Salariile nete din IT au avut una dintre cele mai slabe evoluții de la nivel național în primele nouă luni ale anului. Câștigurile salariale din unele sub-sectoare au fost chiar real negative (nu au ținut pasul cu inflația), reiese din datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).
Evoluția survine în contextul în care industria se confruntă și cu o scădere a productivității și a numărului de salariați, pe fondul unei încetiniri a cererii externe care a dus la stagnarea exporturilor de servicii IT, dar și la scăderea contribuției acestora la avansul economic intern.
Salariul mediu net al angajaților care desfășoară activități de editare (Cod CAEN 58, care include: 581 – activități de editare a cărților, ziarelor, revistelor și 582 – activități de editare a produselor software) a înregistrat un avans de 2,6% în primele nouă luni din 2024, câștigul real fiind negativ, în contextul în care inflația a fost de 4,6% în același interval.
Angajații care desfășoară Activități de servicii în tehnologia informației, precum și activități de servicii informatice aveau în septembrie un salariu mediu net de 11.626 de lei, în creștere cu 8% față de septembrie 2023, ceea ce corespunde unei creșteri reale de doar 3,4%, de aproape trei ori mai puțin decât media națională.
Salariile din IT au continuat să fie cele mai mari din România, de peste două ori mai ridicate decât media.
Reprezentanții industriei au pus evoluția slabă a sectorului din acest an pe seama modificărilor fiscale. Începând cu 1 noiembrie 2023, IT-iștii plătesc impozit pe venit de 10% pentru salariile mai mari de 10.000 de lei brut. Sunt însă scutiți de contribuția obligatorie la Pilonul 2 de pensii.
Scădere de două cifre a productivității
Cel mai recent Raport privind inflația realizat de Banca Națională a României (BNR) avertizează că productivitatea muncii a continuat să scadă și în trimestrul al doilea din 2024, IT-ul figurând la capitolul exemple negative.
”Reduceri în termeni anuali ale productivității muncii se observă în cele mai multe activități economice, remarcându-se însă declinul de două cifre din IT, în contextul în care acest domeniu trece printr-o perioadă dificilă la nivel internațional (inclusiv ca urmare a scăderii cererii din partea sectorului industrial)“, se arată în raportul citat.
Specialiștii Băncii Naționale semnalează că piața internă de profil se bazează mai ales pe outsourcing, în condițiile în care digitalizarea economiei locale este în continuare modestă (în serviciile publice aceasta este la un nivel incipient, iar companiile locale implementează soluții digitale în măsură mai mică față de cele din țările avansate).
Același raport mai semnalează și variații anuale marginal negative în cazul sectorului IT.
Suferința IT-ului se vede în contul curent și în PIB
Evoluția modestă a sectorului IT din acest an se remarcă și la nivelul contului curent.
În primele opt luni ale anului, România a exportat servicii de telecomunicații, informatice și informaționale în valoare de 6,6 miliarde de euro, nivel în ușoară scădere față de cel înregistrat în aceeași perioadă din 2023, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).
Importurile de servicii IT au fost ceva mai însemnat decât în anul precedent, așa încât soldul s-a diminuat la 3,9 miliarde de euro (de la 4,04 mld. euro în ianuarie-august 2023).
În ceea ce privește contribuția sectorului la avansul economiei, în trimestrul al doilea din 2024, IT&C a avut o contribuție negativă, de -0,1 pp la avansul PIB de 0,9%, după ce în primul trimestrul sectorul a contribuit cu 0,2 pp la o creștere de 0,5%.
Astfel, informațiile și comunicațiile au înregistrat un volum de activitate în stagnare în primul semestru, comparativ cu același interval de anul trecut.
(Citește și: ”Revizuirea PIB: Modificări de structură – scade drastic contribuția investițiilor – compensează aportul ”stocurilor””)
***