hărțuirea la locul de muncă de către colegi

24 septembrie, 2022

Hărțuirea la locul de muncă de către colegi este strict interzisă de lege. Cei care încalcă legea pot primi amenzi de până la 15.000 de lei și pot fi cercetați penal.

Hărțuirea la locul de muncă este interzisă de Legea nr. 167 din 7 august 2020. Ea este cunoscută și sub numele englezesc de „mobbing”.

Ce este hărțuirea la locul de muncă de către colegi

Potrivit legii, constituie hărțuire morală la locul de muncă orice comportament exercitat față de un angajat de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, subaltern și/sau comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, ce are drept scop sau efect o deteriorare a condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnității angajatului, prin afectarea sănătății sale fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional al acestuia.


Comportamentul manifestat poate îmbrăca oricare dintre următoarele forme:

a) conduită ostilă sau nedorită;
b) comentarii verbale;
c) acțiuni sau gesturi.

Hărțuirea la locul de muncă de către colegi este orice comportament care, prin caracterul său sistematic, poate aduce atingere demnității, integrității fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajați, punând în pericol munca lor sau degradând climatul de lucru.

Este foarte important de precizat că legea menționează că „stresul și epuizarea fizică intră sub incidența hărțuirii morale la locul de muncă.” (acestea sunt cunoscute și sub numele de „sindromul burnout”).

Care sunt obligațiile angajatorului


Angajatorul are obligația de a lua orice măsuri necesare în scopul prevenirii și combaterii actelor de hărțuire morală la locul de muncă, inclusiv prin prevederea în regulamentul intern al unității de sancțiuni disciplinare pentru angajații care săvârșesc acte sau fapte de hărțuire morală la locul de muncă.

Este interzisă stabilirea de către angajator, în orice formă, de reguli sau măsuri interne care să oblige, să determine sau să îndemne angajații la săvârșirea de acte sau fapte de hărțuire morală la locul de muncă.

Hărțuirea la locul de muncă de către colegi – cât sunt amenzile

Hărțuirea morală la locul de muncă săvârșită de către un angajat, prin lezarea drepturilor sau demnității unui alt angajat, este contravenție și se pedepsește cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei.

Angajatorul care nu a luat măsuri pentru a combate hărțuirea la locul de muncă de către colegi riscă o amendă cuprinsă între 30.000 de lei și 50.000 de lei (fapta constituie contravenție).

Angajatorul care își îndeamnă angajații să comită acte de hărțuire morală la locul de muncă poate fi amendat cu o sumă cuprinsă între 50.000 lei și 200.000 de lei (fapta constituie contravenție).

Hărțuirea la locul de muncă de către colegi – daune compensatorii și morale

Ori de câte ori va constata săvârșirea unei fapte de hărțuire morală la locul de muncă, instanța de judecată poate să:

a) dispună obligarea angajatorului la luarea tuturor măsurilor necesare pentru a stopa orice acte sau fapte de hărțuire morală la locul de muncă cu privire la angajatul în cauză;

b) dispună reintegrarea la locul de muncă a angajatului în cauză;

c) dispună obligarea angajatorului la plata către angajat a unei despăgubiri în cuantum egal cu echivalentul drepturilor salariale de care a fost lipsit;

hărțuirea la locul de muncă de către colegi
Foto: mohamed_hassan / pixabay.com

d) dispună obligarea angajatorului la plata către angajat a unor daune compensatorii și morale;

e) dispună obligarea angajatorului la plata către angajat a sumei necesare pentru consilierea psihologică de care angajatul are nevoie, pentru o perioadă rezonabilă stabilită de către medicul de medicină a muncii;

f) dispună obligarea angajatorului la modificarea evidențelor disciplinare ale angajatului.

Niciun angajat nu va fi sancționat sau concediat pentru că s-a opus hărțuirii

În cazul sesizării Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, neaducerea la îndeplinire de către angajator a măsurilor dispuse de către Consiliu constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100.000 de lei la 200.000 de lei. Plata amenzii nu exonerează angajatorul de aducerea la îndeplinire a obligațiilor prevăzute de lege.

Și hărțuirea la locul de muncă de către colegi pe criteriul de sex este interzisă. Ordonanța nr. 137 din 31 august 2000 interzice hărțuirea pe orice criteriu: „Constituie hărțuire și se sancționează contravențional orice comportament pe criteriu de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, apartenență la o categorie defavorizată, vârstă, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv.”

Legea stipulează că fiecare angajat are dreptul la un loc de muncă lipsit de acte de hărțuire morală. Niciun angajat nu va fi sancționat, concediat sau discriminat, direct sau indirect, inclusiv cu privire la salarizare, formare profesională, promovare sau prelungirea raporturilor de muncă deoarece a fost supus sau a refuzat să fie supus hărțuirii morale la locul de muncă.

Hărțuirea la locul de muncă de către colegi – de la amenzi la cazuri penale

Hărțuirea la locul de muncă se sancționează disciplinar, contravențional sau penal.

Concret, angajații care săvârșesc acte sau fapte de hărțuire morală la locul de muncă răspund disciplinar, în condițiile legii și ale regulamentului intern al angajatorului. Însă răspunderea disciplinară nu înlătură răspunderea contravențională sau penală a angajatului pentru faptele respective.

Angajatul, victimă a hărțuirii morale la locul de muncă, trebuie să dovedească elementele de fapt ale hărțuirii morale, sarcina probei revenind angajatorului. Legea mai prevede că intenția de a prejudicia prin acte sau fapte de hărțuire morală la locul de muncă nu trebuie dovedită.

Hărțuirea la locul de muncă de către colegi – forme de hărțuire morală:

  • umilirea angajatului
  • jignirile/insultele adresate angajatului
  • crearea de tensiuni prin supraveghere excesivă
  • comportament ostil față de angajat
  • gesturi ostile sau agresive
  • violență verbală sau fizică
  • izolarea angajatului
  • împovărarea angajatului cu prea multe sarcini
  • amenințările
  • exercitarea de stres psihic asupra angajatului (teroare psihică)
  • șicanarea repetată
  • atacuri la demnitatea persoanei

Cui te adresezi dacă ești hărțuit

Hărțuirea la locul de muncă de către colegi poate lua forme foarte diverse. Unele nu necesită intervenția autorităților (poliție, procuratură), însă în unele cazuri poate fi vorba de contravenții sau chiar de fapte penale.

Dacă ești o victimă a hărțuirii la locul de muncă primul lucru pe care trebuie să îl faci este să anunți angajatorul. Dacă lucrezi într-o companie mare poți anunța la departamentul de resurse umane. Dacă muncești într-o firmă mică îți poți anunța superiorul direct. În cazul în care el este cel care exercită agresiunea te poți adresa unei alte persoane cu funcție de conducere.

Dacă hărțuirea nu încetează sau consideri că ai dreptul la o despăgubire pentru daunele morale ce ți-au fost aduse te poți adresa instanței de judecată. După cum am arătat mai sus, angajatorul este obligat să ia măsuri pentru a combate hărțuirea. Dacă nu face acest lucru riscă amenzi foarte mari. În plus, instanța îl poate obliga pe angajator la plata unor daune compensatorii și morale către victima hărțuirii.

În cazul în care ai fost victima unei fapte penale (ca de exemplu amenințări, violență fizică etc), este bine să te adresezi autorităților și să depui o plângere penală împotriva șefului sau a colegului care te-a hărțuit. Se poate ajunge la un proces, iar vinovatul poate face inclusiv închisoare.

Foto: Tumisu / mohamed_hassan / pixabay.com

Vă recomandăm și:

IMM Invest Plus condiții. Ghid complet în 8 pași

La ce ajută pompele de căldură. Scapi de gaz și ajuți mediul

Ce este o casă independentă energetic. Ghid în 7 pași plus exemple

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: