12 noiembrie, 2024

În 2023, China a înregistrat pentru prima dată în trimestrul al treilea un nivel negativ al investițiilor străine. Fenomenul a continuat până în prezent, China înregistrând ieșiri masive de capital, companiile străine reducându-și semnificativ în ultimul trimestru expunerea pe piața chineză. Acesta reprezintă un semnal că investitorii sunt în continuare pesimiști, chiar dacă Beijingul a luat măsuri de stimulare pentru a stabiliza avansul economiei, relatează Bloomberg.

Investițiile străine directe în China evidențiate în balanța contului curent au scăzut cu 8,1 miliarde dolari în al treilea trimestru, potrivit datelor publicate de Administrația de Stat pentru Comerț. Indicatorul, care măsoară valoarea investițiilor străine în China, a scăzut cu aproape 13 miliarde de dolari în primele 9 luni ale anului.

De altfel, investițiile străine în China au scăzut pe parcursul ultimilor trei ani, după ce au atins o valoare record în 2021. Cauzele acestei reduceri sunt tensiunile geopolitice, pesimismul privind menținerea creșterii economice în cea de a doua economie a lumii și concurența puternică din partea firmelor chienze în industrii cheie precum automobilele electrice. Dacă tendința se va păstra și în ultimul trimestru din 2024, ar fi primul an în care se înregistrează un flux negativ de ISD de după 1990, de când sunt disponibile date statistice comparabile.


Potrivit Bloomberg, companiile care au renunțat la operațiuni în China în acest an se numără constructorii de autovehicule Nissan și Volkswagen, dar și Konica Minolta. Nippon Steel a anunțat în iulie că se retrage dintr-un joint-venture cu o companie chineză, în timp ce IBM închide o divizie de cercetare pentru proiectarea de hardware, decizie ce va afecta aproximativ 1.000 de angajați.

Perspectiva unui război comercial de amploare și deteriorarea relațiilor americo-chineze în timpul mandatului de președinte al lui Donald Trump, ar putea afecta și mai mult fluxul investițional. Potrivit șefului Camerei de Comerț Americane din Shanghai, Allen Gabor, „tensiunile geopolitice” sunt cele care îi îngrijorează cel mai mult pe membrii organizației.

„Investițiile mari sunt descurajate, dar, dimpotrivă, sunt o mulțime de membri ai Camerei de Comerț, care fac investiții mici sau medii”, a declarat Gabor pentru Bloomberg.

Totuși, măsurile guvernului de la Beijing adoptate spre sfârșitul lunii septembrie pentru stimularea economiei au fost profitabile pentru o serie de investitori străini, valoarea acțiunilor deținute de aceștia crescând cu peste 26% față de august, conform datelor centralizate de Banca Centrală a Chinei. De asemenea, indicele bursei chineze a crescut cu 21% până în noiembrie.


În schimb, au crescut spectaculos investițiile chineze în străinătate. În T3/2024, companiile chineze și-au crescut activele deținute în strănătate cu aproximativ 34 mld dolari, potrivit datelor băncii centrale. Acest lucru a dus la ieșiri de capital în primele 9 luni de 1443 miliarde dolari, cel de al treilea cel mai mare flux de investiții în perioada analizată.

Companii chineze precum BYD Co. și-au crescut rapid amprenta în străinătate pentru a-și asigura materiile prime și pentru a-și extinde capacitatea de producție pe piețele externe. Este probabil ca această tendință să continue și să se extindă, pe măsură ce tot mai multe țări impun tarife pe unele exporturi chineze, cum ar fi oțelul, iar SUA amenință să impună tarife punitive pentru toate mărfurile chineze.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: