sâmbătă

15 iunie, 2024

producători de înghețată din românia

18 mai, 2024

Companiile Betty Ice SRL, Alpin 57 Lux SA, Top Gel Prod SRL, Ice Dyp Balas SRL sau Cicom SRL se numără printre cei mai mari producători de înghețată din România.

Companii producătoare de înghețată din România

1. Betty Ice SRL, cu sediul în Suceava, a avut în anul 2021 o cifră de afaceri netă de 282,7 milioane de lei și circa 860 de angajați. Compania nu a înregistrat profit în acel an, având pierderi de 17,5 milioane de lei.

Afacerea fondată de antreprenorul Vasile Armenean a fost cumpărată în anul 2018 de multinaționala Unilever pentru aproape 100 de milioane de euro. În martie 2024, compania Unilever – ce deține fabrica de înghețată de la Suceava – a anunțat că analizează mai multe variante pentru separarea operațiunilor din domeniul fabricării înghețatei de compania-mamă, posibil prin crearea unei noi companii.

Producători de înghețată din România – listă de companii


2. Compania Alpin 57 Lux SA, având sediul în Sebeș, județul Alba, este unul dintre cei mai mari producători de înghețată din România.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, Alpin 57 Lux SA a avut în anul 2022 o cifră de afaceri netă de 124,5 milioane de lei și în jur de 470 de angajați. Compania nu a avut profit, înregistrând pierderi de circa 407.000 de lei.

Aflată pe piață din anul 1994, Alpin 57 Lux este al doilea cel mai mare producător de îngheţată din România, se arată pe site-ul companiei. Începând din 2016, firma face parte din grupul internațional Food Union, o companie din Letonia specializată în fabricarea înghețatei, și care s-a extins la nivel european. Acționarul majoritar al Food Union Europe este fondul de investiții PAG Private Equity.

Alpin 57 Lux SA are o fabrică de înghețată în Sebeș, aflată pe o platformă industrială nouă. Unitatea de producție dispune de spaţii de producţie şi depozitare moderne și de linii tehnologice de fabricare a îngheţatei de ultimă generaţie, se mai arată pe site-ul companiei.


La ora actuală, firma comercializează peste 120 de sortimente sub 13 branduri diferite, cele mai populare fiind Transalpina, Fulg de Nea, Ekselence și Romcherie.

Cei mai mari producători de înghețată din România

3. Top Gel Prod SRL, cu sediul în comuna Cârcea, județul Dolj, a avut în anul 2022 o cifră de afaceri netă de peste 69,3 milioane de lei. Firma a avut un profit net de peste 22,6 milioane de lei în acel an și 265 de angajați, arată datele de la Ministerul Finanțelor.

Compania produce atât înghețată, cât și napolitane. Deține 2 fabrici de înghețată și patiserie în Cârcea și produce peste 50 de sortimente de înghețată. Top Gel Prod dispune de 24 de puncte de distribuție și de o flotă proprie care acoperă întregul teritoriu al țării, se arată pe site-ul companiei.

De asemenea, societatea are 16 linii de producție dedicate produselor de înghețată și patiserie Top Gel. Capacitatea medie de producție este de circa 70 de tone de înghețată pe zi. În anul 2020 firma a avut o producție anuală de peste 5.000 de tone de înghețată.

Firma are 20.000 de clienți în România și a investit peste 1,3 milioane de euro în tehnologie de producție în anul 2019.

producători de înghețată din românia
Foto: TastyLens / pixabay.com

Producători de înghețată din România – exemple

4. Ice Dyp Balaș SRL este un alt jucător important de pe piața de înghețată din România. Firma cu sediul în comuna Cărpiniș, județul Timiș, a avut în anul 2022 o cifră de afaceri netă de 62,3 milioane de lei, un profit net de circa 430.000 de lei și în jur de 200 de angajați.

Compania este o afacere de familie, cu capital privat românesc, având 25 de ani de experiență în producția și distribuția înghețatei industriale și artizanale.

Societatea deține două fabrici (una în Cărpiniș, județul Timiș, și una în Odorheiu Secuiesc, județul Harghita), dotate cu 14 linii de fabricare a înghețatei, ce au o capacitate maximă de producție de 170 tone de înghețată / zi (1,6 milioane de înghețate pe zi). Ice Dyp Balaș SRL produce peste 60 de sortimente de înghețată, se mai arată pe site-ul companiei.

Compania deține și 7 depozite (în Cărpiniș, Cluj-Napoca, Iași, Odorheiu Secuiesc, Galați, București și Târgu Jiu), 20.000 de vitrine frigorifice și 160 de autovehicule utilitare Mercedes-Benz.

Fabrici de înghețată din România

5. Cicom SRL, cu sediul în Târgoviște, județul Dâmbovița, se numără printre cei mai mari producători de înghețată din România. Compania a avut în anul 2022 o cifră de afaceri netă de peste 56,7 milioane de lei, un profit net de 830.000 de lei și circa 130 de angajați.

Fondată în anul 2002 de Daniela și Cornel Coman, fabrica de înghețată Cicom din Târgoviște produce o gamă largă de înghețată (atât torturi, cât și vafe). Fabrica Cicom este o afacere de familie, cu acționariat 100% românesc, se arată pe site-ul companiei.

Foto: TastyLens / kerdkanno / pixabay.com

Dacă acest articol despre producători de înghețată din România vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Producători de carne din România. 5 mari companii din domeniu
Producători de mase plastice din România. 5 mari jucători din piață
Producători de sticlă din România. 4 mari jucători de pe piață
Producători de aluminiu din România. Cei mai mari jucători
Producători de grafit – TOP 17. Ce țări au cele mai mari rezerve
Producători de nichel. TOP 9 țări și TOP 10 companii
Producători de oțel în România. Ce companii domină piața

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: