joi

28 martie, 2024

ce este ratingul de țară

1 iunie, 2023

Din acest ghid vei afla ce este ratingul de țară, o evaluare realizată de agenții financiare internaționale, și care mai este numit și rating de credit sau de risc suveran.

Ratingul de țară este o evaluare independentă a bonității unui stat. În acest caz, bonitatea sau solvabilitatea se referă la capacitatea de plată a unui stat, la capacitatea acestuia de a-și plăti datoriile.

Cele mai cunoscute agenții de rating

Prin urmare, ratingul de țară reflectă riscul de credit suveran, adică riscul ca un guvern să nu poată – sau să nu dorească – să-și onoreze obligațiile financiare în viitor.


Cele mai cunoscute 3 agenții de rating din lume sunt Standard & Poor’s, Fitch și Moody’s. Astfel evaluări de credit le oferă investitorilor interesați informații cu privire la nivelul de risc asociat investiției în obligațiunile de stat emise de guvernele din țările respective. Este luat în calcul și riscul politic.

Ce este ratingul de țară și de ce este important pentru un stat

La solicitarea unui stat, o agenție va evalua mediul său economic și politic pentru a-i atribui un rating. Obținerea unui rating de credit suveran bun este esențială pentru țările în curs de dezvoltare care doresc acces la finanțare pe piețele internaționale de obligațiuni, se arată într-un ghid realizat de investopedia.com.

Cu alte cuvinte, investitorii folosesc ratingurile de țară pentru a evalua gradul de risc al obligațiunilor emise de diverse state din lume.

Ce sunt obligațiunile de stat

În contextul în care vorbim despre ce este ratingul de țară trebuie să explicăm, pe scurt, și ce sunt obligațiunile de stat. Ele sunt titluri de capital care atestă datoria publică.


Mai exact, ele reprezintă împrumuturi ale statului în monedă naţională ori în valută, pe termen scurt, mediu sau lung, se arată în documentul „Ghidul investitorului în titluri de stat românești emise pe piața interbancară internă” realizat de Ministerul Finanțelor.

Investitorii care cumpără obligațiuni de stat împrumută practic Guvernului o sumă de bani pentru o anumită perioadă de timp. Statul poate folosi banii respectivi pentru diferite obiective: ca să își acopere deficitul bugetar sau pentru proiecte noi în infrastructură, de exemplu. În schimbul împrumutului, investitorul primește o dobândă (numită cupon), iar la scandeță își primește înapoi și capitalul împrumutat (valoarea obligațiunii).

Ce este ratingul de țară și ce criterii se folosesc

Așadar, ratingul de țară este foarte important pentru investitori deoarece ei nu vor investi (nu vor cumpăra obligațiuni) dacă apreciază că statul respectiv riscă să intre în incapacitate de plată, de pildă. Într-o astfel de situație, investitorii riscă nu-și mai primească înapoi banii investiți în obligațiuni.

Revenind la ce este ratingul de țară, dincolo de emiterea de obligațiuni pe piețele financiare, o altă motivație pentru guverne de a obține un rating bun este atragerea de investiții străine directe. Multe țări vor să obțină ratinguri de la cele mai importante agenții de rating pentru a câștiga încrederea investitorilor, mai notează investopedia.com.

Agențiile de rating folosesc diverse criterii pentru a stabili riscul de credit suveran dintr-o anumită țară. Printre acestea se numără: raportul dintre veniturile și cheltuielile statului respectiv, creșterea / scăderea masei monetare interne, raportul importurilor (adică raportul dintre importurile totale ale unei țări și rezervele valutare totale) sau variația veniturilor obținute din export.

ce este ratingul de țară
Foto: mohamed_hassan / pixabay.com

Ce este ratingul de țară – sistemul Standard & Poor’s

După cum arătam mai sus, fiecare agenție de rating are propriul sistem de clasificare a obligațiunilor emise de diverse state în funcție de bonitatea țărilor în cauză.

De exemplu, Standard & Poor’s folosește un sistem cu litere și semnele + și –. Cel mai bun rating este AAA (triplu A), iar cel mai prost este D. Dacă o țară cu rating AAA are o capacitate extrem de ridicată de a-și îndeplini angajamentele financiare, un stat cu rating D nu a reușit să își plătească unele dintre obligații / datorii.

Conform sistemului de clasificare Standard & Poor’s, toate țările care au cel puțin ratingul BBB- au o capacitate adecvată de a-și îndeplini angajamentele finaciare. Astfel, agenția oferă un rating de BBB- sau mai mare țărilor pe care le consideră investiționale (investment grade), în vreme ce ratingurile de la BB+ în jos indică faptul că țările respective prezintă un risc mai ridicat pentru investitori (sunt incluse în categoria speculativă).

Ce este ratingul de țară – cazul României

În ceea ce privește România, țara noastră are un rating de țară de BBB- conferit de Standard & Poor’s, cu perspectivă stabilă (este vorba despre ratingul referitor la împrumuturile pe termen lung în valută și în monedă locală). Ultima dată ratingul României a fost confirmat la data de 14 aprilie 2023, se arată într-un document de pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Cu ani în urmă, România a avut un rating mai scăzut. Ratingul de țară a fost crescut în mai 2014, de la BB+ la BBB-. Anterior, România mai avusese ratingul BBB-, însă acesta îi fusese scăzut la BB+ în octombrie 2008, în contextul crizei financiare.

Foto: geralt / mohamed_hassan / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce este ratingul de țară ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Ce sunt obligațiunile de stat. Ghid explicativ în 7 pași

Ce sunt titlurile de stat. Certificate de trezorerie, obligațiuni, Tezaur, Fidelis

Titluri de stat prin SPV. Ghid simplu în 4 pași ca să le cumperi online

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: