sâmbătă

20 iulie, 2024

9 iulie, 2024

Miliarde de euro din fonduri de coeziune au fost cheltuite greșit în ultimii ani din cauza eșecului Comisiei Europene și al statelor membre de a implementa garanțiile adecvate, arată un raport publicat luni de Curtea de Conturi Europeană.

Raportul indică faptul că aproximativ 15 miliarde euro din cele 317 miliarde euro fonduri de coeziune plătite în perioada bugetară 2014-2020 au fost utilizate în moduri care nu au respectat normele naționale sau ale UE.

Auditorii au mai remarcat că „cadrul de asigurare” – un set de măsuri menite să reducă „rata de eroare” a cheltuielilor în raport cu bugetele anterioare – a contribuit la reducerea nivelului de cheltuire greșită de la 6% la 4,8%, dar că acesta a rămas cu mult peste nivelul UE. propriul prag legal de 2%.

Verificările din România: 15% dintre plățile verificate conțin erori


Din acest raport reiese că auditorii europeni au verificat un număr de 41 de plăți făcute de România din fonduri de Coeziune. Experții au constatat că 17 dintre aceste plăți au ”slăbiciuni”, dintre care 6 (15%) conțin ”erori cuantificabile”.

Verificările au fost făcute prin sondaj, cele mai complexe fiind derulate în Polonia (237 de tranzacții auditate), Spania (101 tranzacții auditate) și Portugalia (94 de tranzacții verificate).

Cele mai mari rate de ”erori cuantificabile” au fost descoperite în Portugalia (33%) și Spania (31%).

Cele mai frecvente erori constatate la nivel european se referă la:

  • decontarea unor cheltuieli neeligibile
  • erori în procedura de achiziții publice
  • erori în acordarea ajutoarelor de stat
  • admiterea unor proiecte neeligibile

Auditorii raportului evidențiază probleme semnificative cu toate cele trei „linii de apărare” menite să asigure că fondurile de coeziune sunt cheltuite în mod corespunzător – și anume: autoritățile de management ale statelor membre, organismele lor de audit și Comisia însăși.

Raportul Curții Europene de Conturi apare pe fondul unei dezbateri tot mai intense despre viitorul politicii de coeziune, care are ca scop stimularea dezvoltării în regiunile defavorizate economic ale blocului și care consumă aproximativ o treime din bugetul UE.

La începutul acestui an, un raport independent comandat de Comisia Europeană a concluzionat că politica de coeziune ar trebui reformată urgent pentru a opri ascensiunea partidelor eurosceptice care amenință „supraviețuirea” proiectului european.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: