joi

20 ianuarie, 2022

Pensiile speciale: 7.200 de angajați MAI s-au pensionat până pe 14 septembrie, pentru a prinde pensii mai mari decât salariul

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

22 septembrie, 2017

Aproximativ 7.200 de angajați ai MAI au ieșit la pensie de la începutul anului până la 14 septembrie, termen până la care s-au aplicat prevederile legii pensiilor militare care permiteau ca pensia să fie mai mare decât salariul.

Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), spune că anul trecut s-au înregistrat 12.500 de pensionări.

Dintre cei 7.200, 4.000 sunt de la Poliția Română, 1.100 de la Jandarmerie, 700 de la Poliția de Frontieră, 680 de la Pompieri, iar restul de la alte structuri ale MAI, a precizat oficialul MAI.


„Deficitul de personal s-a accentuat constant încă din 2015, ajungând la acest moment la 23.000 de oameni. Practic, funcționăm cu 85% din numărul de funcții — din 150.000 de posturi, fiind în plată aproximativ 127.000”, a a mai spus Dajbog.

Reamintim că, începând cu 15 septembrie anul acesta, pensiile militare nu pot depăși salariul/solda în plată pentru cei aflați încă în activitate. Lucru care se întâmpla frecvent înainte, din cauza bazei de calcul (în care intră și sporuri) și a procentului raportat pentru stabilirea pensiei.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De asemenea, tot cu începere de la 15 septembrie, pensiile speciale nu se mai indexează și cu 50% din creșterea salariului/soldei medii, ci doar cu media inflației anuale.

Modificările au declanșat un val de treceri în rezervă, atât în Ministerul de Interne, cât și în Ministerul Apărăii, inclusiv la vârf – zeci de generali și chestori s-au pensionat pentru a prinde pensiile mari, ținând cont că după calcularea drepturilor bănești sumele nu mai pot fi modificate, conform unor decizii mai vechi ale CCR.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr