duminică

30 iunie, 2024

producători de zahăr din românia

21 iunie, 2024

Cei mai importanți producători de zahăr din România sunt fabricile din Roman și Buzău, ambele fiind deținute de grupul austriac Agrana, precum și fabrica din Luduș, aflată în proprietatea unor investitori români.

România a avut peste 30 de fabrici de zahăr în perioada comunistă, însă la ora actuală pe piața locală au mai rămas foarte puțini producători de zahăr.

Cel mai mare producător de zahăr din România

Agrana România SRL este cel mai mare producător de zahăr din România. Compania face parte din grupul austriac Agrana, ce are sediul central în Viena. În prezent, Agrana deţine o fabrică de zahăr în Roman şi una în Buzău, precum şi o fabrică de amidon în Ţăndărei.


Compania austriacă a venit în România în 1998, când Agrana Zucker A.G. a achiziționat mai multe fabrici de zahăr din țară: S.C. Danubiana Roman S.A., S.C. Zahărul S.A Buzău și S.C. Beta Țăndărei S.A. În 2001 a preluat și fabrica de amidon AGFD Țăndărei.

Activitatea principală a companiei este producția de zahăr, atât din sfeclă de zahăr cultivată în România, cât și din zahăr brut importat, se arată pe site-ul oficial al societății, fiind furnizor pentru comercianții care vând zahărul cu amănuntul în localități din România, dar și pentru diverși clienți industriali. Anual, compania produce în jur de 100.000 de tone de zahăr. De asemenea, Agrana Romania este unul dintre cei mai importanți furnizori de zahăr pentru îndulcitori și pentru industria băuturilor răcoritoare.

Producători de zahăr din România – Agrana

În anul 2023, Agrana România SRL a avut o cifră de afaceri netă de peste 1,2 miliarde de lei și în jur de 360 de angajați. Compania nu a înregistrat profit, raportând pierderi de peste 8,8 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor.

Fabrica din Roman, județul Neamț, este unitatea de producție a zahărului obținut din sfeclă de zahăr. Fabrica de zahăr din Roman este partenerul cel mai important pentru mii de cultivatori de sfeclă de zahăr și pentru proprietarii de terenuri agricole din estul României, de la granița cu Ucraina până la Galați în sud, se arată pe site-ul Agrana.

Producători de zahăr din România – fabrici


În ceea ce privește fabrica din Buzău, aceasta este o unitate de producție a zahărului brut obținut din trestie de zahăr. Fabrica a fost proiectată atât pentru producția de zahăr din sfeclă de zahăr cât și pentru cea a zahărului brut din trestie de zahăr. Din 1998 a fost modificată din punct de vedere tehnologic pentru a procesa doar zahăr brut. Capacitatea de procesare a fabricii este de 1.000 de tone zahăr brut pe zi.

Potrivit informațiilor de pe site-ul oficial al companiei austriece, grupul Agrana a avut în 2023 o cifră de afaceri de peste 3,7 miliarde de euro și un profit operațional de 151 de milioane de euro. Are circa 9.000 de angajți și 55 de unități de producție, fiind principalul furnizor de zahăr din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est.

producători de zahăr din românia
Foto: canva.com / pixabay.com

Branduri de zahăr produse în România

În contextul discuției despre producători de zahăr din România, trebuie menționat că printre brandurile produse de Agrana în România se numără:

  • zahărul Mărgăritar, poziționat ca brand premium al Agrana (este disponibil sub diverse forme: cristal, fin, pudră, bio, pliculețe, baghetă, cubic, extrafin, brun etc);
  • zahărul Coronița, brand poziţionat în categoria economică, fiind dedicat în special consumatorilor casnici. Acest zahăr este folosit în special pentru conservare datorită capacităţii sale de a influenţa textura şi a accentua culorile amestecurilor, băuturilor răcoritoare şi mâncărurilor gătite;
  • zahărul Mărgăritar Brun de Mauritius, un produs natural provenit din plantațiile de trestie de zahăr cultivate de sute de ani în insula Mauritius din Oceanul Indian.

Producători de zahăr din România – fabrica din Luduș

Fabrica din Ludus, județul Mureș, este un alt producător de zahăr din România. Până în februarie 2023, fabrica a fost deținută de compania franceză Tereos, însă investitorul străin a decis să o vândă către 2 investitori români din sectrul agroalimentar, Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, după cum a relatat la acea dată economedia.ro. Un timp, fabrica s-a aflat în conservare, dar a fost redeschisă.

În 2023, Fabrica de Zahăr Premium Luduș SA a avut venituri totale de 132,2 milioane de lei, un profit net de 92,1 milioane de lei și în jur de 110 angajați, arată datele de la Ministerul Finanțelor.

În martie 2024, Mihaela Neagu a declarat în cadrul emisiunii „Agrostrategia” difuzată pe TVR că în acest an fabrica va colabora cu peste 500 de fermieri, majoritatea din Ardeal, și că suprafața contractată de companie a ajuns la 8.800 de hectare. Potrivit investitoarei, fabrica de la Luduș a procesat 25.000 de tone de sfeclă de zahăr în 2023.

Foto: pasja1000 / canva.com / pixabay.com

Dacă acest articol despre producători de zahăr din România vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Producători de detergenți din România. 4 companii de pe piață
Producători de biciclete din România. 5 companii de pe piață
Producători de carne din România. 5 mari companii din domeniu
Producători de înghețată din România. 5 mari companii de pe piață
Producători de mase plastice din România. 5 mari jucători din piață
Producători de sticlă din România. 4 mari jucători de pe piață
Producători de aluminiu din România. Cei mai mari jucători

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: