marți

19 martie, 2024

31 august, 2021

Președinții PNL și UDMR s-au declarat luni, după ședința coaliției, împotriva desființării pensiilor speciale acordate primarilor și președinților de consilii județene. Ludovic Orban și Kelemen Hunor au invocat în sprijinul acordării acestor indemnizații responsabilitatea „uriașă” și numeroasele incompatibilități pe care le presupune funcția de primar.

În schimb, UDMR dorește activarea grupului de lucru al coaliției care se ocupă de conceperea legislației pentru eliminarea acestor privilegii și propune ca persoanele care au colaborat cu fosta Securitate să nu mai primească pensii speciale.

Indemnizațiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene devin astfel un alt subiect de divergență în coaliție. Dan Barna, liderul USR PLUS enumera luni câteva dintre subiectele pe care partenerii de coaliție s-au opus cu înverșunare, dar sunt obiective politice esențiale asumate de acest partid atunci când a acceptat intrarea la guvernare: alegeri locale în două tururi, desființarea Secției speciale pentru investigarea magistrațiilor (SIIJ) în formula cerută de Comisia de la Veneția, reducerea numărului primăriilor, depolitizarea școlilor.


Anul trecut, înaintea alegerilor generale, coaliția a reușit eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, cu opoziția UDMR, formațiune care a cerut o abordare unitară a discuției privind pensiile speciale. UDMR se opune, de exemplu, desființării acestor pensii în cazul primarilor, dar propune ca foștii colaboratori ai Securități să rămână fără acest drept.

Toate aceste poziții, a explicat luni Kelemen Hunor trebuie discutate de grupul special creat creat, care va trebui activat, altfel tema este doar populism, iar UDMR nu va fi partener:

Din punctul meu de vedere, nu trebuie eliminate (pensiile speciale pentru primari – n.red.), avem acest grup de lucru şi trebuie discutat de la început.

Trebuie să discutăm dacă primarii, fiind în serviciul public, având restricţii, incompatibilităţi, când ies la pensie, primesc sau nu primesc, în funcţie de perioada petrecută în serviciul public, ceva în plus. Asta este discuţia, nu să eliminăm, să eliminăm.


La magistraţi la fel, la militari la fel, la parlamentari la fel.

Din punctul meu de vedere, ori facem o discuţie serioasă cap-coadă. ori, dacă cineva vrea să se umble cu populisme, cu demagogie, nu am nimic împotrivă, dar eu nu o să fiu partener pe niciun subiect.

Discuția privind pensiile speciale s-ar putea disipa în mai multe reglementări mărunte

Ludovic Orban, aflat în competiția pentru șefia PNL, împărtășește poziția UDMR și și-a exprimat luni dezacordul pentru ca primarii să nu primească pensii speciale:

Primarii primesc indemnizaţia, doar atât. Ei nu beneficiază de sporul de vechime sau de alte instrumente prin care să se cuantifice efortul pe care îl depun pentru comunităţile locale.

Se poate găsi o formă legală în care să se ia în considerare, pe de o parte, restricţiile la care sunt supuşi prin exercitarea funcţiei de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean şi, pe de altă parte, să se ţină cont de regimul pe care l-au avut în materie de indemnizaţii, în care nu au beneficiat de alte venituri suplimentare. (…)

Funcţia de primar incumbă o responsabilitate uriaşă, patrimonială, civilă. Practic, primarul este cel care administrează patrimoniul, angajează patrimoniul, derulează proiecte de investiţii, derulează bugete, conduce un număr mare de angajaţi şi are şi un regim limitativ şi are o serie de interdicţii.

Liderul PNl este de acord ca persoanele care au colaborat cu fosta Securitate să nu beneficieze de pensii speciale și a explicat că susține elaborarea mai multor proiecte de lege care să aducă pensiile mai aproape de respectarea principiului contributivităţii.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: