marți

16 iulie, 2024

Concediu pentru formare profesională

7 noiembrie, 2023

Dacă dorești să ceri un concediu pentru formare profesională este bine ca înainte să știi care sunt drepturile tale, așa cum sunt specificate acestea în Codul Muncii.

Dreptul la concediu pentru formare profesională

Prevederile referitoare la concediul pentru formare profesională se regăsesc în Titlul III din Codul Muncii (Timpul de muncă şi timpul de odihnă), Capitolul 3 (Concediile), Secțiunea 2.

1. Articolul 154 precizează că salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională. Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.

Concediu fără plată pentru formare profesională


2. Concediile fără plată pentru formare profesională se acordă la solicitarea salariatului, pe perioada formării profesionale pe care salariatul o urmează din inițiativa sa.

Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai dacă absența salariatului ar prejudicia grav desfășurarea activității.

Când se depune cererea de concediu

3. Potrivit Codului Muncii, cererea de concediu fără plată pentru formare profesională trebuie să fie înaintată angajatorului cu cel puţin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesională.

4. Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior.

Concediu cu plată pentru formare profesională


5. Societățile și instituțiile care au un număr mare de angajați sunt obligate să organizeze periodic programe de formare profesională.

Articolul 194 din Codul Muncii prevede că angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toţi salariaţii, astfel:

a) cel puţin o dată la 2 ani, dacă au cel puţin 21 de salariaţi;
b) cel puţin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariaţi.

Concediu pentru formare profesională – cine suportă cheltuielile

6. Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională, asigurată în condiţiile menționate în articolul 194, se suportă de către angajatori.

7. Articolul 157 stipulează că, în cazul în care angajatorul nu și-a respectat obligația de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesională în condițiile prevăzute de lege, salariatul are dreptul la un concediu de formare profesională, plătit de angajator, de până la 10 zile lucrătoare sau de până la 80 de ore.

Concediu pentru formare profesională
Foto: StockSnap / pixabay.com

Cum se calculează indemnizația de concediu

În această situație, indemnizația de concediu de formare profesională va fi stabilită așa cum se calculează și plata indemnizației de concediu de odihnă.

Concret, pentru perioada concediului, salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.

Indemnizaţia de concediu reprezintă media zilnică a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu. Indemnizaţia de concediu se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediul de formare profesională.

Concediu pentru formare profesională – perioadă

8. Perioada în care salariatul beneficiază de concediu plătit de formare profesională (în cazul în care angajatorul nu și-a respectat obligația de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesională în condițiile prevăzute de lege) se stabileste de comun acord cu angajatorul.

Cererea de concediu plătit pentru formare profesională va fi înaintată angajatorului cu cel puţin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesională.

Vechimea în muncă pe perioada concediului pentru formare profesională

9. Durata concediului pentru formare profesională nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual şi este asimilată unei perioade de muncă efectivă în ceea ce priveşte drepturile cuvenite salariatului, altele decât salariul (ca de exemplu, vechimea în muncă).

Așadar, deși concediile fără plată obișnuite (solicitate de angajați pentru rezolvarea unor probleme personale, de pildă) se scad din vechimea în muncă, acest lucru nu se întâmplă în cazul concediilor fără plată pentru formare profesională.

Concediu pentru formare profesională inițiată de angajator

10. Mai trebuie menționat că, în cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este inițiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.

Pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională inițiate de angajator, salariatul va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de toate drepturile salariale deținute.

Pe perioada participării la cursurile sau stagiile de formare profesională inițiate de angajator, salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.

Foto: geralt / StockSnap / pixabay.com

Dacă acest articol despre concediu pentru formare profesională ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Concediu fără plată Codul Muncii. Ghid cu drepturile angajatului
Hărțuirea la locul de muncă de către colegi. Cum îți faci dreptate

Munca în weekend Codul Muncii. Ce sporuri se acordă
Drepturile gravidei la locul de muncă. 18 obligații ale angajatorului

Drepturile mamei la locul de muncă. 16 obligații ale angajatorilor

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: