joi

16 mai, 2024

ce este riscul de piață

3 decembrie, 2023

Dacă intenționezi să investești în instrumente financiare tranzacționate pe piețele de capital este important ca înainte să știi ce este riscul de piață.

Riscuri pe piața de capital

Piața de capital prezintă o paletă variată de riscuri, inerente investițiilor de pe piața financiară, se arată în documentul „Instrumente financiare și riscuri pe piața de capital”, realizat de compania de brokeraj Goldring.

Riscurile derivă fie din caracteristicile instrumentelor în care investește o persoană, fie din organizarea și dinamica sistemului economic, geo-politic, social etc. în cadrul căruia funcționează piața financiară.


Cel mai adesea, riscurile nu se manifestă independent, ci se află într-o relație strânsă de interdependență sau de cauzalitate.

Ce este riscul de piață

Riscul de piață face parte din categoria riscurilor sistemice. Riscul de piață reprezintă riscul ca, la nivelul întregii piețe financiare, sau al unei categorii de active, prețurile instrumentelor financiare să scadă semnificativ în urma unor fluctuații accentuate ale cursurilor de schimb, ratelor dobânzii etc.

Fiind un risc sistemic, un investitor nu poate evita acest risc, și nici nu se poate proteja în fața lui prin diversificare, notează specialiștii firmei de investiții. Însă el trebuie înțeles și luat în calcul.

Riscul de piață este posibilitatea ca o persoană sau o altă entitate să înregistreze pierderi din cauza unor factori care afectează performanța globală a investițiilor pe piețele financiare, se arată și într-un ghid realizat de publicația investopedia.com.


Riscul de piață este considerat risc sistemic deoarece el afectează simultan performanța întregii piețe.

Pe scurt, putem spune că riscul de piață există din cauza schimbărilor de preț. Abaterea standard a modificărilor prețurilor acțiunilor, valutelor sau bunurilor este numită volatilitate a prețurilor.

Ce este riscul de piață – cauze și tipuri de riscuri

Potrivit Goldring, responsabile pentru manifestarea riscului de piață sunt alte riscuri sistemice, în mare măsură interdependente, ca de exemplu:

1. Riscul valutar. Acest risc se referă la faptul că, la vânzarea instrumentelor financiare exprimate (denominate) în altă monedă decât moneda națională, poate apărea o diferență de curs față de momentul achiziționării, care să influențeze în sens negativ, sau pozitiv, randamentul investiției.

Modificările de curs valutar pot fi semnificative chiar și în cursul aceleiași zile. Ele sunt cauzate de numeroși factori economici, sociali și politici, adesea imprevizibili.

Riscul este cu atât mai mare cu cât moneda instrumentului financiar este mai slabă sau mai instabilă.

Ce este riscul de rată a dobânzii

Înțelegem mai bine ce este riscul de piață dacă știm ce este riscul de rată a dobânzii.

2. Riscul de rată a dobânzii se referă la probabilitatea de a suferi o pierdere sau o nerealizare a profiturilor prognozate din cauza variației nefavorabile a ratei dobânzii pe piață. Creșterea ratei dobânzii poate antrena atât scăderea prețului acțiunilor, cât și al obligațiunilor.

După cum se arată într-un ghid explicativ al publicației investopedia.com, prețul obligațiunilor are o relație invers proporțională cu rata dobânzii. Atunci când costul împrumutului de bani crește (când cresc ratele dobânzilor oferite de bănci), prețurile obligațiunilor scad de obicei.

Se întâmplă acest lucru întrucât cele mai multe obligațiuni plătesc o rată fixă a dobânzii (numită cupon) care devine mai atractivă dacă ratele dobânzilor scad, ceea ce duce la creșterea cererii pentru obligațiuni și, pe cale de consecință, a prețului acestora.

Invers, dacă ratele dobânzilor cresc, investitorii nu vor mai prefera dobânda fixă mai mică plătită de obligațiuni, considerând că dobânda la depozit oferită de bănci este mai avantajoasă decât rata cuponului. Astfel, va rezulta o scădere a prețului obligațiunilor.

ce este riscul de piață
Foto: OleksandrPidvalnyi / pixabay.com

Ce este riscul de piață – exemple

3. Riscul de inflație. Creșterea generală a nivelului prețurilor bunurilor și serviciilor însoțită de
diminuarea puterii de cumpărare a monedei atrage și devalorizarea portofoliului de investiții,
chiar dacă valoarea sa nominală rămâne neschimbată.

4. Riscuri legislative sau de reglementare. Aceste riscuri se referă la ambiguitatea și instabilitatea cadrului legislativ, precum și la modificările legislative și de reglementare (precum modificarea regimului de impunere privind veniturile din investiții în instrumentele financiare sau acordurile interstatale care pot afecta rentabilitatea investiției pe bursele străine etc).

De exemplu, introducerea impozitului de 10% asupra veniturilor obținute din titlurile de stat are un impact direct asupra randamentului investițional.

Ce este riscul de piață și de unde provine

5. Riscuri derivate din fluctuațiile ciclice sistemice. Aceste riscuri se referă la evoluțiile macroeconomice, transformările sociale sistemice pe plan național și internațional, ce pot afecta nivelurile de preț al instrumentelor financiare.

6. Riscurile geografice și de instabilitate regională se referă la instabilitatea majoră și la crizele de natură economică sau politică, cu impact asupra unui spațiu economic extins (stat, regiune), ce pot dezechilibra un emitent străin, în ciuda faptului că afacerea acestuia este viabilă în sine, se mai arată în documentul redactat de Goldring. Sursele de risc geografic includ și dezastrele naturale.

Riscul de instabilitate privește evenimente de natură politică (perioade de criză sau alte tensiuni pe scena politică), macroeconomică (recesiuni ori depresiuni economice), socială (greve și convulsii sociale, alte acțiuni de protest) sau geo-politică (conflicte armate, atacuri teroriste).

Ce este riscul de piață – riscul psihologic

7. Riscul psihologic reprezintă riscul de comportament investițional irațional, piața de capital fiind foarte vulnerabilă la factori non-economici, de tip psihologic și comportamental. Comportamentul irațional al celorlalți investitori sau al investitorului însuși (bazat pe zvonuri, păreri, și nu fundamentat pe analize și informații verificate) reprezintă un risc important.

Diferența dintre riscul de piață și riscul sectorial

În contextul discuției despre ce este riscul de piață trebuie explicat, pe scurt, și ce este riscul sectorial, deoarece riscul de piață este adesea descris ca fiind în opoziție cu cel sectorial.

Spre deosebire de riscul de piață, riscul sectorial – numit și risc specific sau nesistematic – implică performanța unui anumit titlu de capital. Riscul sectorial este specific pentru o anumită companie sau industrie și poate fi atenuat prin diversificare.

Evoluțiile nefavorabile pot fi cauzate de intervenția factorului politic pe planul reglementărilor, al
fiscalității, al comerțului exterior, al accesului la finanțare, de blocaje financiare, litigii sau de evoluțiile internaționale sau globale la nivelul sectorului respectiv sau al sectoarelor conexe.

Investiția în acțiuni ale mai multor companii din sectoare de activitate diferite este o strategie eficientă pentru gestionarea anticipată a acestui risc, mai precizează autorii documentului „Instrumente financiare și riscuri pe piața de capital”.

Foto: OleksandrPidvalnyi / OleksandrPidvalnyi / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce este riscul de piață ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Riscurile investițiilor la bursă. 7 tipuri de riscuri de avut în vedere
Ce înseamnă capital de risc și ce avantaje și dezavantaje prezintă
Ce este riscul de contrapartidă. Comparație cu riscul de credit
Ce înseamnă hedging și cum este redus riscul unei investiții
Ce este toleranța la risc. Cele 3 tipuri de investitori

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: