Statul italian este unul dintre principalii investitori în România, în prezent existând peste 23.000 de companii cu capital italian în țara noastră. Printre cele mai mari companii italiene în România se numără UniCredit, De’Longhi, Generali sau Pirelli.
România și Italia, schimburi comerciale de 20 de miliarde de euro
În iunie 2023, ambasadorul italian în România, Alfredo M. Durante Mangoni, a declarat că Italia este al doilea partener comercial al României, și că schimburile comerciale dintre cele două state au ajuns, la sfârșitul anului 2022, la nivelul de 20 de miliarde de euro.
Și studiul realizat de Ambasada Italiei la București, în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, ce a analizat investițiile italiene în România realizate în perioada 2013-2023, arată că
Italia este al doilea partener comercial al României, atât din punctul de vedere al importurilor, cât și al exporturilor.
Investiții italiene în România
În contextul discuției despre companii italiene în România, trebuie menționat că investițiile italiene reprezentau 7,55% din totalul investițiilor din țara noastră în anul 2022. În ciuda unei diminuări recente a ratei de creștere din cauza măririi costurilor cu forța de muncă, investițiile italiene în România au crescut constant. Investițiile provin în principal din regiunile din nordul Italiei, cum ar fi Lombardia și Veneto, se arată pe site-ul Ambasadei Italiei la București.
De asemenea, aproximativ 1,5% din forța de muncă locală este angajată direct de principalele companii italiene (237 de societăţi cu o cifră de afaceri de peste 5 milioane de euro, acestea reprezentând doar o mică parte din totalul companiilor italiene active în România).
Companii italiene în România – sistemul bancar
1. UniCredit Bank, una dintre cele mai importante bănci din România, face parte din Grupul UniCredit, un grup bancar internațional cu sediul central în Milano, ce a luat naștere în 1998 în urma fuziunii dintre Credito Italiano și Unicredito, potrivit Wikipedia.org. UniCredit este listată la Borsa Italiana și la Bursa de Valori din Frankfurt. În 2022, grupul a avut un venit de 20,3 miliarde de euro, un profit net de 6,4 miliarde și peste 75.000 de angajați.
În România, UniCredit Bank avea în primul trimestru al anului 2024 o rețea națională de 141 de sucursale și circa 3.300 de angajați, se arată pe site-ul oficial al instituției de credit. La data de 31 decembrie 2023, structura acționariatului era următoarea: UniCredit S.p.A. – 98,630% din capitalul social, persoane fizice române – 1,279% din capitalul social, persoane juridice române – 0,044% din capitalul social, persoane fizice străine – 0,032% din capitalul social, persoane juridice străine – 0,015% din capitalul social.
La finalul anului 2023, UniCredit Bank avea un profit consolidat de 286 de milioane de euro, depozite de 10,2 miliarde de euro și împrumuturi de 8,1 miliarde de euro, se mai arată pe site-ul instituției bancare.
Companii italiene în România – fabrici
2. O altă companie italiană importantă prezentă în România este De’Longhi. Producătorul de electrocasnice, cunoscut în special pentru espressoare și aparate de cafea, are două fabrici în România, în județele Cluj și Bihor, iar în iulie va deschide cea de-a treia fabrică, în Satu Mare.
Cu sediul central în Treviso, De’Longhi S.p.A. a fost fondată în anul 1902, și produce în special espressoare, aparate de cafea, aparate de aer condiționat, radiatoare, aspiratoare, aparate de bucătărie și alte electrocasnice mici. În anul 2023, compania a avut venituri de circa 3 miliarde de dolari și în jur de 10.000 de angajați în întreaga lume.
În România, compania este prezentă din 2013, de când a început să producă espressoare în parcul industrial Tetarom din comuna Jucu, județul Cluj. În 2020, compania italiană a deschis cea de-a doua fabrică din țara noastră, în comuna Mădăras de lângă Salonta, județul Bihor. În iulie 2024, producătorul italian de electrocasnice va deschide cea de-a treia fabrică din România, la Satu Mare, unde se vor produce mașini de cafea. Noua fabrică, ce reprezintă o investiție de 40 de milioane de euro, va avea 350 de angajați în acest an și 800 începând de anul viitor, a anunțat Primăria Municipiului Satu Mare în aprilie 2024.
În anul 2023, De’Longhi România SRL a avut o cifră de afaceri netă de 2,44 miliarde de lei, un profit net de 96,2 milioane de lei și circa 3.450 de angajați.
Companii italiene în România – asigurări
3. O altă companie italiană importantă din România este Generali. În România, compania este prezentă atât pe piața de asigurări, cât și pe piața pensiilor facultative (Pilonul III). Generali oferă asigurări auto, pentru locuințe, de viață, de călătorii, de accident, asigurări private de sănătate, de răspundere civilă, asigurări pentru daune (Casco, RCA) etc.
Fondată în anul 1831, Assicurazioni Generali S.p.A., cunoscută și drept Grupul Generali, are sediul central în Trieste. Începând cu anul 2022, compania este cea mai mare societate de asigurări din Italia. În acel an, corporația a avut venituri de peste 81,5 miliarde de euro, un profit net de 2,9 miliarde de euro și peste 82.000 de angajați.
În România, Generali România Asigurare Reasigurare SA a avut venituri de peste 1,46 miliarde de lei, un profit net de peste 57 de milioane de lei și circa 395 de salariați, conform datelor de la Ministerul Finanțelor.
Companii italiene în România – industrie
4. Producătorul de anvelope italian Pirelli este prezent și în România, unde deține o fabrică de anvelope în Slatina, județul Olt. Fondată în anul 1872, Pirelli & C. S.p.A. are sediul central în Milano și este unul dintre cei mai mari producători de cauciucuri din lume, concentrându-se pe anvelope pentru mașini, motociclete și biciclete.
Are operațiuni comerciale în peste 160 de țări din lume, deținând 19 situri de producție în 13 țări. În anul 2015, compania de stat chineză China National Chemical Corp. Ltd. (ChemChina) a preluat controlul companiei, devenind acționar majoritar. În 2022, compania a avut venituri de 6,6 miliarde de euro, un profit net de circa 436 de milioane de euro și circa 31.000 de angajați.
În România, Pirelli Tyres Romania SRL a avut în anul 2023 o cifră de afaceri netă de circa 4,4 miliarde de lei, un profit net de circa 134 de milioane de lei și peste 4.300 de angajați.
Foto: greghristov / VenV / pixabay.com
Dacă acest articol despre companii italiene în România vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Companii grecești în România. 4 mari jucători din piață
Companii americane în România. Listă cu 26 de mari corporații
Companii austriece în România. 11 mari corporații
Producători de zahăr din România. Cei mai mari jucători din piață
Producători de detergenți din România. 4 companii de pe piață
Producători de biciclete din România. 5 companii de pe piață
Producători de carne din România. 5 mari companii din domeniu
Producători de înghețată din România. 5 mari companii de pe piață
Producători de mase plastice din România. 5 mari jucători din piață
Producători de sticlă din România. 4 mari jucători de pe piață
Producători de aluminiu din România. Cei mai mari jucători