condiții listare BVB

21 februarie, 2023

Condiții listare BVB. Dacă ești interesat să îți listezi compania la Bursa de Valori București (BVB) trebuie să știi că ai două opțiuni la dispoziție: Piața Reglementată (numită și Principală) și Piața AeRO (numită și Secundară).

Condițiile de listare la Bursa de Valori București sunt diferite în cazul Pieței Reglementate față de Piața AeRO.

Cerințe de listare pe Piața Reglementată

Pentru a se putea lista pe Piața Principală de la BVB, o companie trebuie să îndeplinească următoarele criterii:


A. Să fie societate pe acțiuni (SA);
B. Să aibă capitaluri proprii din ultimul exercițiu financiar sau o capitalizare anticipată de minimum 1 milion de euro prin listarea la bursă;
C. Să aibă minimum 25% free-float, adică cel puțin 25% din acțiuni să fie în portofoliile investitorilor, disponibile la tranzacționare;
D. Să aibă o vechime de minimum 3 ani de întocmire și de raportare a situațiilor financiare.

Condiții listare BVB – cum să te listezi

Există două modalități prin care companiile pot emite acțiuni la bursă:

A. Prima dintre ele este vânzarea de noi acțiuni efectuată de către companie cu scopul de a atrage finanțare în vederea dezvoltării sale, se arată într-un ghid realizat de specialiștii BVB.

B. A doua presupune vânzarea unei părți din pachetul de acțiuni deținut de către unul sau mai mulți acționari ca parte a unui exit parțial. În acest caz banii strânși sunt încasați de vânzător și nu sunt direcționați către companie.


În ambele cazuri descrise mai sus acționarii companiei trebuie să adopte decizia privind admiterea acțiunilor la tranzacționare la BVB. Această decizie trebuie luată de către organele statutare ale societății – Consiliul de Administrație și Adunarea Generală a Acționarilor.

Condiții listare BVB – metode de listare

În ceea ce privește procesul de listare în sine, sunt 3 metode prin care acțiunile unei companii pot fi listate pe Piața Principală:

A. Oferta Publică Inițială (Initial Public Offering / IPO). Aceasta reprezintă oferta inițială de acțiuni a unei societăți ce urmează să fie cotată la bursă. Oferta publică inițială de acțiuni necesită pregătirea unui document numit Prospect ce trebuie aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Totodată, trebuie îndeplinite și o serie de proceduri legale și de reglementare.

B. plasament Privat. Aceasta este o ofertă adresată direct unui număr limitat de potențiali investitori (maximum 149). Nu este necesar să fie pregătit un Prospect care să fie aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Prospectul va fi necesar numai pentru admiterea companiei la tranzacționare.

C. Listarea tehnică. În acest caz nu are loc nicio ofertă înaintea listării, ceea ce înseamnă că structura acționariatului societății nu este afectată în niciun fel, iar compania decide pur și simplu să beneficieze de avantajele de a fi o companie listată la bursă. Pentru listarea tehnică pe Piața Principală va fi necesar un Prospect atunci când acțiunile companiei urmează să fie admise la tranzacționare.

Pași ai procesului de listare la BVB

Ghidul BVB explică și care sunt pașii procesului de listare pe Piața Reglementată.

-Stakeholder-ii companiei decid să listeze compania pe Piața Reglementată a BVB;

-Compania se transformă în societate pe acțiuni (dacă este necesar);

Condiții listare BVB pe Piața Principală

-În cadrul Adunării Generale a Acționarilor, acționarii adoptă decizia cu privire la admiterea acțiunilor companiei la tranzacționare pe Piața Principală a BVB și decid cu privire la caracteristicile emisiunii (în cazul în care admiterea este precedată de oferta publică);

-Compania selectează intermediarul autorizat de către ASF și încheie un contract cu acesta;

-Compania și intermediarul pregătesc un Prospect, care trebuie să fie autorizat de către ASF;

-Intermediarul derulează oferta de vânzare a acțiunilor;

-La finalul perioadei de subscriere, în cazul în care oferta a fost subscrisă cu succes, intermediarul închide registrul de subscrieri, investitorii primesc acțiunile și compania primește finanțarea;

Pașii listării la bursa de valori

-ASF înregistrează acțiunile în evidența sa;

-Societatea înregistrează acțiunile la Depozitarul Central;

-Intermediarul depune un set de documente la Bursa de Valori București pentru aprobarea admiterii companiei la tranzacționare;

Prima zi de tranzacționare a companiei.

Mai multe informații despre listarea pe Piața Reglementată găsești aici.

condiții listare BVB
Foto: 6689062 / pixabay.com

Condiții listare BVB pe Piața AeRO

Spre deosebire de Piața Reglementată, Piața AeRO a Bursei de Valori București este dedicată întreprinderilor mici și mijlocii, dar și start-up-urilor, care îndeplinesc următoarele criterii:

A. Sunt societăți pe acțiuni (SA);

B. Au o capitalizare anticipată / capitaluri proprii de minimum 250.000 de euro;

C. Vor avea un free-float de 10% (10% din acțiuni trebuie să fie în portofoliile investitorilor, disponibile la tranzacționare) sau au minimum 30 de acționari.

Condiții listare BVB pe Piața Secundară

În ceea ce privește procesul de listare, acesta este similar procesului de listare pe Piața Principală, cu mici diferențe.

De exemplu, în cazul listării prin plasament Privat (oferta adresată direct unui număr limitat de potențiali investitori, maximum 149), nu este necesar să fie pregătit un Prospect care să fie aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, ci doar un Memorandum (nu este necesară aprobarea ASF).

Memorandumul este un document scurt de prezentare a companiei (mult mai scurt și mai concis decât Prospectul). Acesta include informații privind destinația fondurilor atrase de la investitori, procedura de selectare a potențialilor cumpărători, numărul de titluri de capital emise și prețul obținut, metoda de alocare și alte informații esențiale. După admiterea la tranzacționare, memorandumul este publicat pe site-ul Bursei de Valori București, în secțiunea dedicată emitentului.

În cazul listării tehnice, pentru listarea tehnică pe Piața AeRO va fi necesar doar un Memorandum.

Mai multe informații despre listarea pe Piața AeRO găsești aici.

Dacă acest articol despre condiții listare BVB ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Avantajele listării la bursă. 13 beneficii pentru companiile cotate

Ce este indicele dow jones și prin ce se deosebește de alți indici bursieri

Ce este indicele NASDAQ și de ce e relevant pentru sectorul tehnologic

Ce înseamnă free float. Relevanța acestor acțiuni pentru indicii bursieri

Ce sunt instrumentele finaciare derivate. 4 tipuri de derivate

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: