duminică

21 aprilie, 2024

6 decembrie, 2021

Cheltuielile statului cu pensiile publice vor urca încă de anul viitor la nivelul de 9,4% din PIB, ținta pe termen lung (2024-2070) asumată de România prin PNRR pentru stabilitatea bugetară pe termen lung, a anunțat luni, după ședința conducerii PNL Ionuț Stroe, noul purtător de cuvânt al liberalilor.

Cu alte cuvinte, România nu va mai avea niciun fel de marjă de manevră în anii ce urmează în ceea ce privește finanțarea cheltuielilor de asistență socială. Legea prevede că pensiile trebuie indexate anual cu inflația și cu 50% din creșterea salariul mediu brut pe economie. Astfel, pentru ca această prevedere să mai poată fi aplicată după 2022, avansul PIB ar trebui să fie superior nivelului indexării așa încât ținta de 9,4% să fie respectată.

Ionuț Stroe a precizat că premierul Nicolae Ciucă i-a asigurat că legea bugetului pentru 2022 va fi depusă în Parlament până pe 20 decembrie, dar și că ținta de deficit vizată de executiv este de 5,84% din PIB.


”Premierul Nicolae Ciucă ne-a asigurat astăzi că până pe data de 20 decembrie legea sau propunerea pentru Legea bugetului de stat va fi prezentă în Parlamentul României pentru fi dezbătută şi, bineînţeles, adoptată la timp”, a precizat Stroe.

Legat de strategia fiscal-bugetară pe 2022, el a precizat că în cadrul BEx al PNL s-a reafirmat poziţia potrivit căreia nu vor exista noi taxe în bugetul pe anul viitor.

„Am concluzionat şi ne-am reafirmat poziţia, în primul rând, legată de noi taxe, care cu siguranţă nu vor exista în acest buget. Ţinem foarte mult la acest lucru; iar în al doilea rând, chestiuni care ţin de menţinerea reducerii deficitului bugetar şi a menţinerii tuturor indicilor macroeconomici angajaţi în discuţiile noastre cu Comisia Europeană. Ţinta de deficit bugetar, în limita a 5,84 procente, este o respectare a unui angajament pe 2022. Şi indicii macroeconomici – fără taxe, cum am spus”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL.

Potrivit programului de guvernare al PSD-PNL-UDMR, punctul de pensie va crește de la 1 ianuarie la 1.586 de lei. De asemenea, pensia minimă crește la 1.000 de lei.


Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat luni că ministrul Finanţelor Publice va fi prezent luni la şedinţa coaliţiei, unde va prezenta o variantă a bugetului de stat pe anul viitor, precizând că cel mai important lucru este să fie menţinute angajamentele faţă de români, faţă de Comisia Europeană şi faţă de investitorii instituţionali.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: