Madirom Prod SRL, Eurosport DHS SA sau Mechrom Industry SRL se numără printre cei mai mari producători de biciclete din România.
Cu peste 2,5 milioane de biciclete fabricate în 2021, România este unul dintre cei mai mari producători și exportatori de biciclete din Uniunea Europeană.
Cel mai mare producător de biciclete
1. Madirom Prod SRL, companie cu sediul în Timișoara și deținută de grupul francez Decathlon, este cel mai mare producător de biciclete din România. Compania asamblează biciclete în fabrica VeloCity din Reşiţa, județul Caraș-Severin. În anul 2020, în fabrică a fost asamblată bicicleta cu numărul 3.500.000.
Cu peste 2.000 de magazine în 69 de țări în anul 2023, Decathlon este cel mai mare retailer de articole sportive din lume, potrivit Wikipedia.org.
Compania gestionează proiectarea, producția, logistica și distribuția echipamentelor sportive. Retailerul produce o gamă largă de articole sportive, de la rachete de tenis până la echipamente avansate de scuba diving. În anul 2022, grupul francez a avut venituri de peste 15,4 miliarde de euro și în jur de 105.000 de angajți.
În ceea ce privește firma din România, Madirom Prod SRL a avut în anul 2023 o cifră de afaceri netă de peste 800 de milioane de lei, un profit net de peste 26,7 milioane de lei și în jur de 55 de salariați, arată datele de la Ministerul Finanțelor.
Producători de biciclete din România – mari companii
2. Eurosport DHS SA este un alt jucător important de pe piața de biciclete din România. Compania controlată de investitori chinezi și germani are o fabrică de biciclete la Deva, în județul Hunedoara. Cea mai mare parte a producției de biciclete este exportată. De exemplu, în anul 2015, 70% din producția de biciclete de la fabrica din Deva mergea la export, potrivit declarațiilor reprezentanților companiei pentru „Ziarul financiar”.
Eurosport DHS SA a avut în anul 2022 o cifră de afaceri netă de 536,8 milioane de lei, un profit net de 15,9 milioane de lei și circa 330 de angajați.
DHS Bike Parts SRL, ce produce piese pentru biciclete, face parte din același grup. Firma cu sediul în Deva a avut în anul 2022 o cifră de afaceri de 23,8 milioane de lei, un profit net de 1,5 milioane de lei și în jur de 30 de salariați.
Producători de biciclete din România – exemple
3. Mechrom Industry SRL din comuna Argeșelu, județul Argeș, a avut în anul 2022 o cifră de afaceri netă de 490,7 milioane de lei, un profit net de peste 14 milioane de lei și în jur de 730 de angajați.
Compania este controlată integral de grupul italian Campagnolo, ce a intrat pe piaţa locală acum mai bine de un deceniu, iar în prezent are 2 fabrici cu câteva sute de angajaţi, potrivit gazetaoltului.ro. O fabrică se află în comuna Mărăcineni, judeţul Argeş, iar o alta este în comuna Curtişoara din județul Olt. Compania Mechrom Industry lucrează doar pentru export.
În ceea ce privește Campagnolo, compania este un producător italian de componente pentru biciclete având sediul în Vicenza.
Fabrici de biciclete din România
4. Sport Mechanical Workshop SRL este unul dintre cei mai mari producători de biciclete din România. Compania cu sediul în Timișoara a avut în anul 2023 o cifră de afaceri netă de 149,1 milioane de lei, un profit net de 20,1 milioane de lei și în jur de 450 de angajați. Firma, care asamblează biciclete pentru grupul Decathlon, deține două fabrici la Timișoara.
Prima are o suprafață de 5.000 de metri pătrați și se află pe platforma Incontro din Timișoara. Cea de-a doua fabrică, aflată la intrarea în Timișoara, pe Calea Șagului, și-a început producția în 2022, în urma unei investiţii de 30 de milioane de euro, potrivit adevărul.ro. Aceasta are 23.000 de metri pătraţi (10.000 pentru producţie, 10.000 pentru depozite şi 3.000 pentru birouri).
Sport Mechanical Workshop asamblează în medie 3.500 de biciclete pe zi, iar cea mai mare parte a producției este exportată în Europa de Est, mai notează sursa citată.
Producători de biciclete din România – listă
5. Atelierele Pegas SRL este o altă firmă producătoare de biciclete din România. Compania a reinventat brandul Pegas, celebrele biciclete produse în perioada comunistă începând cu anul 1972 la fabrica de armament Uzina Mecanică Tohan din Zărnești.
Antreprenorii Andrei Botescu și Alexandru Manda au cumpărat marca Pegas în anul 2012 și au înființat la București Atelierele Pegas, reluând producția de biciclete ce fusese întreruptă în 1989.
Afacerea a dezvoltat și un pachet de franciză prin care cei care vor să încheie un parteneriat cu Atelierele Pegas își pot transforma magazinele de desfacere a bicicletelor într-un magazin Pegas sau pot integra un colț Pegas în magazin. Taxa pentru franciza Pegas este de 5.000 de euro, se arată pe site-ul companiei.
În anul 2021, compania a avut o cifră de afaceri netă de 6,1 milioane de lei și 18 angajați. Compania nu a înregistrat profit în acel an, având pierderi de 1,4 milioane de lei.
Foto: Couleur / yorgunum / pixabay.com
Dacă acest articol despre producători de biciclete din România vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Producători de înghețată din România. 5 mari companii de pe piață
Producători de carne din România. 5 mari companii din domeniu
Producători de mase plastice din România. 5 mari jucători din piață
Producători de sticlă din România. 4 mari jucători de pe piață
Producători de aluminiu din România. Cei mai mari jucători
Producători de grafit – TOP 17. Ce țări au cele mai mari rezerve
Producători de nichel. TOP 9 țări și TOP 10 companii
Producători de oțel în România. Ce companii domină piața