Din acest articol vei afla ce este valoarea nominală a unei obligațiuni și cum diferă aceasta de prețul de emisiune și de prețul de piață.
Ce este o obligațiune
Înainte de a detalia ce este valoarea nominală a unei obligațiuni vom explica, pe scurt, ce este o obligațiune.
O obligațiune este un titlu de creanță prin care emitentul autorizat (o companie privată sau statul) se împrumută de la cumpărătorii de obligațiuni (investitori), fiind obligat să ramburseze valoarea obligațiunii și dobânda aferentă (numită cupon) la o dată viitoare denumită scadență.
Obligațiunea reprezintă, practic, un împrumut sub formă de titlu de valoare: emitentul de obligațiuni este echivalentul debitorului, deținătorul de obligațiuni este echivalentul creditorului, iar cuponul reprezintă dobânda, se arată într-un ghid realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Diferența dintre obligațiuni și acțiuni
În momentul în care cumperi obligațiuni, împrumuți bani unui emitent care poate fi o autoritate publică sau o societate privată. În contul acestui împrumut, emitentul îți va plăti o anumită rată a dobânzii pe întreaga durată de viață a obligațiunii (până la scadență), iar la scadență ți se va returna și valoarea obligațiunii.
Atât obligațiunile, cât și acțiunile sunt titluri transferabile, care pot fi tranzacționate pe piața de capital. Însă în vreme ce acționarii sunt deținători ai unei cote parte din societatea respectivă, deținătorii de obligațiuni sunt creditori ai societății emitente.
Valoarea nominală minimă a unei obligațiuni
Revenind la ce este valoarea nominală a unei obligațiuni, aceasta este valoarea asociată titlului de capital respectiv. Potrivit Legii nr. 31 din 16 noiembrie 1990 privind societățile, valoarea nominală a unei obligațiuni nu poate fi mai mică de 2,5 lei.
Potrivit unui ghid realizat de platforma de tranzacționare tradeville.ro, valoarea nominală a unei obligațiuni reprezintă valoarea creanței (dreptul creditorului de a pretinde de la debitor să dea, să facă sau să nu facă ceva), exprimată în RON, pe care posesorul unei obligațiuni o deține asupra emitentului obligațiunii.
Ce este valoarea nominală a unei obligațiuni și ce este cuponul
De cele mai multe ori, veniturile aduse de obligațiuni sunt fixe, dar pot și să varieze conform unei formule (există obligațiuni cu dobândă variabilă, cuponul acestora fiind legat de un indice precum Euribor sau Libor, de pildă).
După cum arătam mai sus, venitul adus de o obligațiune se numește dobandă sau cupon. Cuponul poate fi anual, semianual, trimestrial, lunar, în funcție de decizia emitentului.
Înțelegem mai bine ce este valoarea de emisiune a unei obligațiuni dacă facem distincția dintre aceasta și prețul de emisiune sau de vânzare.
Obligațiuni emise cu discount
După cum arată sursa citată, o obligațiune poate fi emisă la valoarea sa nominală, la un preț mai mic decât valoarea sa nominală (caz în care aceasta se emite cu discount) sau la un preț mai mare decât această valoare (caz în care aceasta este emisă cu primă).
În vreme ce pentru obligațiunile emise la valoarea lor nominală se plătește cupon, în cazul obligațiunilor emise cu discount nu se plătește cupon, deținătorul urmând să primească la scadență valoarea nominală (valoarea asociată titlului).
Exemple de obligațiuni cu cupon
Să oferim câteva exemple pentru a explica concret ce este valoarea nominală a unei obligațiuni, ce este cuponul și ce este prețul sau valoarea de emisiune.
Să presupunem că o companie emite obligațiuni cu valoarea nominală de 1.000 de RON, cu cupon anual de 7%.
În cazul în care prețul de emisiune este chiar 1.000 de RON, înseamnă că acesta este egal cu valoarea nominală a obligațiunii. Investitorul care va cumpăra o astfel de obligațiune va plăti 1.000 de RON pentru ea și va primi un cupon anual egal cu 70 de lei. La scadență va primi înapoi valoarea nominală de 1.000 de lei (cea pe care a împrumutat-o companiei).
Ce este valoarea nominală a unei obligațiuni – obligațiuni cu discount
Lucrurile stat diferit în cazul în care obligațiunea este emisă cu discount. Să presupunem că aceeași companie emite obligațiuni cu valoarea nominală de 1.000 de RON, însă cu un discount egal cu 100 de RON. Investitorul va plăti pentru ea 900 de RON, iar la scadență va primi valoarea ei nominală, egală cu 1.000 de RON. 100 de RON reprezintă, practic, câștigul său. Chiar dacă nu primește dobândă, el a realizat un profit.
Ce sunt obligațiunile cu primă
În ceea ce privește obligațiunile emise la un preț peste valoarea nominală, pentru acestea se plătește cupon. Ele sunt răscumpărate la valoarea nominală în ziua scadenței.
Acest tip de obligațiuni există datorită dobânzilor mai mari pe care le plătesc, explică specialiștii tradeville.ro: dacă rata cuponului este la același nivel ca cea de referință (a pieței), atunci titlul este vândut la valoarea nominală, însă dacă dobânzile sunt peste medie, se justifică plata unei prime. În mod similar, discountul este aplicat când dobânzile oferite sunt mai puțin atractive decât cele din piață.
Cu alte cuvinte, în cazul unei obligațiuni cu primă, investitorul plătește la început mai mult decât valoarea nominală a obligațiunii pentru că ulterior va primi o dobândă mai mare.
Ce este valoarea nominală a unei obligațiuni și ce este prețul de piață
Mai trebuie spus că, dincolo de valoarea nominală a unei obligațiuni și de prețul de emisiune, există și un preț de piață (de tranzacționare), în cazul în care compania sau autoritatea de stat respectivă a listat obligațiunile la bursa de valori.
Ca orice instrument financiar tranzacționat la bursă, și obligațiunile au un preț care variază în funcție de cerere și ofertă. Dacă interesul pentru obligațiunile unei anumite companii este ridicat, un investitor își poate vinde obligațiunile cumpărate la un preț de piață mai mare decât cel plătit pentru obligațiunile respective.
În acest fel investitorul obține un profit mai semnificativ și nici nu mai trebuie să aștepte până la scadență pentru a primi banii înapoi.
Foto: nattanan23 / Firmbee / pixabay.com
Te-ar putea interesa și:
Ce este valoarea nominală a unei acțiuni. Diferența față de prețul de piață
Ce sunt obligațiunile convertibile. Avantajele titlurilor de capital hibride