din investiții și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din dobânzi și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din drepturi de autor. Ghid cu exemple

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: