Compromis între președinte și premier privind dublarea alocațiilor la copii.
Premierul Orban a anunțat vineri că legea privind dublarea alocatiilor copiilor va fi promulgată de președintele Iohannis, însă guvernul o va proroga pe o perioadă de cel puțin 6 luni, dat fiind că există o mare problemă privind identificarea surselor bugetare.
Cum stau lucrurile privind alocațiile – o creștere intempestivă, neprevăzută în buget, în analiza care urmează:
Alocațiile pentru copii – un instrument în războiul politic
În februarie 2015 a avut loc prima dublare a alocațiilor pentru copii. Aflați în opoziție, liberalii au reușit atunci să treacă un proiect ce propunea majorarea de la 42 la 84 de lei a alocației, într-o zi în care ședința legislativului a început devreme și mai mulți social-democrați lipseau.
Anul trecut, tot în februarie, PNL, cu ajutorul UDMR, a mai profitat o dată de absența din plen a majorității și a introdus în Legea bugetului un amendament ce aproape că dubla din nou alocațiile – de la 84 de lei, la 150 de lei.
Inițiatorul amendamentului, liberalul Robert Sighiartău, declara în ședința respectiva: „Pentru pensii speciale aveţi bani, pentru clientela PSD aveţi bani, pentru cele 27 de ministere şi peste 150 de secretari de stat aveţi bani. Pentru amante şi nepotism distrugeţi ţara! Distrugeţi ţara, domnule Dragnea!”
Anul 2019 a fost an electoral important, cu scrutinuri pentru Parlamentul European și pentru Președinție.
După preluarea guvernării de către PNL, în noiembrie anul trecut, PSD a apelat la același instrument de imagine și presiune asupra construcției bugetare a adversarilor: dublarea alocațiilor.
Pe 18 decembrie, a fost adoptat proiectul social-democrat prin care acest drept bănesc acordat copiilor creștea astfel:
- 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap
- 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani
- 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Și 2020 este un an electoral important – alegerile locale vor avea loc în vară, iar alegerile parlamentare, în decembrie.
O lege aprobată anul trecut prevedea creșterea anuală a acetsor alocații, cu inflația din anul anterior.
Evoluția plăților pentru alocații
- În februarie 2019, ultima lună de dinaintea dublării de anul trecut, totalul alocațiilor virate celor 3,647 de milioane de copii a fost de peste 353 de milioane de lei.
- În aprilie, prima lună cu majorări, suma a urcat la peste 600 de milioane. Aproximativ același total a fost virat și în decembrie 2019.
- Actuala dublare va duce la 1,2 miliarde de lei pe lună, adică în jur de 14,5 miliarde anual. Comparativ cu 4.365.541.008 lei plătiți pe întreg anul 2018.
România, după Bulgaria, în clasamentul UE al statelor cu cele mai mari ponderi de copii în risc de sărăcie
Dincolo de miza electorală a creșterii alocațiilorpentru copii, stau statisticile.
România este unul dintre statele europene cu cei mai mulți copii săraci (ca pondere) – aproape unul din doi era în risc de sărăcie sau de excludere socială (AROPE), în 2017:
Copiii sunt segmentul cu cel mai mare risc de sărăcie în mai mult de jumătate din țările Uniunii Europene. Situația este diferită în:
- Bulgaria, Estonia, Croația, Letonia, Lituania, Malta și Slovenia – unde cel mai mare risc de sărăcie se înregistrează în rândul persoanelor în vârstă
- Danemarca, Germania, Grecia, Țrile de Jos, Polonia și Finlanda – unde adulții sunt cele mai expuse la acest risc
Cele mai mari diferențe față de rata medie a întregii populație se înregistrează la:
- copiii din România, Ungaria și Slovacia, unde ponderea minorilor aflați în risc de sărăcie sau excluziune sociale depășește cu cel puțin șase puncte procentuale media AROPE pe total populație
- în Spania, Austria, Franța și Marea Britanie – unde indicatorul AROPE este cu peste patru puncte procentuale peste media națională
Sursa bugetară, tot electorală: banii din pensiile speciale, folosiți la creșterea alocațiilor
Deputatul liberal Florin Roman a cerut joi, prin intermediul unui comunicat de presă, convocarea unei sesiuni parlamentare în care să fie eliminate pensiile speciale, astfel încât suma exonomisită în acest mod să poată fi folosită pentru plata alocațiilor copiilor.
„În calitate de lider al deputaților PNL, am propus colegilor mei să solicităm convocarea unei sesiuni extraordinare, în care să supunem votului proiectul de lege al PNL privind tăierea pensiilor speciale. Din economia rezultată din tăierea pensiilor speciale, guvernul ar avea resursele financiare necasare pentru plata alocatiilor majorate”, a transmis liderul deputaților PNL.
Cum arată calculele:
Florin Roman a explicat în comunicat că vor fi menținute pensiile militarilor, ale polițiștilor și ale celor care au activat în serviciile secrete.
În acest caz, s-ar economisi:
- aproape 85 de milioane de lei lunar este subvenția lunar acordată prin Casa Națională a Pensiilor (pentru magistrați, piloți, personal diplomatic etc.)
- în bugetul pe 2020 al Camerei Deputaților, capitolul pensii este de 33 milioane de lei, ceea ce înseamnă 2,75 milioane de lei pe lună
- 14,88 milioane lei pensii acordate anul acesta foștilor senatori înseamnă 1,24 milioane lei/ lunar
Totalul economiei lunare este de 89 de milioane de lei, în timp plusul plătit lunar pentru alocațiile copiilor, prin dublarea sumei, este de 600 de milioane de lei. Eliminarea pensiilor speciale ar reprezenta, astfel, doar o cincime din totalul impactului legii ce așteaptă promulgarea.