Formarea profesională Codul Muncii. Fie că ești angajator sau salariat, este important să știi ce prevede Codul Muncii din România cu privire la formarea profesională.
Cât de des se organizează cursuri de formare profesională
Prevederile referitoare la formarea profesională sunt cuprinse în Titlul VI din Codul Muncii.
Una dintre cele mai importante prevederi este cea cuprinsă în Capitolul 1, articolul 194, care stipulează că programele de formare profesională sunt obligatorii.
Astfel, angajatorii au obligaţia să asigure participarea la programe de formare profesională pentru toţi salariaţii:
a) cel puţin o dată la 2 ani, dacă au cel puţin 21 de salariaţi;
b) cel puţin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariaţi.
Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională, asigurată în condiţiile menționate mai sus, se suportă de către angajator.
Formarea profesională Codul Muncii – cursuri, stagii de practică, ucenicie
Așadar, toți angajatorii sunt obligați să asigure, periodic, formarea profesională a anagajaților. Nu este obligatoriu însă ca angajatorul să fie cel care organizează cursurile respective.
Concret, formarea profesională a salariaţilor se poate realiza prin următoarele forme:
a) participarea la cursuri organizate de către angajator sau de către furnizorii de servicii de formare profesională din ţară sau din străinătate;
b) stagii de adaptare profesională la cerinţele postului şi ale locului de muncă;
c) stagii de practică şi specializare în ţară şi în străinătate;
d) ucenicie organizată la locul de muncă;
e) formare individualizată;
f) alte forme de pregătire convenite între angajator şi salariat.
Formarea profesională Codul Muncii – plata cheltuielilor
În ceea ce privește cheltuielile cu formarea profesională a salariatului, în cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este inițiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta din urmă.
Salariul și pensia pentru perioada de formare profesională
Pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională, salariatul va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de toate drepturile salariale deținute.
De asemenea, pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională, salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.
Cu alte cuvinte, în perioada de formare profesională angajatul este plătit integral și beneficiază de pensie.
Formarea profesională Codul Muncii – concediul
Articolul 154 din Codul Muncii precizează că salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională. Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.
Aici puteți citi un articol detaliat despre concediul pentru formare profesională.
Ce scop are formarea profesională
Conform Codului Muncii, formarea profesională a salariaților are următoarele obiective principale:
a) adaptarea salariatului la cerințele postului sau ale locului de muncă;
b) obținerea unei calificări profesionale;
c) actualizarea cunoștințelor și deprinderilor specifice postului și locului de muncă și perfecționarea pregătirii profesionale pentru ocupația de bază;
d) reconversia profesională determinată de restructurări socioeconomice;
e) dobândirea unor cunoștințe avansate, a unor metode și procedee moderne, necesare pentru realizarea activităților profesionale;
f) prevenirea riscului șomajului;
g) promovarea în muncă și dezvoltarea carierei profesionale.
Formarea profesională Codul Muncii – acte adiționale la contractul de muncă
Participarea la formare profesională poate avea loc la iniţiativa angajatorului sau la iniţiativa salariatului.
Modalitatea concretă de formare profesională, drepturile şi obligaţiile părţilor, durata formării profesionale, precum şi orice alte aspecte legate de formarea profesională, inclusiv obligaţiile contractuale ale salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, se stabilesc prin acordul părţilor şi fac obiectul unor acte adiţionale la contractele individuale de muncă.
Formarea profesională Codul Muncii – obligațiile angajaților
Este important de menționat că angajații care au beneficiat de formare profesională nu pot avea inițiativa încetării contractului individual de muncă pentru o perioadă care este stabilită prin act adițional.
Durata obligației salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum și orice alte aspecte în legatură cu obligațiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adițional la contractul individual de muncă.
Dacă salariatul nu respectă această prevedere legală, el este obligat să suporte toate cheltuielile ocazionate de pregătirea sa profesională, proporțional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adițional la contractul individual de muncă.
Obligația de a suporta aceste cheltuieli le revine și salariaților care au fost concediați în perioada stabilită prin actul adițional pentru motive disciplinare.
Formarea profesională Codul Muncii – elaborarea de planuri anuale
Codul Muncii mai prevede că angajatorul persoană juridică care are mai mult de 20 de salariaţi este obligat să elaboreze anual şi să aplice planuri de formare profesională, cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor.
Planul de formare profesională devine anexă la contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate, iar salariaţii au dreptul să fie informaţi cu privire la conţinutul planului de formare profesională.
Formarea profesională Codul Muncii – inițiativa angajatului
În cazul în care salariatul este cel care are iniţiativa participării la o formă de pregătire profesională cu scoatere din activitate, angajatorul va analiza solicitarea salariatului împreună cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor.
Angajatorul va decide cu privire la cererea formulată de salariat în termen de 15 zile de la primirea solicitării. Totodată, angajatorul va decide cu privire la condiţiile în care va permite salariatului participarea la forma de pregătire profesională, inclusiv dacă va suporta în totalitate sau în parte costul ocazionat de aceasta.
Salariaţii care au încheiat un act adiţional la contractul individual de muncă cu privire la formarea profesională pot primi în afara salariului corespunzător locului de muncă şi alte avantaje în natură pentru formarea profesională.
Foto: reallywellmadedesks / louisehoffmann83 / pixabay.com
Dacă acest articol despre formarea profesională Codul Muncii vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Concediu pentru formare profesională. 10 aspecte importante
Concediu fără plată Codul Muncii. Ghid cu drepturile angajatului
Munca suplimentară Codul Muncii. Ghid în 8 pași pentru angajați
Hărțuirea la locul de muncă de către colegi. Cum îți faci dreptate
Munca la domiciliu vs telemunca. Diferențe și asemănări
Munca în weekend Codul Muncii. Ce sporuri se acordă
Drepturile gravidei la locul de muncă. 18 obligații ale angajatorului
Drepturile mamei la locul de muncă. 16 obligații ale angajatorilor
Codul Muncii zile libere. Ce spor primesc angajații care muncesc