miercuri

17 aprilie, 2024

15 decembrie, 2021

Punctul de pensie valabil de la 1 ianuarie 2022 a fost majorat cu 10%, până la 1.586 de lei, iar alocația pentru copii cu vârste între 2 și 18 ani a fost crescută la 243 de lei, confom unei OUG privind pachetul social aprobate miercuri de Guvern.

Impactul acestor măsuri este de aproximativ 13,3 miliarde lei.

În actul normativ adoptat miercuri nu figurează și suma de 1.200 de lei, promisă de guvernanți persoanelor cu pensii sub 1.600 de lei și care urma să fie acordată o singură dată, în luna ianuarie.

(Citește și: „De ce sunt pensiile un punct fierbinte în negocierile PNL-PSD: presiunea reformei sistemului„)


Măsurile și impactul lor

Pachetul de măsuri sociale, impus de PSD la negocierile privind coaliția cu PNL și apoi prevăzut în programul de guvernare, adoptat miercuri cuprinde:

  1. măsurile privind pensiile – impact total de aproape 11 miliarde de lei
  • majorarea punctului de pensie cu 10%, de la 1.442, la 1.586 lei
  • nivelul indemnizației sociale pentru pensionari urcă de la 800 la 1.000 de lei (nota de fundamentare precizează 1,208 milioane de beneficiari de indemnizații sociale minime)
  • ajutor acordat în luna ianuarie persoanelor care au pensii sub 1.600 de lei, astfel încât suma totală rezultată din pensia pentru ianuarie și ajutor să urce la 2.200 de lei

Indemnizația socială pentru pensionari este calculată ca diferență între nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată și nivelul indemnizației de 1.000 lei și se suportă din bugetul de stat.

Din 2023, pensiile se majorează se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.


2. majorarea alocațiilor – impact de aproape două miliarde de lei (cheltuielile cu alocația de stat pentru copii se ridică anul acesta la aproximativ 10,4 miliarde lei, conform notei de fundamentare):

  • 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap
  • 243 lei ( în loc de 214 lei) pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale (este o noutate plata pentru tinerii din liceu și școli profesionale)
  • 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap

OUG prevede că, începând din ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual din oficiu cu rata medie a inflației.

3. a 13-a indemnizaţie, acordată persoanelor cu dizabilităţi; se acordă o singură dată, în luna ianuarie 2022 – impact de aproape 226 milioane lei

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: