joi

11 iulie, 2024

ce sunt organismele de plasament colectiv

31 august, 2023

Dacă vrei să ai un portofoliu de investiții cât mai diversificat, atunci este util să știi ce sunt organismele de plasament colectiv.

Ce sunt fondurile de investiții

Organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (numite și OPC sau OPCVM) sunt fonduri sau societăți de investiții, adică entități care colectează resurse financiare de la mai multe persoane cu scopul de a le investi în vederea obținerii unui profit viitor.

În engleză ele sunt numite UCITS (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities).

În ce investesc organismele de plasament colectiv


Cu alte cuvinte, organismele de plasament colectiv pun la comun banii mai multor persoane, iar apoi îi investesc în diverse active precum acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, unități de fond, valute, depozite bancare, instrumente de trezorerie, instrumente financiare derivate precum contractele futures ori options etc.

Rezultatele investițiilor respective, fie că aduc profituri sau pierderi, sunt împărțite în mod proporțional cu deținerile (numărul de unități de fond) pe care fiecare persoană le are în cadrul fondului în cauză, se arată în „Ghidul investitorului în fonduri de investiții”, realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Ce sunt organismele de plasament colectiv și ce avantaje au

Avantajul principal organismelor de plasament colectiv constă în diversificarea investițională pe care o oferă. Aceasta este necesară pentru diminuarea riscului.

De asemenea, ele sunt potrivite pentru cei care vor să își investească economiile, însă nu sunt dispuși să devină acționari sau să dețină în mod direct anumite valori mobiliare.


Un alt avantaj constă în faptul că portofoliul de investiții este administrat de profesioniști în domeniul financiar (de societăți de administrare a investițiilor – SAI).

După cum arată și sursa citată, organismele de plasament colectiv în valori mobiliare operează pe principiul diversificării riscului și al administrării prudenţiale.

Ce sunt organismele de plasament colectiv și cum devii investitor

Pentru a deveni investitor într-un organism de plasament colectiv, o persoană trebuie să cumpere (să subscrie) titluri de participare (unități de fond) emise de fondul respectiv, ca dovadă a deținerii unei cote părți din participația investițională.

Prin urmare, o unitate de fond reprezintă o anumită sumă de bani investită în fond. Pentru a subscrie o unitate de fond, investitorul trebuie să plătească o sumă de bani.

Valoarea unei unități de fond este denumită Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN). Ea se calculează împărțind Valoarea Activului Net (VAN) la numărul total de unități de fond aflate în circulație.

La rândul său, VAN reprezintă valoarea activului total, din care se scad cheltuielile de funcționare ale fondului. Valoarea activului total este dată de valoarea de piață a tuturor activelor fondului, fie că este vorba despre titluri de capital, instrumente financiare derivate, numerar sau alte tipuri de active ce aduc venituri.

Ce sunt societățile de administrare a investițiilor – SAI

Organismele de plasament colectiv sunt administrate de societățile de administrare a investițiilor (SAI/ AFIA). Acestea sunt societăți pe acțiuni autorizate și supravegheate de ASF ce au ca principal obiect de activitate efectuarea de investiții colective.

Înțelegem mai bine ce sunt organismele de plasament colectiv din OUG nr. 32 din 27 iunie 2012
privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare și societățile de administrare a investițiilor, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 297/2004 privind piața de capital.

ce sunt organismele de <a class=plasament colectiv” class=”wp-image-517212″/>
Foto: Ralphs_Fotos / pixabay.com

Ce sunt organismele de plasament colectiv – definiția din lege

Potrivit textului legislativ, organismele de plasament colectiv în valori mobiliare sunt fondurile deschise de investiții și societățile de investiții care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

a) au ca unic scop efectuarea de investiții colective, plasând resursele bănești în instrumente financiare lichide și care operează pe principiul diversificării riscului și administrării prudențiale;

b) titlurile de participare sunt, la cererea deținătorilor, răscumpărabile continuu, direct sau indirect, din activele respectivelor organisme. Activitatea OPCVM de a se asigura că valoarea titlurilor sale de participare pe o piață nu variază semnificativ în raport cu valoarea activului net unitar poate fi considerată echivalentă a operațiunii de răscumpărare.

Ce sunt organismele de plasament colectiv – forma de organizare

Organismele de plasament colectiv în valori mobiliare sunt înființate fie sub formă de fonduri deschise de investiții, pe bază de contract civil, fie sub formă de societăți de investiții, prin act constitutiv.

Titlurile de participare ale OPCVM sunt unități de fond sau acțiuni emise de OPCVM, în funcție de modul de constituire al acestora.

Ce sunt organismele de plasament colectiv – reguli privind investițiile

Potrivit legii, organismele de plasament colectiv în valori mobiliare trebuie să respecte anumite reguli.

De exemplu, o societate de investiții poate achiziționa numai acele bunuri mobile și imobile necesare pentru desfășurarea activității sale.

Totodată, un OPCVM nu poate investi în metale prețioase sau înscrisuri care atestă deținerea acestora.

Reguli privind investițiile în diverse active

Articolul 85 din ordonanța de urgență menționată anterior prevede că:

Un OPCVM nu poate deține mai mult de 5% din activele sale în valori mobiliare sau instrumente ale pieței monetare emise de același emitent. Un OPCVM nu poate deține mai mult de 20% din activele sale în depozite constituite la aceeași entitate.

Un OPCVM nu poate combina într-o proporție mai mare de 20% din activele sale în:

a) investiții în valori mobiliare sau instrumente ale pieței monetare emise de aceeași entitate;

b) depozite constituite la aceeași entitate; sau

c) expuneri care decurg din tranzacții cu instrumente financiare derivate negociate în afara piețelor reglementate cu aceeași entitate.

Ce sunt organismele de plasament colectiv – reglementări prevăzute de lege

Pentru unele reglementări există și excepții. De exemplu, limita de 5% menționată mai sus poate fi depășită, până la maximum 35%, în situația în care valorile mobiliare sau instrumentele pieței monetare sunt emise ori garantate de un stat membru, de autoritățile publice locale ale statului membru, de o țară terță sau de organisme publice internaționale din care fac parte unul ori mai multe state membre.

Limita poate fi depășită până la maximum 25% pentru anumite obligațiuni, dacă acestea sunt emise de către o instituție de credit care își are sediul social într-un stat membru și care este supusă unei supravegheri speciale efectuate de către autoritățile publice, cu rolul de a proteja deținătorii de obligațiuni.

În particular, sumele rezultate din emisiunea acestor obligațiuni trebuie investite, conform legislației, în active care, pe toată durata de viață a obligațiunilor, vor acoperi creanțele rezultate din obligațiuni și care, în caz de insolvabilitate sau de faliment al emitentului, vor fi utilizate cu prioritate pentru rambursarea principalului și plata dobânzilor acumulate.

Foto: geralt / Ralphs_Fotos / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce sunt organismele de plasament colectiv ți s-a părut util, atunci te-ar putea interesa și:

Ce sunt unitățile de fond – valoare, calcul, preț de tranzacționare

Ce este Fondul de Compensare a Investitorilor. Ghid în 9 pași

Ce înseamnă private equity și ce sunt fondurile de capital privat

Fonduri index din România. Listă cu 5 fonduri de indici din țară

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: