plata cass pentru venituri din alte surse

14 iulie, 2024

Plata CASS pentru venituri din alte surse. În acest ghid vom explica ce contribuție trebuie să plătiți pentru sănătate în cazul în care obțineți venituri din alte surse.

Ce sunt veniturile din alte surse

Înainte de a discuta despre plata CASS pentru venituri din alte surse, vom explica, pe scurt, ce sunt aceste venituri din alte surse. În această categorie de venituri intră, de exemplu, indemnizațiile pentru limită de vârstă acordate deputaților, senatorilor, celor care au fost primari, viceprimari, precum și președinți și vicepreședinți de consilii județene.

De asemenea, în categoria veniturilor din alte surse intră și veniturile din transferul de monedă virtuală, onorariile din activitatea de arbitraj comercial, bunurile și/sau serviciile primite de un participant la o persoană juridică, acordate/furnizate de către persoana juridică în folosul personal al participantului. Aici găsiți lista detaliată a veniturilor incluse în această categorie.

Plata CASS pentru venituri din alte surse – calcularea plafonului


Cei care obțin venituri din alte surse ce depășesc un anumit plafon trebuie să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate. Este, însă, important de menționat că la calcularea plafonului se adună și veniturile obținute, de pildă, din chirii, dividende, dobânzi bancare sau drepturi de proprietate intelectuală.

Concret, se cumulează următoarele venituri (iar dacă plafonul este depășit, atunci contribuabilul trebuie să plătească CASS):

  • venituri din drepturi de proprietate intelectuale;
  • venituri din asocierea cu o persoană juridică;
  • venituri din cedarea folosinței bunurilor (chirii);
  • venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură;
  • venituri din investiții (de exemplu, din dobânzi bancare, dividende, din vânzarea de acțiuni, obligațiuni sau diverse alte titluri de capital);
  • venituri din alte surse.

Plata CASS pentru venituri din alte surse – cât este plafonul

Persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute mai sus, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei de venit, potrivit Codului fiscal.

La ora actuală, salariul minim brut pe țară este de 3.700 de lei. Contribuabilul care nu va depăși plafonul de 6 salarii minime brute pe țară (adică 22.200 de lei în prezent) nu va fi obligat să plătească CASS.

Plata CASS pentru venituri din alte surse – baza de calcul


Potrivit Codului fiscal, baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din cele prevăzute mai sus o reprezintă:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei de venit, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei de venit, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;

c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei de venit, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.

plata cass pentru venituri din alte surse
Foto: jarmoluk / pixabay.com

Plata contribuției la sănătate – exemple

Să folosim câteva exemple pentru a înțelege mai bine cum se face plata CASS pentru venituri din alte surse.

1. De exemplu, dacă o persoană a obținut într-un an venituri de 20.000 de lei (după cum arătam mai sus, veniturile din alte surse se cumulează cu veniturile din chirii, dividende, dobânzi etc atunci când se stabilește baza de calcul), atunci ea nu trebuie să plătească nimic la sănătate deoarece nu a depășit plafonul de 6 salarii minime brute pe țară (6 x 3.700 de lei în prezent, adică 22.200 de lei).

2. Dacă un contribuabil a obținut într-un an venituri din alte surse de 40.700 de lei (adică egale cu 11 salarii minime brute pe țară), atunci va plăti o contribuție la sănătate la nivelul a 6 salarii minime brute pe țară. Concret, va plăti CASS de 2.220 de lei (370 de lei, cât este contribuția la sanătate aferentă salariului minim brut pe țară x 6).

3. Dacă o persoană a obținut într-un an venituri de 85.100 de lei (așadar, egale cu 23 de salarii minime brute pe țară), ea va plăti o contribuție CASS la nivelul a 12 salarii minime brute pe țară, adică va plăti 4.440 de lei (370 de lei x 12).

4. În ceea ce-i privește pe cei care obțin venituri din alte surse care depășesc 24 de salarii minime brute pe țară, aceștia vor plăti o contribuție CASS la nivelul a 24 de salarii minime brute pe țară, adică 8.880 de lei (370 de lei x 24). Indiferent cât de mari ar fi veniturile obținute, plata CASS este plafonată la 8.880 de lei.

Foto: AlexBarcley / jarmoluk / pixabay.com

Dacă acest articol despre plata CASS pentru venituri din alte surse vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Ce sunt veniturile din alte surse și cum se impozitează în România
Plata CASS pentru dividende. Ghid cu exemple de calcul

Impozitarea veniturilor din bursă și plata CASS. Acțiuni, obligațiuni
Impozitarea veniturilor din chirii 2024 și plata CASS. Exemple clare
Impozitarea veniturilor din investiții și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din dobânzi și plata CASS. Ghid cu exemple

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: