marți

16 iulie, 2024

ce sunt produsele structurate

1 octombrie, 2023

Din acest ghid vei afla ce sunt produsele structurate și ce tipuri de produse structurate se tranzacționează la Bursa de Valori București.

Produsele structurate – definiție

Produsele structurate sunt instrumente financiare hibride, de tipul valori mobiliare, care reprezintă obligații financiare ale unui emitent („debt”) față de deținătorul instrumentului, și care includ o componentă derivată de natură să modificice profilul de risc și randamentul instrumentului, se arată în ghidul „Produse structurate la Bursa de Valori București”, realizat de specialiștii BVB.

Produsele structurate au la bază un activ suport, care poate fi un alt instrument financiar (acțiuni, de pildă), un indice bursier sau valutar, o rată a dobânzii, o marfă ori combinații formate din aceste instrumente financiare sau valori, precum și orice alt activ, indicator sau unitate de măsură.


Produsele structurate sunt emise în conformitate cu un prospect de bază care definește principiile generale de funcționare.

Ce sunt produsele structurate și cum se tranzacționează

După cum se arată și într-un ghid realizat de TradeVille, produsele structurate sunt instrumente financiare al căror preț depinde de evoluția unui activ suport (indice bursier, marfă, perechi valutare) și care pot avea efect de levier, însă se tranzacționează în mod similar cu acțiunile (nu în marjă). Mai multe informații despre ce înseamnă tranzacționarea în marjă poți afla din acest articol.

Așadar, produsele structurate prezintă trăsături comune instrumentelor financiare derivate, ca de exemplu:

  • emitentul produselor structurate „înlocuiește” fluxurile de numerar obișnuite ale unei obligațiuni (de exemplu, cupoane și rambursarea principalului la scadență) cu fluxuri non-standard care sunt determinate („derivate”) prin raportare la evoluția prețului sau a valorii unui activ suport (de exemplu, acțiune, indice, marfă);
  • aceste fluxuri de numerar depind de performanța activului suport;
  • produsele structurate pot avea caracteristici suplimentare celor aferente obligațiunilor obișnuite (de pildă: efect de levier, protecție a capitalului investit), ce modifică dinamica valorii produselor structurate comparativ cu activul suport.

Ce produse structurate se tranzacționează la BVB

În contextul discuției despre ce sunt produsele structurate, mai trebuie menționat că ele se tranzacționează în mod similar cu instrumentele financiare listate pe piața la vedere (acțiuni, obligațiuni), spre deosebire de instrumentele financiare derivate care se tranzacționează în marjă.


La BVB sunt admise la tranzacționare produse structurate de tipul certificatelor și warantelor (warrants).

În ceea ce privește certificatele, acestea sunt de mai multe tipuri. Cele mai cunoscute sunt certificatele Index și certificatele Turbo.

Ce sunt produsele structurate – certificatele Index

Certificatele Index, numite și certificate de investiție, sunt produse structurate ce urmăresc evoluția unui activ suport „unu – la – unu”, se mai arată în ghidul BVB. Aceste instrumente sunt caracteristice investitorilor care urmăresc investiții pe termen mediu și lung, riscul investiției fiind egal cu riscul de piață.

Certificatele Index au următoarele caracteristici principale:

  • reprezintă cel mai simplu și popular produs structurat în rândul investitorilor datorită transparenței și structurii simple în ceea ce privește modalitatea de funcționare;

Certificate Index tranzacționate la BVB

  • investitorii beneficiază în mod direct de evoluția activului suport, fiind o metodă eficientă de administrare a riscului de portofoliu;
  • pot avea o maturitate prestabilită sau nedeterminată (open-end).

Active suport ale certificatelor Index disponibile la tranzacționare la BVB:

  • mărfuri: aur și petrol
  • indici bursieri: DAX, S&P 500, ROTX, EURO STOXX 500
ce sunt produsele structurate
Foto: geralt / pixabay.com

Ce sunt produsele structurate – certificatele Turbo

În ceea ce privește certificatele Turbo, acestea au următoarele caracteristici principale:

  • sunt instrumente cu efect de levier ridicat, destinate investitorilor care au o strategie de tranzacționare activă și care au o viziune asupra direcției viitoare a pieței activului suport (aici poți citi un articol detaliat despre ce este efectul de levier);
  • oferă posibilitatea investitorilor de a beneficia de evoluția pieței activului suport în ambele direcții (creștere și scădere), prin certificate Turbo Long și Turbo Short;
  • sunt utilizate de investitorii cu profil speculativ, de regulă de cei care urmăresc investirea pe termen lung;

Ce sunt certificatele Turbo

  • ca urmare a efectului de levier, au un grad de risc mai mare decât riscul de piață, investitorul putând pierde până la întreaga sumă investită;
  • certificatele Turbo sunt caracterizate de un preț de exercitare și o barieră (prețul knock-out) și de regulă au o maturitate prestabilită. Pentru diversificarea paletei de emisiuni, același tip de certificat, cu aceleași active suport, poate avea bariere și prețuri de exercitare diferite, astfel încât investitorii să beneficieze de cât mai multe oportunități de câștig, mai notează specialiștii BVB în ghidul amintit;

Ce sunt produsele structurate și cum se tranzacționează certificatele Turbo

  • există potențial de creștere nelimitată a valorii certificatului, pierderea fiind limitată prin impunerea unei bariere care este stabilită de regulă astfel:
    → în cazul certificatelor Turbo Long, bariera certificatului este mai mică decât prețul curent al activului suport
    → în cazul certificatelor Turbo Short, bariera certificatului este mai mare decât prețul curent al activului suport
  • efectul de levier provine din existența prețului de exercitare, iar dimensionarea valorii investiției se realizează prin intermediul proporției. Datorită efectului de levier al certificatelor Turbo, evoluția valorii activului suport determină în mod „disproporționat” evoluția prețului certificatului. Prin urmare, se pot obține randamente superioare celor înregistrate de activul suport, în cazul în care piața se modifică în sensul favorabil investitorilor, corespunzător tipului certificatului Turbo (Long sau Short)

Ce sunt produsele structurate și ce riscuri există

Însă trebuie ținut cont de faptul că există riscul de a se înregistra pierderi mai mari decât cele înregistrate de activul suport, dacă prețul activului suport evoluează în sens defavorabil poziției deținute de investitori.

  • în cazul în care se atinge bariera (prețul knock-out), are loc sistarea tranzacționării instrumentului, operațiunea fiind urmată de răscumpărarea anticipată a certificatelor de către emitent, la nivelul valorii reziduale comunicată de acesta;
  • bariera reprezintă acel nivel al activului suport (acțiune, indice, marfă) stabilit de emitent care, dacă este atins, determină retragerea anticipată a emisiunii de tranzacționare. În cazul atingerii barierei, există posibilitatea pierderii întregii sume investite în respectivul instrument.

Ce sunt produsele structurate – exemple

Active suport ale certificatelor Turbo disponibile la tranzacționare la BVB:

  • acțiuni: Fondul Proprietatea
  • mărfuri: aur și petrol
  • indici bursieri: DAX

Certificatele Turbo sunt instrumente cu risc ridicat și nu sunt potrivite oricărui investitor, se arată în ghidul TradeVille. Datorită efectului de levier, fiecare mișcare a prețului duce la câștiguri/pierderi semnificative.

Ce sunt produsele structurate – warrants

Warrant-urile reprezintă un alt tip de produse structurate ce pot fi tranzacționate la BVB.

Ele sunt produse financiare derivate, ce dau deținătorului dreptul, dar nu și obligația, de a cumpăra sau vinde un anumit bun (activul suport), la un preț predefinit (strike), la o anumită dată (tip european) sau până la o anumită data (tip american), mai notează sursa citată, potrivit TradeVille. Ele sunt emise și garantate de societăți sau de către bănci.

Prețul strike este prețul activului suport la care investitorul poate cumpăra (CALL) sau vinde (PUT) instrumentul dorit.

Valoarea unui warrant depinde în primul rând de performanțele activului suport (indici, mărfuri, acțiuni etc.). Ele sunt prevăzute cu un multiplicator ce indică de câte warrant-uri este nevoie pentru a cumpăra sau vinde un instrument.

Trebuie precizat că, la maturitate, există posibilitatea pierderii întregii sume investite în respectivul instrument.

Foto: geralt / geralt / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce sunt produsele structurate ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Ce este un apel în marjă și care este cel mai mare risc pentru un trader
Ce este efectul de levier. Ghid cu exemple ușor de înțeles
Ce sunt instrumentele finaciare derivate. 4 tipuri de derivate
Ce este marja în trading și care sunt avantajele și dezavantajele sale

Ce înseamnă warrant și cum se tranzacționează mandatele la BVB

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: