luni

13 mai, 2024

munca suplimentară codul muncii

22 octombrie, 2023

Munca suplimentară Codul Muncii. Angajații care prestează ore suplimentare trebuie să știe că, potrivit Codului Muncii, beneficiază de o serie de drepturi.

1. Munca suplimentară este reglementată în Titlul III din Codul Muncii (Timpul de muncă și timpul de odihnă), Capitolul 1 (Timpul de muncă), Secțiunea 2 (Munca suplimentară).

Articolul 120 din Codul Muncii definește munca suplimentară drept munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, așa cum este prevăzută la articolul 112 din Codul Muncii.

Durata normală a timpului de muncă


2. Articolul 112 definește durata normală a timpului de muncă. Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.

În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.

Munca suplimentară Codul Muncii – drepturile angajatului

3. Revenind la munca suplimentară, este foarte important de precizat că aceasta nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepția cazului de forță majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecințelor unui accident.

La solicitarea angajatorului, salariații pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor articolelor 114 sau 115 din Codul Muncii, după caz.

Munca suplimentară Codul Muncii – durata maximă


4. Articolul 114 prevede că durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.

Așadar, o persoană angajată cu normă întreagă, ce trebuie să muncească 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână, poate efectua maximum 8 ore suplimentare pe săptămână.

Cazuri în care se poate prelungi durata timpului de muncă

5. Există însă excepții. Astfel, durata timpului de muncă, ce include și orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiția ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referință de 4 luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână.

Pentru anumite activități sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă, perioade de referință mai mari de 4 luni, dar care să nu depășească 6 luni.

Din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de muncă pot prevedea derogări de la durata perioadei de referință, dar pentru perioade de referință care în niciun caz nu pot să depășească 12 luni.

Efectuarea muncii suplimentare peste limitele menționate anterior este interzisă, cu excepția cazului de forță majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecințelor unui accident.

munca suplimentară codul muncii
Foto: 12019 / pixabay.com

Munca suplimentară Codul Muncii – compensarea prin ore libere

6. Articolul 122 din Codul Muncii prevede că munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

În aceste condiții, salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

În perioadele de reducere a activității angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.

Munca suplimentară Codul Muncii – compensarea prin sporuri

7. Articolul 123 din Codul Muncii stipulează că, în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de articolul 122 în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Sporul pentru munca suplimentară, acordat conform articolului 123, se stabilește prin negociere în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, și nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Interzicerea muncii suplimentare pentru minori

8. Conform articolului 124 din Codul Muncii, tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară.

Foto: lukasbieri / 12019 / pixabay.com

Dacă acest articol despre munca suplimentară Codul Muncii ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Concediu fără plată Codul Muncii. Ghid cu drepturile angajatului

Munca în weekend Codul Muncii. Ce sporuri se acordă
Drepturile gravidei la locul de muncă. 18 obligații ale angajatorului

Drepturile mamei la locul de muncă. 16 obligații ale angajatorilor
Hărțuirea la locul de muncă de către colegi. Cum îți faci dreptate

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: