Cei interesați să investească în start-up-uri sau în companii mici și medii din România pot analiza care sunt cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultima lună înainte de a lua o decizie.
Acest indicator este disponibil pe site-ul Bursei de Valori București (BVB), alături de alte instrumente online care le permit investitorilor să analizeze care sunt cele mai tranzacționate acțiuni în ultimul an sau în ultimele 6 luni.
Ce este Piața AeRO
Piața AeRO (Alternative Exchange in Romania) este numită și Piața Secundară de la BVB. Lansată în 2015, ea are rolul de a face accesibilă listarea la bursă pentru companii mai mici precum întreprinderile mici și mijlocii sau start-up-urile, care nu îndeplinesc criteriile necesare pentru listarea pe Piața Reglementată (Principală) de la BVB.
Diferența de bază este că, în vreme ce companiile care se listează pe Piața Reglementată trebuie să aibă o capitalizare bursieră anticipată de cel puțin 1 milion de euro (sau capitaluri proprii echivalente) și un free-float de cel puțin 25% (acțiuni care nu sunt deținute nici de companie, nici de investitori strategici), pentru companiile care se listează pe Piața AeRO este suficientă o capitalizare anticipată (sau capitaluri proprii) de minimum 250.000 de euro și un free-float de 10%. Mai multe informații despre Piața AeRO găsiți în acest articol.
Cele mai vândute acțiuni pe Piața AeRO – Prospecțiuni SA
Cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultima lună, adică în intervalul 20 august – 20 septembrie, sunt cele emise de companiile Prospecțiuni SA București, DN Agrar Group, Transilvania leasing și credit IFN SA Brașov, iHunt Technology Import-Export SA, Mecanica Codlea SA și Firebyte Games SA, aceste 6 companii fiind singurele care au depășit pragul de 1 milion de acțiuni tranzacționate pe Piața AeRO în perioada menționată.
1. Prospecțiuni SA – 1,9 milioane de acțiuni tranzacționate. La data de 20 septembrie, acțiunile societății se tranzacționau cu 0,1985 lei / acțiune (prețul maxim din ultimele 52 de săptămâni a fost de 0,265 lei, iar cel minim de 0,139 lei).
Având o capitalizare bursieră de peste 142,5 milioane de lei, Prospecțiuni SA are următoarea structură a acționariatului: Tender SA din Timișoara (55,7%), persoane fizice (23,9%), Longshield Investment Group SA din București (11,8%) și persoane juridice (8,5%).
Compania oferă servicii de prospecțiuni geologice și geofizice, abordând în special proiecte pentru industria de petrol și gaze naturale. La ora actuală, Prospecțiuni SA oferă servicii de achiziție și procesare de date geofizice, precum și servicii de investigare geofizică și perforare în gaură de sondă. În ultimii ani, compania a efectuat lucrări atât în România, cât și în Portugalia, Bulgaria, Republica Moldova, Croația, Albania, Siria, Iran, Tadjikistan, Georgia, Myanmar, Senegal și Maroc, se arată pe site-ul societății.
Cele mai vândute acțiuni de pe Piața AeRO de la Bursa de Valori București – DN Agrar Group
2. DN Agrar Group se află pe locul 2 în acest clasament cu cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultima lună, cu aproape 1,8 milioane de acțiuni tranzacționate. La data de 20 septembrie, acțiunile companiei se tranzacționau cu 1,475 lei / acțiune (prețul maxim din ultimele 52 de săptămâni a fost de 1,68 de lei, iar cel minim de 0,862 de lei).
Având o capitalizare bursieră de peste 234,6 milioane de lei, DN Agrar Group are următoarea structură a acționariatului: AM Advies BV din Koekange, Țările de Jos (74%), persoane fizice (23,9%) și persoane juridice (1,9%).
DN Agrar Group este cel mai mare producător de lapte de vacă din România și unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața europeană, se arată pe site-ul BVB. Compania cu acționariat majoritar olandez a fost înființată în anul 2008 de Jan Gijsbertus de Boer și activează în județele Alba, Sibiu și Hunedoara.
Grupul include 11 societati, dintre care 4 ferme pentru creșterea bovinelor de lapte (ferma Prodlact) și producția de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar și Apold). Compania are aproximativ 300 de angajați și lucrează peste 7.000 de hectare de teren, aflate în proprietatea sa ori luate în arendă. De asemenea, deține peste 15.000 de animale, atât vaci de lapte, cât și tineret bovin. Grupul se ocupă și cu producția agricolă vegetală, mai ales porumb, grâu, lucernă, triticale, orz, floarea-soarelui, pentru a asigura baza furajeră pentru fermele de vaci. Compania prestează și servicii de logistică, transport, turism și de consultanță pentru afaceri și management.
Cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultima lună – Transilvania leasing și credit IFN SA Brașov
3. Transilvania leasing și credit IFN SA Brașov – aproape 1,5 milioane de acțiuni tranzacționate. La data de 20 septembrie, acțiunile companiei se tranzacționau cu 0,0925 lei / acțiune (prețul maxim din ultimele 52 de săptămâni a fost de 0,116 lei, iar cel minim de 0,0565 lei).
Având o capitalizare bursieră de 47,6 milioane de lei, societatea are următoarea structură a acționariatului: Transilvania Investments Alliance SA din Brașov (95,2%), persoane fizice (3,9%) și persoane juridice (0,8%).
Fondată în anul 1997, Transilvania leasing & credit IFN SA oferă servicii de creditare și servicii conexe și auxiliare legate de activitățile de creditare (credite de consum, credite de nevoi nenominalizate, credite pentru investiții, credite de nevoi temporare, destinate persoanelor juridice, persoanelor fizice autorizate și persoanelor fizice).
Cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultima lună – iHunt Technologies Import-Export SA
4. iHunt Technology Import-Export SA se află pe locul 4 în acest clasament cu cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultima lună, cu 1,389 milioane de acțiuni tranzacționate. La data de 20 septembrie, acțiunile companiei se tranzacționau cu 0,431 lei / acțiune (prețul maxim din ultimele 52 de săptămâni a fost de 0,642 lei, iar cel minim de 0,29 lei).
Având o capitalizare bursieră de 32,4 milioane de lei, societatea are următoarea structură a acționariatului, se arată pe site-ul BVB: Cezar Cătălin Stroe (52,3%), persoane fizice (38,1%) și persoane juridice (9,6%).
iHunt Technology Import export SA și-a început activitatea în anul 2015 și are ca obiect principal de activitate comerțul cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet. Compania importă și vinde pe piața românească telefoane mobile, gadget-uri și accesorii, produse de tip „smart home” sub marca iHunt și a altor producători chinezi, se arată pe site-ul companiei.
Cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultima lună – Mecanica Codlea SA
5. Mecanica Codlea SA – 1,384 milioane de acțiuni. La data de 20 septembrie, acțiunile companiei se tranzacționau cu 0,268 lei / acțiune (prețul maxim din ultimele 52 de săptămâni a fost de 0,38 de lei, iar cel minim de 0,131 de lei).
Având o capitalizare bursieră de aproape 20 de milioane de lei, societatea are următoarea structură a acționariatului: Transilvania Investments Alliance SA din Brașov (81%), SC Reximper Prod SA din Brașov (11%), persoane fizice (7,5%) și persoane juridice (0,3%).
Până în 2008, Mecanica Codlea a avut ca principal obiect de activitate fabricarea mașinilor și a utilajelor pentru agricultură și exploatări forestiere. După acea dată însă, compania funcționează în baza altor coduri CAEN, ocupându-se de:
- închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate;
- comercializarea energiei electrice;
- comercializarea combustibililor gazoși prin conducte.
Cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultima lună – Firebyte Games SA
6. Firebyte Games SA – 1,1 milioane de acțiuni tranzacționate în ultima lună. La data de 20 septembrie, acțiunile companiei se tranzacționau cu 0,1015 lei / acțiune (prețul maxim din ultimele 52 de săptămâni a fost de 0,361 lei, iar cel minim de 0,09 lei).
Având o capitalizare bursieră de peste 4,5 milioane de lei, societatea are următoarea structură a acționariatului: persoane fizice (43,5%), SSIF BRK Financial Group SA din Cluj-Napoca (37%), SAI broker din Cluj-Napoca (10,7%) și persoane juridice (8,7%).
Având sediul în Cluj-Napoca, Firebyte Games SA a fost fondată în anul 2018 și este specializată în dezvoltarea de jocuri pentru telefoane mobile, se arată pe site-ul companiei.
Foto: u_6af2f287zu / sergeitokmakov / pixabay.com
Dacă acest articol despre cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultima lună vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Acțiuni Piața AeRO care au crescut în ultima lună. 4 companii
Acțiuni BVB care au crescut în ultima lună. 4 companii
Cele mai scumpe acțiuni BVB. 7 companii de pe Piața Principală
Acțiuni Premium BVB. Cele 30 de companii incluse în categorie
În ce să investești 1000 euro. Ghid pe înțeles cu exemple
Riscuri investiții în titluri de stat. La ce să fie atent un investitor
TOP 10 companii BVB în funcție de capitalizarea bursieră
Cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultimele 6 luni. TOP 14
Cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultimul an. TOP 9
Cele mai tranzacționate acțiuni BVB în ultimele 6 luni. TOP 11
Cele mai tranzacționate acțiuni BVB în ultimul an. TOP 12 companii