impozitarea tichetelor de masă 2024

28 martie, 2024

Impozitarea tichetelor de masă 2024. Începând cu acest an bonurile de masă se impozitează suplimentar.

Mai exact, începând cu 1 ianuarie 2024, tichetele de masă se impozitează nu doar cu 10%, cât este impozitul pe venit în România, ci și cu 10% pentru sănătate (CASS).

Ce sunt bonurile de masă – ce prevede legea

Înainte de a detalia ce s-a schimbat în impozitarea tichetelor de masă 2024 vom explica ce sunt bonurile de masă și cum se acordă acestea.


Acordarea bonurilor sau a tichetelor de masă este reglementată prin Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare și prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Conform Legii 165/2018, tichetele de masă sunt bilete de valoare acordate angajaților lunar, ca alocație individuală de hrană, ce pot fi utilizate numai pentru achitarea mesei sau pentru achiziționarea de produse alimentare.

Tichetele de masă pot fi utilizate doar în unități de alimentație publică, magazine alimentare, cantine-restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unități care comercializează produse alimentare și care au încheiat contracte de prestare a serviciilor cu unitățile emitente de tichete de masă.

Valoarea tichetelor de masă este transferată lunar salariaților de către unitatea emitentă, corespunzător numărului de zile lucrătoare din luna pentru care se face transferul, conform contractului încheiat de unitatea emitentă cu angajatorul.

impozitarea tichetelor de masă 2024
Foto: stevepb / pixabay.com

Impozitarea tichetelor de masă 2024 – numărul maxim de bonuri


Salariatul poate utiliza lunar un număr de tichete de masă cel mult egal cu numărul de zile lucrate.

Fiecare tichet de masă trebuie să aibă înscrise pe suportul electronic sau stocate într-un alt mod următoarele mențiuni:

a) numele și adresa emitentului;
b) perioada de valabilitate a utilizării tichetului de masă;
c) interdicția de a fi utilizat pentru achiziționarea de țigări sau de produse alcoolice;
d) numele, prenumele și codul numeric personal ale salariatului care are dreptul să utilizeze tichetul de masă.

Care e valoarea maximă pentru tichetele de masă

La ora actuală, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăși suma de 40 lei.

Revenind la impozitarea tichetelor de masă 2024, aceasta este detaliată în Codul fiscal. Conform articolului 76 din Codul fiscal, bonurile de masă reprezintă venituri asimilate salariilor și sunt impozitate conform regulilor de impunere proprii veniturilor din salarii.

Prin urmare, asupra tichetelor de masă se aplică o cotă de impozitare de 10%.

În afară de impozitul pe venit, începând cu 1 ianuarie 2024, pentru tichetele de masă se plătește și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), care este tot de 10%.

Astfel, articolul 157 din Codul fiscal prevede că baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezintă câștigul brut care include și tichetele de masă. Până la începutul acestui an, bonurile de masă nu erau incluse în baza de calcul, nefiind supuse impunerii cu 10% pentru CASS.

Impozitarea tichetelor de masă 2024 – exemplu de calcul

Pentru a înțelege mai bine cum se face impozitarea tichetelor de masă 2024 trebuie menționat că impozitul pe venit de 10% se aplică asupra diferenței dintre salariul brut și contribuțiile sociale (doar CASS în acest caz, deoarece pentru bonurile de masă nu se plătește și contribuția la pensie).

Așadar, impozitul pe venit se determină prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinată prin deducerea din venitul brut a contribuțiilor sociale obligatorii aferente unei luni.

De exemplu, dacă un salariat primește tichete de masă cu valoarea brută de 500 de lei pe lună, el va plăti CASS de 50 de lei pentru ele (10% din 500 de lei). Pentru derminarea impozitului pe venit, se folosește o bază de calcul egală cu venitul brut din care se scad contribuțiile. În exemplul nostru, baza de calcul este de 450 de lei (500 lei – 50 lei CASS = 450 lei).

Asupra acestei baze de calcul se aplică o cotă de impunere de 10%, ceea ce înseamnă că angajatul va plăti un impozit pe venit pentru bonurile de masă de 45 de lei.

În concluzie, el va plăti la stat 95 de lei pentru tichetele sale de masă (echivalent a 19% din valoarea brută a acestora).

Foto: TungArt7 / stevepb / pixabay.com

Dacă acest articol despre impozitarea tichetelor de masă 2024 vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Impozitarea veniturilor din investiții și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din dobânzi și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozit pe venit din străinătate. Ghid cu explicațiile ANAF

Impozitarea veniturilor din transferul titlurilor de valoare. Ghid clar
Impozitarea veniturilor din acțiuni. Dividende sau vânzare la bursă
Impozitarea veniturilor din obligațiuni și plata CASS. 4 exemple
Impozitarea veniturilor din chirii 2024 și plata CASS. Exemple clare

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: