marți

14 mai, 2024

riscurile investițiilor la bursă

8 noiembrie, 2023

Dacă ești interesat de piața de capital și de instrumentele financiare disponibile este esențial să știi și care sunt riscurile investițiilor la bursă.

Ce este riscul

Toate investițiile implică un anumit grade de risc. În finanțe, riscul se referă la gradul de incertitudine și / sau la potențiala pierdere financiară, ambele inerente unei investiții, se arată pe site-ul Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare din SUA.

De regulă, pe măsură ce riscurile unei investiții cresc, investitorii vor să obțină profituri mai mari pentru a compensa pentru asumarea riscurilor respective.


Fiecare instrument financiar sau produs de economisire are riscuri și randamente diferite. Acestea variază în funcție de mai mulți factori:

  • cât de ușor își pot obține banii investitorii atunci când au nevoie de ei
  • cât de rapidă este creșterea
  • cât de siguri sunt banii

Investiții la bursă – tipuri de riscuri

Riscurile investițiilor la bursă sunt de mai multe feluri.

1. Riscul de business (risc de afaceri). Atunci când un investitor cumpără acțiuni, el cumpără practic o parte dintr-o afacere. Cu alte cuvinte, el devine unul dintre proprietarii acelui business. În cazul în care el va cumpăra obligațiuni emise de compania respectivă, el va deveni un creditor al afacerii (împrumută bani firmei, iar în schimbul lor va primi o dobândă numită cupon).

În ambele cazuri, pentru a obține un câștig, societatea trebuie să rămână în activitate. În cazul în care compania va da faliment, iar activele sale vor fi lichidate, investitorii ce dețin acțiuni ordinare sunt ultimii care au dreptul la o parte din încasările obținute în urma vânzării activelor.


Riscul ca o companie să nu poată returna banii pe care i-a împrumutat de la creditori și investitori se numește risc de default (de neplată).

Riscurile investițiilor la bursă – exemple

Dacă există active ce pot fi valorificate, primii ce vor fi plătiți sunt deținătorii de obligațiuni emise de compania respectivă, urmați de deținătorii de acțiuni preferențiale. Deținătorii de acțiuni ordinare primesc ce a mai rămas (dacă a mai rămas ceva), mai notează Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din SUA.

Prin urmare, orice investitor care vrea să cumpere acțiuni la bursă trebuie să fie conștient că, în cazul în care societatea în care investește dă faliment, este posibil să își piardă toată investiția și să nu mai poată recupera nimic.

Ce este riscul de volatilitate

2. Riscul de volatilitate. Chiar și atunci când companiile nu sunt în pericol să dea faliment, prețul acțiunilor lor poate fluctua în sus sau în jos. Potrivit Comisiei, acțiunile companiilor mari – considerate în ansamblul lor – au pierdut din valoare în aproximativ 1 din 3 ani (în medie). Așadar, fluctuațiile pieței pot fi deranajante pentru investitori, mai ales pentru cei care vor să investească pe termen scurt și să obțină profituri mari.

Prețul unei acțiuni poate fi afectat de factori din interiorul companiei (cum ar fi punerea pe piață a unui produs defect) sau de evenimente asupra cărora societatea nu are niciun control (cum ar fi evenimentele politice sau sociale).

Riscurile investițiilor la bursă – listă

Riscul de volatilitate mai este numit și risc de piață (market risk). Fluctuațiile de preț depind de o mulțime de alți factori, ca de exemplu cererea și oferta pentru un anumit produs financiar.

De obicei, cu cât un activ este mai volatil, cu atât riscul pentru un investitor este mai mare. Pe de altă parte, titlurile de valoare volatile sunt adesea asociate cu randamente peste medie, se arată pe site-ul Bitpanda, o companie din Austria ce oferă acces la o platformă de tranzacționare proprie.

riscurile investițiilor la bursă
Foto: OleksandrPidvalnyi / pixabay.com

Ce este riscul de inflație

3. Riscul de inflație este și el unul dintre riscurile investițiilor la bursă. Inflația este o mișcare generală ascendentă a prețurilor. Inflația reduce puterea de cumpărare, ceea ce reprezintă un risc pentru investitorii care primesc o rată fixă a dobânzii (cum se întâmplă în cazul dobânzilor primite pentru obligațiuni, de pildă) deoarece inflația va eroda randamentele.

Riscurile investițiilor la bursă și rata dobânzii

4. Riscul ratei dobânzii. Modificările ratei dobânzii pot afecta valoarea unei obligațiuni. Dacă obligațiunile sunt păstrate până la scadență (maturitate), investitorul va primi valoarea nominală a obligațiunii (cât a plătit pentru ea) plus dobânda (cuponul – acesta reprezintă câștigul său).

Însă lucrurile se complică dacă el vrea să o vândă înainte de scandeță. În acest caz, obligațiunea poate avea, la bursă, o valoare mai mică sau mai mare decât valoarea nominală. Dacă va crește rata dobânzii, obligațiunile noi emise vor fi mai atractive pentru investitori deoarece vor avea o rată a dobânzii mai mare decât cele vechi.

Prin urmare, dacă un investitor vrea să vândă obligațiuni mai vechi (așadar, cu o rată a dobânzii mai neatractivă), este posibil să trebuiască să le vândă cu o reducere, ceea ce îi poate afecta veniturile.

Riscurile investițiilor la bursă și lichiditatea

5. Riscul de lichiditate se referă la riscul ca investitorii să nu găsească o piață pentru titlurile lor de capital. Acest fapt îi poate împiedica să cumpere sau să vândă atunci când doresc. Se poate întâmpla acest lucru în cazul produselor financiare mai complexe sau în cazul acțiunilor de la companii mici, puțin tranzacționate pe bursă.

6. Riscul reprezentat de modificările legislației financiare trebuie și el luat în calcul de investitori. Un factor decisiv în alegerea unui produs financiar este venitul pe care acesta îl va genera. Însă investitorul nu trebuie să uite că banii obținuți din investiții se impozitează. Creșterea impozitelor sau introducerea unei noi taxe poate afecta atât câștigurile sale, cât și prețul de piață al instrumentelor financiare.

7. Riscul psihologic poate afecta și el evoluția prețurilor de la o bursă de valori. Opiniile diverșilor analiști și zvonurile referitoare la o companie pot duce la schimbări semnificative de preț, indiferent de situația financiară reală a unei companii, mai notează Bitpanda.

Foto: WOKANDAPIX / OleksandrPidvalnyi / pixabay.com

Dacă acest articol despre riscurile investițiilor la bursă ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Companii de stat listate la bursă. 10 societăți de la BVB
Diversificarea portofoliului de investiții. Strategii și exemple
Ce este toleranța la risc. Cele 3 tipuri de investitori
Ce este piața spot. Caracteristici, exemple, avantaje și dezavantaje

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: