Din acest articol vei afla ce înseamnă capital de risc, care este rolul său, și care sunt avantajele și dezavantajele acestuia.
Ce este capitalul de risc
Capitalul de risc („venture capital” în limba engleză) este o formă de capital privat și totodată un tip de finanțare pe care investitorii o oferă companiilor de tip start-up și micilor întreprinderi despre care se crede că au potențial mare de creștere, se arată într-un ghid realizat de investopedia.com.
Mai exact, capitalul de risc este oferit micilor companii cu un potențial de creștere excepțional sau celor care cresc foarte rapid.
Capitalul de risc provine, de regulă, de la investitori înstăriți, de la bănci de investiții și de la alte instituții finanaciare. Capitalul de risc nu este oferit neapărat sub forma banilor. El poate consta și în expertiză tehnică sau managerială.
Ce înseamnă capital de risc – diferența față de capitalul privat
Capitalul de risc poate fi oferit în diverse etape din dezvoltarea unei companii, însă de regulă el implică finanțare timpurie, la începutul afacerii.
Așa cum există fonduri de investiții, există și fonduri de capital de risc. Aceste fonduri gestionează banii puși la comun de diverse persoane și instituții, investindu-i în start-up-uri cu potențial mare de creștere și în alte firme aflate în etapele inițiale de dezvoltare. De regulă, aceste fonduri de capital de risc sunt deschise doar investitorilor acreditați.
Tranzacțiile cu capital de risc implică, în general, crearea anumitor structuri de proprietate într-o companie, care apoi sunt vândute către investitori.
O diferență de bază dintre capitalul de risc și alte tipuri de capital privat este că primul tinde să se concentreze asupra companiilor emergente ce caută fonduri substanțiale pentru prima dată, în timp ce capitalul privat tinde să finanțeze companii mai mari, mai cunoscute, ce sunt în căutare de infuzie de capital sau o oportunitate ca fondatorii să-și vândă o parte din participații.
De ce este nevoie de capital de risc
În contextul discuției despre ce înseamnă capital de risc trebuie explicat și care este scopul acestuia.
Înainte ca o companie să înceapă să câștige venituri, ea are nevoie de capital pentru a angaja personal, a închiria diverse sedii, depozite etc și pentru a începe să proiecteze produsul / serviciul pe care îl va vinde. Această finanțare este furnizată de investitori în schimbul unei cote din noua companie (în general aceasta este cuprinsă între 25% și 50% din companie).
Avantajele și dezavantajele capitalului de risc
Deși există întotdeauna riscul ca un start-up să nu ajungă să facă performanță, investitorii în capital de risc sunt atrași de potențialul de a obține profituri peste medie de pe urma investiției. Cu cât o companie este mai tânără, cu atât riscul este mai mare.
În schimb, start-up-urile și companiile tinere beneficiază de pe urma capitalului de risc mai ales dacă nu pot obține fonduri pe alte căi (împrumuturi bancare, bursele de valori etc).
Ce înseamnă capital de risc – beneficii și dezavantaje
Dincolo de profitul financiar, există și alte beneficii ale capitalui de risc. După cum arătam mai sus, capitalul de risc implică adesea servicii de mentorat, oferite cu scopul de a ajuta noile companii să se structureze, să găsească consilieri și oameni valoroși.
Unul dintre cel mai mare dezavantaj al capitalului de risc, pentru proprietarii companiei, este că acceptând capital de risc ei acceptă și să renunțe la o parte din controlul asupra societății în cauză, deoarece de acum înainte investitorii vor avea un cuvând de spus în deciziile companiei (ei vor avea drept de vot).
Mulți investitori caută doar să obțină un profit rapid, cu randament ridicat, și pot face presiuni asupra companiei, mai notează investopedia.com. De asemenea, ei pot cere companiei să renunțe la anumite investiții, mai degrabă decât să urmărească o creștere pe termen lung.
Ce înseamnă capital de risc și când este oferit
Capitalul de risc poate finanța o companie în diferite etape de dezvoltare incipientă. O posibilitate este ca acest capital să fie oferit chiar în primul stadiu de dezvoltare, când fondatorii încearcă să transforme o idee într-un plan concret de afaceri. Ei se pot înscrie într-un accelerator de afaceri pentru a primi finanțare timpurie și mentorat.
O afacere poate beneficia de capital de risc și în momentul în care încearcă să își lanseze primul produs. Deoarece întreprinderea nu are încă fluxuri de venituri, ea va avea nevoie de capital de risc pentru a-și finanța toate operațiunile, potrivit investopedia.com.
O altă variantă este așa numita „finanțare în stadiu incipient”. Odată ce o companie a dezvoltat un produs, ea va avea nevoie de capital suplimentar pentru a crește producția și vânzările.
Ce înseamnă capital de risc – istoric
Înțelegem mai bine ce înseamnă capital de risc dacă știm puțin din istoria acestuia. Potrivit sursei citate, capitalul de risc a evoluat dintr-o activitate de nișă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și s-a transformat cu timpul într-o industrie sofisticată, cu numeroși jucători, ce au un rol important în stimularea inovației.
Georges Doriot, profesor la Școala de Business de la Harvard, este în general considerat „părintele capitalului de risc”. În anul 1946, el a înființat Corporația Americană de Cercetare și Dezvoltare și a strâns fonduri de 3,58 de milioane de dolari pentru a-i investi în companii ce comercializau tehnologii dezvoltate în Al Doilea Război Mondial.
Prima investiție a fost într-o companie care dorea să folosească tehnologia cu raze X pentru tratarea cancerului. Cei 200.000 de dolari investiți de Doriot în această companie s-au transformat în 1,8 milioane de dolari în momentul în care compania a devenit publică (s-a listat la bursa de valori) în anul 1955.
Foto: WOKANDAPIX / jerrykimbrell10 / pixabay.com
Te-ar putea interesa și:
Ce înseamnă private equity și ce sunt fondurile de capital privat
Indici bursieri internaționali. Listă cu 12 dintre cei mai importanți
Ce sunt drepturile de preferință și cum se tranzacționează la bursă