luni

13 mai, 2024

drepturile gravidei la locul de muncă

13 decembrie, 2022

Drepturile gravidei la locul de muncă sunt cuprinse în Ordonanța de Urgență nr. 96 din 2003 privind protecția maternității la locurile de muncă.

OUG 96/2003 reglementează măsuri de protecție socială pentru salariatele gravide, dar și pentru mame, lăuze sau femei care alăptează.

Salariata gravidă trebuie să prezinte un document medical

Drepturile gravidei la locul de muncă sunt numeroase, însă pentru a beneficia de ele ea trebuie să își anunțe angajatorul.


1. Potrivit legii, salariata gravidă este femeia care anunță în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate și anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste aceasta stare.

În termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunțat în scris de către o salariată că aceasta este gravidă, el are obligația să înștiințeze medicul de medicina muncii, precum și inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază își desfășoară activitatea.

De la data primirii înștiințării, medicul de medicina muncii și inspectoratul teritorial de muncă vor verifica condițiile de muncă ale salariatei la anumite termene.

Drepturile gravidei la locul de muncă – angajatorul nu are voie să dezvăluie că salariata e însărcinată

2. Angajatorul are obligația să păstreze confidențialitatea asupra stării de graviditate a salariatei și nu va anunța alți angajați decât cu acordul scris al acesteia și doar în interesul bunei desfășurări a procesului de muncă, când starea de graviditate nu este vizibilă.


3. Angajatorii au obligația să adopte măsurile necesare astfel încât:

a) să prevină expunerea salariatelor gravide la riscuri ce le pot afecta sănătatea și securitatea;

b) acestea să nu fie constrânse să efectueze o muncă dăunătoare sănătății sau stării lor de graviditate.

4. Pentru toate activitățile care pot prezenta un risc de expunere la agenți, procese sau condiții de muncă, a căror listă neexhaustivă este prezentată în anexa nr. 1 a OUG 96/2003 (o găsiți la finalul articolului), angajatorul trebuie să evalueze natura, gradul și durata expunerii salariatelor gravide în întreprinderea respectivă, cu scopul de:

a) a evalua orice risc pentru securitatea sau sănătatea salariatelor și orice efect posibil asupra sarcinii;
b) a decide ce măsuri trebuie luate.

Evaluări obligatorii la locul de muncă

5. Referitor la drepturile gravidei la locul de muncă, trebuie să menționăm că evaluările se efectuează de către angajator, cu participarea obligatorie a medicului de medicina muncii, iar rezultatele lor, împreună cu toate măsurile care trebuie luate referitor la securitatea și sănătatea în muncă, se consemnează în rapoarte scrise.

Angajatorii vor informa în scris salariatele asupra rezultatelor evaluării privind riscurile la care pot fi expuse la locurile lor de muncă, a măsurilor care trebuie luate referitor la securitatea și sănătatea în muncă, precum și asupra drepturilor lor.

Salariata gravidă are dreptul de a fi mutată temporar pe un alt post

6. În cazul în care rezultatele evaluării evidențiază un risc pentru securitatea sau sănătatea salariatelor gravide sau o repercusiune asupra sarcinii, angajatorul trebuie să ia măsurile necesare pentru ca, printr-o modificare temporară a condițiilor de muncă și/sau a programului de lucru al salariatei în cauză, să fie evitată expunerea acesteia la riscurile evidențiate, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menținerea veniturilor salariale.

7. Dacă modificarea condițiilor de muncă și/sau a programului de lucru nu este posibilă ori nu poate fi realizată din motive bine întemeiate, angajatorul va lua măsuri pentru a o repartiza la alt post de lucru fără riscuri pentru sănătatea ori securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii ori a medicului de familie, cu menținerea veniturilor salariale.

Ce este concediul de risc maternal

8. Când discutăm despre drepturile gravidei la locul de muncă, unul dintre cele mai importante este dreptul la concediu de risc maternal.

În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate repartiza salariata gravidă pe un alt post, ea are dreptul la concediu de risc maternal, înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

Concediul de risc maternal este concediul de care beneficiază salariatele pentru protecția sănătății și securității lor și/sau a fătului.

Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracționat, pe o perioadă ce nu poate depăși 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005.

Pentru eliberarea certificatului medical salariata trebuie să se prezinte la consultațiile prenatale.

Drepturile gravidei la locul de muncă – repaus și mișcare

9. Pentru salariatele gravide care își desfășoară activitatea numai în poziție verticală sau în poziția așezat, angajatorii au obligația de a le modifica locul de muncă astfel încât să li se asigure, la intervale regulate de timp, pauze și amenajări pentru repaus în poziție șezândă sau pentru mișcare.

Medicul de medicina muncii stabilește intervalele de timp la care este necesară schimbarea poziției de lucru, perioadele de activitate, precum și durata perioadelor pentru repaus în poziție șezândă sau pentru mișcare.

Dacă amenajarea condițiilor de muncă și/sau a programului de lucru nu este din punct de vedere tehnic și/sau obiectiv posibilă sau nu poate fi cerută din motive bine întemeiate, angajatorul va lua măsurile necesare pentru a schimba locul de muncă al salariatei respective.

Drepturile gravidei la locul de muncă – reducerea programului de lucru

10. În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

Pe lângă dispozițiile generale referitoare la securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor, în special cele referitoare la valorile-limită de expunere profesională, angajatorul trebuie să aibă în vedere că salariatele gravide nu pot fi obligate, în niciun caz, să realizeze activități pentru care evaluarea a evidențiat riscul de expunere la agenți sau la condițiile de muncă prevăzute în Anexa nr. 2 a acestei ordonanțe de urgență (o găsiți la finalul articolului).

drepturile gravidei la locul de muncă
Foto: styles66 / pixabay.com

Ore libere plătite pentru consultații medicale

11. În ceea ce privește drepturile gravidei la locul de muncă, trebuie menționat că salariatele însărcinate au dreptul de a merge la consultații medicale în timpul programului de lucru.

Angajatorii au obligația de a acorda salariatelor gravide dispensă pentru consultații prenatale în limita a maximum 16 ore pe lună, în cazul în care investigațiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru, fără diminuarea drepturilor salariale.

Dispensa pentru consultații prenatale reprezintă un număr de ore libere plătite salariatei de către angajator, pe durata programului normal de lucru, pentru efectuarea consultațiilor și examenelor prenatale pe baza recomandării medicului de familie sau a medicului specialist.

Pentru asigurarea securității și sănătății în muncă a salariatelor gravide, regulamentele interne ale unităților trebuie să conțină măsuri privind igiena, protecția sănătății și securitatea în muncă a acestora.

Drepturile gravidei la locul de muncă și turele de noapte

12. Salariatele gravide nu pot fi obligate să desfășoare muncă de noapte.

În cazul în care sănătatea salariatelor este afectată de munca de noapte, angajatorul este obligat ca, pe baza solicitării scrise a salariatei, să o transfere la un loc de muncă de zi, cu menținerea salariului de bază brut lunar.

Solicitarea salariatei se însoțește de un document medical care menționează perioada în care sănătatea acesteia este afectată de munca respectivă.

În cazul în care, din motive justificate în mod obiectiv, transferul nu este posibil, salariata va beneficia de concediu de risc maternal.

Drepturile gravidei la locul de muncă – situațiile când gravida poate fi concediată

13. Salariatele gravide nu pot desfășura muncă în condiții cu caracter insalubru sau greu de suportat.

În cazul în care o salariată care desfășoară în mod curent muncă cu caracter insalubru sau greu de suportat, angajatorul are obligația ca, pe baza solicitării scrise a salariatei, să o transfere la un alt loc de muncă, cu menținerea salariului de bază brut lunar.

14. Angajatorul nu are voie să întrerupă raporturile de muncă sau de serviciu în cazul:

a) salariatei gravide din motive care au legătură directă cu starea sa;
b) salariatei care se află în concediu de risc maternal;
c) salariatei care se află în concediu de maternitate.

15. Aceste dispoziții nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a dizolvării sau falimentului angajatorului.

16. Salariatele gravide ale căror raporturi de muncă sau raporturi de serviciu au încetat din motive pe care le consideră ca fiind legate de starea lor, au dreptul să conteste decizia angajatorului la instanța judecătorească competentă, în termen de 30 de zile de la data comunicării acesteia.

Referitor la drepturile gravidei la locul de muncă, trebuie spus că acțiunea în justiție a salariatei gravide este scutită de taxa judiciară de timbru și de timbru judiciar.

Ce amenzi riscă angajatorii

17. Angajatorii au obligația să le informeze permanent pe salariate, inclusiv prin afișare în locuri vizibile, o perioadă de 6 luni, în fiecare din unitățile pe care le dețin, asupra drepturilor pe care acestea le au în ceea ce privește respectarea prevederilor ordonanței de urgență 96/2003.

18. Încălcarea dispozițiilor OUG 96/2003 constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse între 2.500 și 10.000 de lei.

Drepturile gravidei la locul de muncă – Anexa nr. 1

Lista neexhaustivă a agenților, proceselor și condițiilor de muncă care pot prezenta un risc specific de expunere:

A. Agenți

1. Agenți fizici, considerați ca agenți cauzali pentru leziuni ale fetusului și/sau dezlipirea de placentă, în special:

a) șocuri, vibrații sau mișcări bruște;
b) manipularea manuală de mase grele, implicând riscuri în special la nivelul coloanei vertebrale dorsolombare;
c) zgomot;
d) radiații ionizante;
e) radiații neionizante;
f) ambianțe termice extreme, reci sau calde;
g) mișcări și poziții de muncă, deplasări (fie în interiorul, fie în exteriorul unității), oboseală mentală, fizică, alte eforturi fizice legate de activitatea salariatelor.

2. Agenți biologici

Agenții biologici din grupele de risc 2, 3 și 4, în înțelesul art. 5 lit. b)-d) din Hotărârea Guvernului nr. 1.092/2006 privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți biologici în muncă, în măsura în care se cunoaște că acești agenți sau măsurile terapeutice pe care le necesită existența lor pun în pericol sănătatea femeilor gravide și a copiilor ce urmează să se nască și în măsura în care nu apar încă în anexa nr. 2.

Drepturile gravidei la locul de muncă – substanțe periculoase pentru gravidă sau făt

3. Agenți chimici

Următorii agenți chimici, în măsura în care se știe că pun în pericol sănătatea femeii gravide și a copilului ce urmează a se naște și în măsura în care nu figurează în anexa nr. 2:

a) substanțe și amestecuri care îndeplinesc criteriile de clasificare în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului în una sau mai multe din următoarele clase de pericol și categorii de pericol, cu una sau mai multe din următoarele fraze de pericol, în măsura în care nu apar încă în anexa nr. 2:

– mutagenitatea celulelor embrionare, categoria 1A, 1B sau 2 (H340, H341);
– cancerigenitate, categoria 1A, 1 sau 2 (H350, H350i, H351);
– toxicitate pentru reproducere, categoria 1A, 1 sau 2 sau categoria suplimentară pentru efecte asupra alăptării ori prin intermediul alăptării (H360, H360D, H360FD, H360Fd, H360Df, H361, H361d, H361fd, H362);
– toxicitate asupra unui organ-țintă specific după o expunere unică, categoria 1 sau 2 (H370, H371);

b) agenții chimici din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.093/2006 privind stabilirea cerințelor minime de securitate și sănătate pentru protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți cancerigeni sau mutageni la locul de muncă, cu modificările ulterioare;

c) mercurul și derivații săi;

d) medicamentele antimitotice;

e) monoxidul de carbon;

f) agenții chimici periculoși cu cale de absorbție cutanată.

Drepturile gravidei la locul de muncă – condiții de muncă ce trebuie evitate

B. Procese

Procesele industriale prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.093/2006, cu modificările ulterioare.

C. Condiții de muncă

Activități subterane miniere.

Drepturile gravidei la locul de muncă – Anexa nr. 2

Lista neexhaustivă a agenților și condițiilor de muncă:

1. Agenți

a) Agenți fizici:
– activitatea în atmosfera hiperbarică, de exemplu în incinte presurizate și la scufundări subacvatice

b) Agenți biologici:
toxoplasma;
● virusul rubeolei, exceptând cazurile în care se dovedește ca salariata gravidă este suficient protejată față de acești agenți prin imunizare.

c) Agenți chimici:
– plumbul și derivații acestuia, în măsura în care pot fi absorbiți de organismul uman.

2. Condiții de muncă

Activități subterane miniere

Foto: shaila19 / styles66 / pixabay.com

Vă recomandăm și:

Hărțuirea la locul de muncă de către colegi. Cum îți faci dreptate

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: