luni

15 iulie, 2024

Ce este Fondul de Compensare a Investitorilor

28 iunie, 2023

Dacă dispui de o sumă de bani și ești interesat să investești pe piața de capital din România, atunci este important să știi ce este Fondul de Compensare a Investitorilor.

Care este scopul Fondului de Compensare a Investitorilor

1. Fondul a fost înființat în iunie 2005 și are ca scop compensarea investitorilor în situația incapacității participanților (membrilor) Fondului de a returna fondurile bănești și/sau instrumentele financiare datorate sau aparținând investitorilor, care au fost deținute în numele acestora, cu ocazia prestării de servicii de investiții financiare sau de administrare a portofoliilor individuale de investiții.

2. Prin investitor se înțelege orice persoană (fizică sau juridică), ce a încredințat fonduri bănești sau instrumente financiare unei firme de investiții, cu scopul prestării de servicii de investiții financiare. Însă nu toți investitorii pot fi compensați – există anumite excepții, pe care le vom explica în cadrul acestui ghid.


3. Fondul compensează în mod egal și nediscriminatoriu investitorii în limita unui plafon maxim, reprezentând echivalentul în lei a 20.000 euro/investitor, se arată pe site-ul oficial al Fondului de Compensare a Investitorilor.

Ce este Fondul de Compensare a Investitorilor și ce servicii acoperă

4. Referitor la serviciile acoperite de Fond, este foarte important de menționat că Fondul compensează doar serviciile de investiții financiare care implică deținerea unor valori mobiliare ale investitorilor de către instituțiile financiare.

De exemplu, în cazul consultanței de investiții, intermediarul nu deține fonduri bănești sau instrumente financiare ale clienților, deci pierderile rezultate din acordarea de consultanță nu sunt acoperite.

Situații în care se oferă compensații

5. Fondul compensează investitorii în oricare din următoarele situații:


a) Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat că, pentru moment, din punctul său de vedere, un participant la Fond, din motive ce sunt legate direct de situația financiară a acestuia, nu este în măsură să-și îndeplinească obligațiile rezultate din creanțele investitorilor și nici nu există perspectiva de a-și onora aceste obligații în cel mai scurt timp;

b) Autoritatea judiciară competentă, pentru motive legate direct sau indirect de situația financiară a unui participant la Fond, a emis o hotărâre definitivă, având ca efect suspendarea posibilității investitorilor de a-și exercita drepturile cu privire la valorificarea creanțelor asupra respectivei societăți.

Ce este Fondul de Compensare a Investitorilor și cine sunt membrii săi

6. Participanții (membrii) Fondului sunt următoarele tipuri de entități:

a) societățile de servicii de investiții financiare autorizate de A.S.F., numite și SSIF-uri;

b) societățile de administrare a investițiilor, autorizate de A.S.F., care administrează portofolii individuale de investiții, și administratorii de fonduri alternative de investiții autorizați să administreze portofolii individuale de investiții (S.A.I. și AFIA);

c) instituțiile de credit înregistrate în Registrul A.S.F. care prestează servicii și activități de investiții (IC);

d) sucursalele societăților din state terțe autorizate de A.S.F. să furnizeze servicii și activități de investiții pe teritoriul României.

Toate entitățile menționate mai sus care își desfășoară activitatea pe teritoriul României sunt obligate să solicite și să obțină calitatea de participant la Fond, precum și să contribuie la constituirea resurselor financiare ale Fondului.

Entitățile prevăzute la lit. c) si d) pot fi exceptate de la obligația de a deveni participanți la Fond în conformitate cu legislația Uniunii Europene, cu condiția ca investitorii acestora să beneficieze de o protecție cel puțin echivalentă cu cea oferită de Fond, se mai arată pe site-ul fond-fci.ro.

Aici poți consulta lista participanților la Fondul de Compensare a Investitorilor (valabilă la data de 31 martie 2023).

Ce este Fondul de Compensare a Investitorilor – contribuția inițială

7. Pentru a asigura resursele financiare necesare pentru plata compensațiilor, participanții Fondului sunt obligați să plătească contribuția inițială și contribuția anuală.

Pentru a dobândi calitatea de participant la Fond, un participant trebuie să plătească contribuția inițială care reprezintă 1% din valoarea capitalului inițial minim pentru care a fost autorizat de către A.S.F. pentru prestarea de servicii și activități de investiții sau pentru administrarea portofoliilor individuale, dar nu mai puțin de echivalentul în lei a 1.000 de euro, calculat la cursul Băncii Naționale a României (B.N.R.) din ziua plății.

Ce este contribuția anuală

În ceea ce privește contribuția anuală, aceasta variază în funcție de tipul de instituție financiară. De exemplu, în anul 2021 (date valabile la 30 iunie), contribuția medie anuală pentru SSIF-uri a fost de circa 110 lei / membru, cea pentru instituții de credit de circa 129 de lei pe membru, iar cea pentru SAI-uri de aproximativ 49 de lei / membru, rezultă dintr-un document de pe site-ul fond-fci.ro.

Contribuții pentru cheltuieli administrative

Există și contribuții pentru cheltuielile administrative necesare funcționării Fondului (cotizația pentru acoperirea cheltuielilor legate de administrarea și funcționarea Fondului).

Fondul a încasat contribuții pentru cheltuieli de administrare în valoare de 8.256 de lei / membru în anul 2022, respectiv de 11.000 de lei / membru în 2021.

Cheltuielile legate de administrarea și funcționarea Fondului sunt completate de veniturile obținute din investirea resurselor financiare.

Ce este Fondul de Compensare a Investitorilor
Foto: TheDigitalArtist / pixabay.com

Ce este Fondul de Compensare a Investitorilor – cine nu primește compensații

8. După cum arătam mai sus, există anumite categorii de investitori care nu pot primi compensații din partea Fondului. În general, sunt excluși investitorii profesionali și instituționali deoarece cadrul legislativ european a avut în vedere, în principal, asigurarea compensării pentru micii investitori (numiți și investitori de retail).

Directiva 97/9/CE a UE privind schemele de compensare a investitorilor permite excluderea de la compensare a anumitor categorii de investitori. În România se aplică toate excluderile prevăzute în Directivă.

Așadar, următoarele categorii de investitori sunt exceptate de la compensare:

a) investitori profesionali și institutionali, inclusiv:

  • firmele de investiții;
  • instituții de credit;
  • instituții financiare;
  • societăți de asigurări;
  • organisme de plasament colectiv;
  • fonduri de pensii;
  • alți investitori profesionali și instituționali stabiliți prin reglementările ASF.

Ce este Fondul de Compensare a Investitorilor – investitori exceptați

b) organizații internaționale, guverne și alte autorități ale administrației publice centrale;

c) autorități ale administrației publice regionale și locale;

d) administratori, inclusiv conducători, directori sau alte persoane responsabile, persoane a căror responsabilitate este întocmirea auditului participanților la Fond, acționarii acestora având dețineri mai mari de 5% din capitalul social, precum și investitori cu statut similar în cadrul altor societăți din același grup cu participanții la Fond;

e) soți, rude și afini până la gradul I, precum și persoane care acționează în numele investitorilor menționați la lit. d);

f) persoane juridice din cadrul aceluiași grup cu membrii Fondului;

g) investitori care s-au făcut răspunzători pentru sau au profitat de pe urma anumitor situații în legatură cu un membru al Fondului care au condus la dificultățile financiare ale membrului sau au fost de natură să conducă la deteriorarea situației financiare a acestuia;

h) societăți cărora, din cauza mărimii lor, nu li se permite întocmirea unui bilanț prescurtat conform reglementărilor contabile aplicabile.

Ce este Fondul de Compensare a Investitorilor – conducerea

9. Administrarea Fondului este încredințată unui Consiliu de Administrație, ai cărui membri sunt numiți pentru un mandat de 5 ani prin act administrativ individual emis de către ASF. Membrii Consiliului de Administrație numesc Directorul General al Fondului.

Consiliul de Administrație al Fondului este format din:

a) un membru desemnat de A.S.F. care este președintele Consiliului de Administrație;
b) un membru desemnat de Ministerul Finanțelor;
c) un membru desemnat de către A.S.F. dintre reprezentanții propuși de către participanții la Fond din rândul acestora.

Foto: AbsolutVision / TheDigitalArtist / pixabay.com

Te-ar putea interesa și:

Ce este un SSIF. Ghid cu exemple și lista serviciilor prestate

Ce este un investitor de retail. Diferența față de un investitor profesional

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: