plata cass pentru dividende

26 ianuarie, 2024

Dacă deții acțiuni la mai multe societăți și obții dividende, este important să știi în ce condiții se face plata CASS pentru dividende.

Plata CASS pentru venituri din investiții

În funcție de nivelul veniturilor obținute din dividende, este posibil să trebuiască să plătești contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Alături de veniturile din dobânzi, din transferul titlurilor de capital și al aurului, veniturile obținute din dividende sunt considerate, conform Codului fiscal, venituri din investiții.


În cazul în care obții venituri peste un anumit nivel va trebui să faci plata CASS pentru dividende. Este important de înțeles faptul că se iau în calcul atât veniturile din dividende, cât și din alte surse. Toate aceste venituri se adună, iar dacă se depășește plafonul de 6 salarii minime brute pe țară, în vigoare în momentul depunerii declarației unice, atunci contribuabilul va trebui să plătească CASS.

Baza de calcul pentru plata CASS

Așadar, se vor cumula următoarele venituri:

a) venitul net din drepturi de proprietate intelectuală;

b) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice;


c) venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor (aici intră și chiriile);

d) venitul şi/sau câştigul/câştigul net din investiţii (aici intră atât dividendele, cât și dobânzile la depozitele bancare, câștigurile din vânzarea de acțiuni, obligațiuni, instrumente financiare derivate etc). În cazul veniturilor din dobânzi se iau în calcul sumele plătite, diminuate cu impozitul reţinut, iar în cazul veniturilor din dividende se iau în calcul dividendele plătite, diminuate cu impozitul reţinut, distribuite începând cu anul 2018;

e) venitul net sau norma de venit, după caz, pentru veniturile din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură;

f) venitul brut şi/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114-116.

Plata CASS pentru dividende – cât este plafonul

Așadar, o persoană care a realizat venituri din aceste surse / categorii de venituri, dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, va trebui să plătească CASS.

Dacă nu va depăși plafonul de 6 salarii minime brute pe țară (adică 19.800 de lei la momentul actual) nu va fi obligat la plata CASS pentru dividende.

Dacă îl va depăși, atunci va avea de plătit o anumită sumă la sănătate, care poate fi mai mică ori mai mare, în funcție de nivelul veniturilor. Concret, contribuabilul va avea de plătit CASS aferent nivelului de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară.

plata cass pentru dividende
Foto: Edar / pixabay.com

Plata CASS pentru dividende – baza de calcul

Baza anuală de calcul pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate e stabilită la:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;

c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.

Contribuția la sănătate pentru dividende

Vom folosi câteva exemple pentru a înțelege mai bine cum se face plata CASS pentru dividende.

Conform Codului fiscal, cota de contribuție pentru CASS este 10%. La 1 ianuarie 2024 salariul minim brut pe țară era de 3.300 de lei pe lună. Prin urmare, pentru salariul minim brut pe economie, CASS este de 330 de lei pe lună.

Să presupunem că o persoană a obținut într-un an venituri din dividende egale cu 4 salarii minime brute pe țară, adică 13.200 de lei (3.300 lei x 4). Deoarece nu va depăși plafonul de 19.800 de lei (egal cu 6 salarii minime brute pe țară), nu va plăti CASS.

În schimb, dacă va obține venituri egale cu 10 salarii minime brute pe țară, adică 33.000 (3.300 x 10), va trebui să plătească o contribuție la sănătate la nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, adică 1.980 de lei (330 de lei x 6).

Plata CASS pentru dividende – exemple

În cazul în care contribuabilul a realizat venituri din dividende și alte surse egale cu 19 salarii minime brute pe țară, adică 62.700 de lei (3.300 x 19), va avea de plătit CASS la nivelul 12 salarii minime brute pe țară, adică 3.960 de lei (330 de lei x 12).

Pentru orice venit obținut din dividende și alte surse care este egal cu cel puțin 24 de salarii minime brute pe țară se plătește CASS la nivelul a 24 de salarii minime brute pe țară. Cu alte cuvinte, oricât de mari ar fi veniturile obținute, plata CASS pentru dividende nu va fi mai mare de 7.920 de lei (330 de lei x 24).

O persoană poate să aibă venituri din dividende egale cu 50 de salarii minime brute pe țară, adică 165.000 de lei (3.300 x 50), însă CASS va plăti la nivelul a 24 de salarii minime brute pe țară, adică 7.920 de lei.

Foto: geralt / Edar / pixabay.com

Dacă acest articol despre plata CASS pentru dividende ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Impozitarea veniturilor din acțiuni. Dividende sau vânzare la bursă
Impozitarea veniturilor din chirii 2024 și plata CASS. Exemple clare

Impozitarea veniturilor din titluri de stat. Ce prevede Codul fiscal
Impozitarea veniturilor din obligațiuni și plata CASS. 4 exemple
Impozitarea veniturilor din transferul titlurilor de valoare. Ghid clar
Impozitarea veniturilor din investiții și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din dobânzi și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozit pe venit din străinătate. Ghid cu explicațiile ANAF

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: