duminică

12 mai, 2024

munca în weekend codul muncii

4 septembrie, 2023

Munca în weekend Codul Muncii. Dacă obișnuiești să lucrezi în weekend, atunci este important să știi care sunt drepturile tale și ce remunerație trebuie să primești în schimb.

Repausul săptămânal în Codul Muncii

Articolul din Codul Muncii referitor la repausul săptămânal este Articolul 137. Acesta face parte din Titlul III (Timpul de muncă și timpul de odihnă), Capitolul 2 (Repausuri periodice), Secțiunea 2 (Repausul săptămânal).

La alineanul 1, Articolul 137 prevede că repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica.


În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă și duminică ar prejudicia interesul public sau desfășurarea normală a activității, repausul săptămânal poate fi acordat și în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Munca în weekend Codul Muncii – acordarea unui spor

În această situație, Codul Muncii prevede că salariații vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă (CCM) sau, după caz, prin contractul individual de muncă (CIM).

Așadar, legislația prevede că angajatorul le oferă angajaților o remunerație mai mare pentru zilele lucrate în weekend (conform CCM sau CIM), însă nu stabilește cât trebuie să fie aceasta.

Munca în weekend Codul Muncii – exemplu

De exemplu, un angajat poate avea menționat în contractul de muncă un spor de 75% pentru munca prestată în zilele de sâmbătă și duminică. Să presupunem că el are un salariu egal cu 500 de lei brut pe zi.


Dacă într-o lună el a muncit o zi de sâmbătă și una de duminică, atunci pentru aceste zile el va fi plătit cu 500 de lei brut + 75%, adică va primi 875 de lei brut pentru fiecare dintre cele două zile.

Codul Muncii – munca la sfârșit de săptămână

Articolul 137 din Codul Muncii mai prevede că, în situații de excepție, zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăși 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de muncă și cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanților salariaților.

Salariații al căror repaus săptămânal se acordă în aceste condiții au dreptul la dublul compensațiilor cuvenite potrivit Articolului 123, alineatul 2 din Codul Muncii.

Munca în weekend Codul Muncii – prevederi

Acest articol are următorul conținut:

„(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

munca în weekend codul muncii
Foto: sigre / pixabay.com

75%, spor pentru munca suplimentară

(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condițiile prevăzute la alin. (1), se stabilește prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, și nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.”

Iar articolul 122 din Codul Muncii prevede că:

„(1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

(2) În aceste condiții salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.”

Munca în weekend Codul Muncii vs Legea-cadru pentru angajații de la stat

În cazul angajaților de la stat se aplică și Legea-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Articolul 21 din lege, referitor la sporul pentru munca suplimentară, prevede că munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum și munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal și în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează, se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut mai sus, munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi plătită în luna următoare cu un spor de 75% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate.

Munca în weekend Codul Muncii – ce spune legea pentru personalul plătit din fonduri publice

În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile calendaristice, munca suplimentară prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, va fi plătită în luna următoare cu un spor de 100% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate.

Plata muncii se poate face numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de șeful ierarhic în scris, fără a se depăși 360 de ore anual. În cazul prestării de ore suplimentare peste un număr de 180 de ore anual, este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanților salariaților, potrivit legii.

La locurile de muncă la care durata normală a timpului de lucru a fost redusă, potrivit legii, sub 8 ore pe zi, depășirea programului de lucru astfel aprobat se poate face numai temporar, fiind obligatorie compensarea cu timp liber corespunzător.

Foto: SnapwireSnaps / sigre / pixabay.com

Te-ar putea interesa și:

Drepturile mamei la locul de muncă. 16 obligații ale angajatorilor

Hărțuirea la locul de muncă de către colegi. Cum îți faci dreptate

Drepturile gravidei la locul de muncă. 18 obligații ale angajatorului

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: