Orice investiție implică un risc mai mic sau mai mare. Înainte de a începe să investești la bursă în diferite tipuri de titluri de capital este bine să știi ce este toleranța la risc.
Toleranța la risc – definiție
În domeniul bursier, toleranța la risc reprezintă gradul de risc pe care un investitor este dispus să îl suporte, având în vedere volatilitatea piețelor financiare și a valorii investițiilor, se arată într-un ghid realizat de publicația investopedia.com.
Toleranța la risc mai poate fi definită drept gradul de pierdere pe care un investitor este dispus să îl accepte în ceea ce privește portofoliul său de investiții.
Conform definiției oferite de firma de investiții Goldring, toleranța la risc este gradul de risc pe care un investitor și-l permite sau și-l asumă atunci când investește. Cu cât riscurile sunt mai mari, cu atât cresc și câștigurile.
Ce este toleranța la risc și de unde provine riscul
După cum se arată în documentul „Concepte de bază pentru investitori. Introducere în piețele de capital”, realizat de specialiștii de la Bursa de Valori București, orice investiție comportă un risc. Astfel, există 4 tipuri de risc aferent unei investiții:
- risc de piață
- risc de neplată / faliment (cunoscut și drept default)
- risc de inflație
- risc de mortalitate
Tranzacționarea instrumentelor financiare pe piața de capital implică riscuri determinate, printre altele, de fluctuația prețurilor pieței, incertitudinea dividendelor, a randamentelor și/sau a profiturilor sau de fluctuația cursului de schimb, se arată și pe site-ul societății de brokeraj Estinvest.
Factorii care influențează toleranța la risc
Înțelegem mai bine ce este toleranța la risc dacă știm care sunt factorii care o influențează. Cei mai importanți sunt:
– volatilitatea prețurilor acțiunilor
– fluctuațiile pieței
– evenimentele politice, economice, sociale
– modificările de legislație, de reglementare
– modificările ratei dobânzii
– vârsta investitorului (de exemplu, o persoană care se apropie de pensie poate fi mai puțin dispusă să își riște veniturile și economiile investind în titluri de capital riscante)
– obiectivele de investiții
– venitul investitorului și existența altor active, ca de exemplu o casă ori o moștenire (de obicei, un investitor își poate asuma un risc mai mare atunci când dispune și de alte surse de fonduri stabile)
– orizontul de timp al unei investiții (de pildă, dacă un investitor are un obiectiv financiar cu un orizont de timp lung, el poate obține randamente mai mari dacă investește în active cu risc mai mare, cum ar fi acțiunile; în schimb, dacă are un obiectiv financiar pe termen scurt, poate că în cazul lui sunt mai potrivite investițiile cu risc scăzut)
– dimensiunea portofoliului (investitorii cu un portofoliu mai mare pot fi mai toleranți la risc)
Ce este toleranța la risc – tipuri de investitori
Toleranța la risc este o componentă importantă în investiții, ea determinând adesea tipul și volumul de investiții alese de o persoană.
De regulă, investitorii care au o toleranță mai mare la risc aleg să investească în acțiuni, fonduri mutuale ce investesc în acțiuni și în ETF-uri (fonduri tranzacționate la bursă).
Pe de altă parte, investitorii cu o toleranță mai mică la risc investesc de obicei în obligațiuni (inclusiv în titluri de stat, considerate unele dintre cele mai sigure titluri de capital) sau în fonduri mutuale ce investesc la rândul lor în obligațiuni.
Diferența dintre investitorii agresivi și cei conservatori
Un investitor agresiv are de obicei o toleranță mai mare la risc și este dispus să riște mai mulți bani pentru posibilitatea unor profituri mai mari. În schimb, un investitor conservator are de regulă o toleranță mai mică la risc și caută investiții cu randamente garantate, cum ar fi obligațiunile, ale căror emitenți plătesc în mod obligatoriu un cupon (o dobândă anuală).
Toate investițiile implică un anumit grad de risc, iar cunoașterea nivelului de toleranță la risc îi ajută pe investitori să își organizeze portofoliul de investiții.
Ce este toleranța la risc – investitorul agresiv
În funcție de toleranța la risc, investitorii sunt clasificați în agresivi, moderați și conservatori.
Un investitor agresiv, adică un investitor cu o toleranță la risc ridicată, este acel investitor dispus să riște să piardă bani pentru a obține rezultate potențial mai bune. Investitorii agresivi tind să fie buni cunoscători ai pieței, înțelegând volatilitatea titlurilor de valoare.
Ei urmează anumite strategii pentru a obține profituri peste medie, se mai arată în ghidul investopedia.com.
În ce investesc investitorii agresivi
În ceea ce privește portofoliile acestor investitori, ele sunt alcătuite de obicei din acțiuni, având o alocare redusă (sau chiar egală cu 0) pentru obligațiuni sau cash.
Un investitor agresiv își poate investi banii și în instrumente financiare derivate (de exemplu, în contracte de opțiuni) sau pe piețele străine emergente, care prezintă un risc mai ridicat, însă și posibilitatea unor câștiguri mai mari.
Ce este toleranța la risc – investitorul moderat
Investitorii moderați doresc să își sporească capitalul fără să piardă prea mult. Despre un astfel de investitor se spune de obicei că are strategie „echilibrată”. De regulă, investitorii moderați dezvoltă portofolii ce includ un mix de acțiuni și obligațiuni, în procente de 50/50 sau 60/40.
De pildă, un investitor moderat ar putea alege să investească 60% din capital în acțiuni, 30% în obligațiuni și 10% în numerar.
Ce este toleranța la risc – investitorul conservator
Investitorii conservatori sunt dispuși să accepte puțină sau zero volatilitate în portofoliile lor de investiții. Pensionarii sau cei care se apropie de vârsta de pensionare sunt adesea incluși în această categorie deoarece nu sunt dispuși să riște să-și piardă capitalul.
Un investitor conservator vizează active care sunt garantate și foarte lichide. Ei optează adesea pentru certificate de depozit bancare sau titluri de stat.
Diferența dintre toleranța la risc și capacitatea de risc
Este important de știut că toleranța la risc a unui investitor este diferită de capacitatea de risc a acestuia. În vreme ce toleranța la risc măsoară dorința unui investitor de a-și asuma riscuri, capacitatea de risc reprezintă capacitatea sa financiară de a-și asuma un risc.
Foto: TheDigitalWay / TheInvestorPost / pixabay.com
Dacă acest articol despre ce este toleranța la risc ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:
Instrumente financiare cu efect de levier. Ghid cu 5 exemple
Brokeri cu sediul în România. Listă cu 23 de societăți
Top brokeri BVB. Acțiuni, obligațiuni, unități de fond, futures
Capitalizare bursieră BVB. Valoarea companiilor din cele 2 piețe
Ce sunt produsele structurate. Warrants, certificate Index și Turbo
Comisioane brokeri BVB. Listă completă cu taxe și comisioane