duminică

14 iulie, 2024

cei mai importanți indici bursieri

4 iunie, 2023

În cazul în care ești interesat de investiții la bursă este esențial să știi care sunt cei mai importanți indici bursieri.

În funcție de piețele pe care dorești să investești, indicii de interes pentru tine pot fi cei din SUA, din Europa sau din Asia.

Ce este un indice bursier

Înainte de a afla care sunt cei mai importanți indici bursieri trebuie să știi ce este un indice bursier.


Un indice bursier reprezintă o cotație bursieră pentru o colecție de acțiuni. Cu alte cuvinte, anumite companii sunt selectate pentru a intra în componența unui indice (pot fi selectate companiile cu cea mai mare capitalizare de piață dintr-o anumită țară sau doar companiile dintr-un anumit sector economic, ca de exemplu finanțe ori tehnologie).

Apoi, indicele bursier respectiv este calculat după o formulă care va reflecta evoluția prețurilor acțiunilor tuturor companiilor alese pentru a face parte din coșul indicelui. Pentru un investitor este mult mai simplu să urmărească evoluția unor indici bursieri decât fluctuațiile de preț pentru toate companiile care intră în componența acelor indici (în componența unor indici intră mii de companii).

Ce este indicele BET

Revenind la cei mai importanți bursieri, dacă ești interesat de piața financiară din România, atunci este esențial să urmărești indicele BET.

Indicele BET este indicele de referință al pieței de capital din România. El reflectă evoluția celor mai tranzacționate companii de pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București, cu excepția societăților de investiții financiare (SIF-uri) și a organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare.


Numărul societăților luate în calcul pentru formarea indicelui BET este variabil, situându-se între 10 și 20, potrivit site-ului Bursei de Valori București. În prezent, în componența indicelui BET intră 20 de societăți private sau de stat, printre care se numără Banca Transilvania, MedLife, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz sau Transgaz.

Cei mai importanți indici bursieri – cum se calculează indicele BET

BET este un indice de preț ponderat cu capitalizarea free float-ului celor mai lichide societăți românești. Cu alte cuvinte, indicele BET se calculează pe baza prețurilor acțiunilor celor 20 de companii. Însă deoarece indicele BET este un indice calculat pe baza free float-ului, nu se ia în calcul volumul total de acțiuni emise de o companie anume, ci doar acțiunile free float.

Acțiunile free float sunt acele acțiuni care pot fi tranzacționate la bursă de către publicul larg, și care nu sunt deținute de către compania respectivă (acțiuni de trezorerie), de stat sau de alte agenții guvernamentale, de investitori strategici sau de acționari majoritari (în cazul indicelui BET, din volumul total de acțiuni emise de o companie se elimină inclusiv deținerile de cel puțin 30% ale societăților de asigurări, fondurilor de pensii, fondurilor de investiții și deținerile de cel puțin 5% ale altor categorii de investitori).

Cei mai importanți indici bursieri din SUA

Dacă, în schimb, ești interesat să cumperi acțiuni la unele dintre cele mai mari companii din lume – ca de exemplu Microsoft, Alphabet sau Meta – atunci trebuie să știi care sunt cei mai importanți indici bursieri din SUA.

Indicele S&P 500 (Standard and Poor’s) urmărește evoluția a 500 de mari companii listate la bursele din Statele Unite ale Americii. Precum indicele BET, și S&P 500 este un indice ponderat cu capitalizarea free-float-ului.

Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Johnson & Johnson, ExxonMobil, Boeing, Chevron, Coca-Cola, Disney, Colgate-Palmolive, eBay, General Motors, HP, IBM, McDonald’s, Meta, Moderna, Netflix, Nike, Nvidia, Oracle, PayPal, Pfizer, P&G, Starbucks sau Visa sunt câteva dintre cele mai cunoscute corporații ale căror acțiuni intră în componența indicelui S&P 500.

Cei mai importanți indici bursieri – indicele compozit NASDAQ

Un alt indice bursier foarte important din SUA este indicele compozit NASDAQ. În componența acestui indice intră peste 3.700 de acțiuni listate pe bursa NASDAQ, o bursă din New York. NASDAQ este a doua cea mai mare bursă din SUA după capitalizarea de piață a companiilor tranzacționate, după Bursa de Valori de la New York.

cei mai importanți indici bursieri
Foto: mohamed_hassan / pixabay.com

Indicele compozit NASDAQ este un indice ponderat în funcție de capitalizarea de piață a companiilor ce intră în componența sa (capitalizarea de piață reprezintă valoarea de piață a tuturor acțiunilor unei companii, calculată prin înmulțirea prețului unei acțiuni cu numărul de acțiuni emise).

O pondere foarte mare din indice, de peste 50%, o au companiile din sectorul tehnologic, precum Apple, Microsoft, Alphabet, Nvidia sau Meta.

Ce este indicele Dow Jones

Unul dintre cei mai importanți indici bursieri din SUA este indicele Dow Jones. Spre deosebire de alți indici bursieri care reflectă evoluția a sute sau chiar a mii de companii, Dow Jones are în coșul indicelui doar 30 de companii din SUA, considerate „blue chip”. Acțiunile „blue chip” sunt acțiuni la companii cu reputație bună, solide și profitabile – din acest motiv, aceste acțiuni sunt considerate a fi, de regulă, o investiție stabilă.

O altă diferență față de indicii bursieri prezentați mai sus este că indicele Dow Jones se calculează împărțind suma prețurilor acțiunilor celor 30 de companii la un divizor. Așadar, prețul unei acțiuni nu se înmulțește cu numărul de acțiuni free float sau cu numărul total de acțiuni emise de companie – se ia în calcul prețul unei singure acțiuni.

Din indicele Dow Jones fac parte companii precum Apple, Boeing, Chevron, Coca-Cola, IBM, Intel, Home Depot, Johnson & Johnson, McDonald’s, Microsoft, NIKE, Procter & Gamble, Visa sau Disney.

Cei mai importanți indici bursieri din Europa

În schimb, dacă ești interesat să investești în acțiuni la unele dintre cele mai puternice companii europene, atunci trebuie să urmărești indicele STOXX Europe 600.

În componența sa intră 600 de tipuri de acțiuni de la companii cu capitalizare de piață mare, medie și mică din 17 țări europene. Și el este un indice de preț ponderat în funcție de capitalizarea free float-ului. Cele 17 țări sunt Marea Britanie, Franța, Elveția, Germania, Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia.

În componența indicelui intră companii precum Nestle (Elveția), AstraZeneca (Marea Britanie), Roche (Elveția), Shell (Marea Britanie) sau Unilever PLC (Marea Britanie).

Cei mai importanți indici bursieri – indicele DAX

Un alt indice european important este indicele DAX. În componența sa intră cele mai mari 40 de companii „blue chip” din Germania, ale căror acțiuni se tranzacționează la Bursa de Valori din Frankfurt.

Indicele DAX un indice calculat în funcție de capitalizarea free float-ului. Printre cele mai cunoscute companii care intră în componența indicelui DAX se numără Allianz, Siemens, Deutsche Bank, Mercedes Benz, BASF, Volkswagen, BMW, Adidas, E.ON, Porsche, Airbus sau Continental.

Indici bursieri din Asia – indicele Nikkei

Încheiem această listă referitoare la cei mai importanți indici bursieri cu piața financiară din Asia. Dacă ești interesat de piața de capital din Japonia, de pildă, atunci este bine să urmărești indicele Nikkei.

Acest indice de la Bursa de Valori din Tokyo este cel mai vechi indice bursier din Asia. Este este alcătuit din acțiunile a 225 de companii „blue chip” din Japonia.

Precum indicele Dow Jones, și indicele Nikkei se calculează fără să se ia în considerare capitalizarea de piață a companiilor: suma prețurilor acțiunilor se împarte la un divizor (se folosește prețul unei singure acțiuni).

Fuji, Panasonic, Sony, Canon, Konica Minolta, Nikon, Mitsubishi, Nissan, Toyota, Isuzu, Mazda, Honda, Suzuki, Subaru, Yamaha, Bridgestone sau Asahi sunt câteva dintre cele mai cunoscute companii care intră în componența indicelui Nikkei.

Foto: geralt / mohamed_hassan / pixabay.com

Dacă acest articol despre cei mai importanți indici bursieri ți s-a părut util, atunci te-ar putea interesa și:

Ce este indicele bursier DAX. Cele 40 de companii ce îl alcătuiesc

Indici bursieri internaționali. Listă cu 12 dintre cei mai importanți

Indici bursieri europeni. Listă cu 7 dintre cei mai urmăriți

Ce este indicele BET și care sunt cele 20 de companii care îl alcătuiesc

Indici bursieri din SUA. Listă cu 7 indici esențiali

Ce este indicele NASDAQ-100. Lista celor 100 de companii ce îl compun

Ce este indicele dow jones 

Ce este indicele S&P 500. Listă cu 62 de companii din indice

Ce este indicele NASDAQ și de ce e relevant pentru sectorul tehnologic

Ce este indicele Nikkei. Listă cu 20 de companii ce intră în componența sa

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: