luni

24 iunie, 2024

producători de aluminiu din românia

12 mai, 2024

Producători de aluminiu din România. Industria aluminiului, un metal moale, ușor și maleabil, bun conductor termic, care datorită versatilității sale are numeroase aplicații, este una dintre industriile importante din România.

Aluminiul se obține prin exploatarea bauxitei, o rocă sedimentară bogată în minereuri ce conțin aluminiu. Prin procesarea bauxitei se obține alumină, care apoi este rafinată pentru a produce aluminiu.

Cel mai mare producător de aluminiu din România

Înființată în anul 1961, compania ALRO S.A. este singurul producător de aluminiu primar şi aliaje din aluminiu din România, se arată pe site-ul societății. ALRO face parte dintr-un grup integrat pe verticală care produce aluminiu, și care acoperă tot procesul tehnologic de la prelucrarea bauxitei până la obținerea produselor procesate.


Compania ALRO SA este listată la bursa de valori din 1997, unde acțiunile sale se tranzacționează sub simbolul ALR. La data de 10 mai 2024, acțiunile ALRO se vindeau pe bursă pentru 1,55 de lei.

Producători de aluminiu din România – ALRO SA

ALRO este deținută în procent de 54,19% de compania Vimetco PLC, un producător global de aluminiu primar și procesat, integrat pe verticală, ce are sediul în Nicosia, Cipru, și este deținut de miliardarul rus Vitali Matsitski. Grupul extrage bauxită din Sierra Leone și are operațiuni și în China.

PAVĂL holding SRL, companie deținută de frații Pavăl de la Dedeman, deține 23,21% din ALRO, iar Fondul Proprietatea are 10,21%. Restul este deținut de persoane jurdice (9,78%) și fizice (2,6%).

Producători de aluminiu din România – exemple

La ALRO SA sunt 4 sectoare de producţie angrenate în ciclul de producţie al aluminiului electrolitic (care, ulterior, este procesat în produse din aluminiu):


1. Secţia Anozi produce anozii necesari pentru procesul de electroliză.

2. Secția de electroliză, unde se produce aluminiul electrolitic. Celula (cuva) de electroliză este unitatea principală de producţie a aluminiului electrolitic din această secţie. În fiecare dintre cele 6 hale de electroliză pot funcționa maximum 132 de celule electrolitice. În prezent funcționează 5 din cele 5 hale.

producători de aluminiu din românia
Foto: analogicus / pixabay.com

Topitorie de aluminiu – ALRO SA

ALRO deține și o topitorie (ECO Topitoria), care este o secție de reciclare a aluminiului, pusă în funcțiune în anul 2013. Aici se procesează diverse tipuri de resturi și deșeuri din aliaje de aluminiu, secția având o capacitate de topire anuală de 35.000 de tone. În această secție se prelucrează deșeuri de aluminiu cumpărate de la terți, dar și deșeuri din producția internă.

ALRO are în plan să-și mărească capacitatea de reciclare în această secție la 100.000 tone anual, având în vedere că aluminiul se poate recicla la nesfârșit, iar energia necesara reciclării este de numai 5% din energia necesară producerii unei tone de aluminiu electrolitic, iar emisiile de CO2 numai la 15% în cazul reciclării, se mai arată pe site-ul companiei.

Producători de aluminiu din România – capacitatea ALRO SA

3. Divizia Aluminiu Primar. Aluminiul electrolitic și cel din ECO Topitorie este turnat în produse din aluminiu primar și aliaje de aluminiu în bare, sârmă și sleburi având diverse tipuri de dimensiuni și compoziții.

4. Divizia Aluminiu Procesat. Aici, sleburile sunt laminate la cald şi la rece în plăci, table şi bobine.

ALRO are o capacitate de producţie de 265.000 tone de aluminiu electrolitic (în toate cele 6 hale), 35.000 tone de aluminiu secundar și 340.000 de tone de produse turnate din aluminiu primar.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, în anul 2023, ALRO SA a avut o cifră de afaceri netă de 2,56 miliarde de lei. Compania nu a înregistrat profit, având pierderi de peste 591 de milioane de lei. Numărul angajaților era de peste 1.950.

Producători de aluminiu din România – fabrici de alumină

Un alt jucător important din industria aluminiului din România este Alum Tulcea.

Alum Tulcea este singura rafinărie de alumină din România, cu o capacitate de producție de 600.000 de tone de alumină. Cea mai mare parte a aluminei fabricate la Tulcea este utilizată de Alro, pentru producerea aluminiului. În 2009, Alum a fost repornit după un program de modernizare şi retehnologizare, început în februarie 2007, se arată pe site-ul societății.

Acțiunile Alum Tulcea sunt tranzacționate la Bursa de Valori București pe Piața AeRO, sub simbolul bursier BBGA. La data de 10 mai 2024, acțiunile Alum Tulcea se vindeau pe bursă cu 2,12 lei.

Alum Tulcea este deținută aproape în totalitate de ALRO SA (aceasta din urmă are 99,4% din acțiuni). Persoanele fizice dețin 0,57%, iar cele juridice 0,02%.

Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, Alum Tulcea a avut în anul 2023 o cifră de afaceri netă de 286,5 milioane de lei. Nici Alum Tulcea nu a înregistrat profit, având pierderi de 184,8 milioane de lei. Compania avea puțin peste 250 de angajați la acea dată.

Foto: emirkrasnic / analogicus / pixabay.com

Dacă acest articol despre producători de aluminiu din România vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Producători de aluminiu: TOP 10 țări. Cele mai mari companii
Producători de cobalt, metalul rar crucial pentru baterii. TOP 12 țări
Producători de litiu, metalul „revoluției mobilității”. TOP 8 state
Din ce materiale se fac bateriile la mașina electrică. 9 componente
Cele mai ieftine mașini electrice. 4 mașini sub 30.000 de euro
Cei mai mari producători de vehicule electrice din lume. TOP 5 companii
Cei mai mari producători de baterii. TOP 10 țări și TOP 10 companii
Producători de grafit – TOP 17. Ce țări au cele mai mari rezerve
Producători de nichel. TOP 9 țări și TOP 10 companii
Producători de oțel în România. Ce companii domină piața

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: