În acest ghid vom detalia ce este pilonul 3 de pensii, cât este contribuția și cum este reglementat acest sistem în România.
Sistemul de pensii facultative în România
Pilonul 3 de pensii este sistemul de pensii facultative. El este diferit de pilonul 1 de pensii (pensia de stat; sistemul public de pensii), precum și de pilonul 2 de pensii, care reprezintă pensia privată obligatorie.
Sistemul de pensii facultative este reglementat prin Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare. Este vorba tot de un sistem de pensii privat însă, spre deosebire de pilonul 2, unde contribuția angajatului este obligatorie, în cazul pilonului 3 contribuția este opțională.
Colectarea contribuțiilor la sistemul de pensii facultative administrate privat a început în luna iunie 2007, se arată într-un ghid de pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
Ce este pilonul 3 de pensii și cât este contribuția
În vreme ce contribuţia pentru pilonul 2 de pensii este colectată din contribuţia individuală de CAS (fiind egală cu 4,75% din salariul brut), contribuţia pentru pilonul 3 de pensii este distinctă și se va colecta separat din venitul salarial brut lunar al asiguratului.
Cu alte cuvinte, pensia facultativă se plătește în plus față de contribuția de 25% la pensie. În România, cei mai mulți angajați plătesc constribuția de asigurări sociale (CAS-ul sau contribuția la pensie) la o cotă de 25% din salariul brut. Din această sumă, spre pilonul 1 (pensia publică) este direcționat un procent de 20,25%, iar spre pilonul 2 (pensia privată obligatorie) – 4,75%.
Contribuția la pensia facultativă se oprește în plus față de acest procent de 25%.
Spre deosebire de „pensiile private obligatorii” (pilonul 2), legislaţia pilonului 3 nu interzice participarea la pensiile facultative în funcţie de vârstă, oricine putând contribui în sistem cu până la 15% din veniturile brute realizare lunar, se arată într-un ghid realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Ce este pilonul 3 de pensii – exemple de contribuție
De exemplu, dacă cineva are un salariu brut de 15.000 de lei, contribuția sa la pensia facultativă nu poate fi mai mare de 2.250 de lei pe lună (adică 15% din salariul brut).
În cazul unui salariu brut de 20.000 de lei pe lună, contribuția la pilonul 3 nu poate fi mai mare de 3.000 de lei pe lună (15% din venitul brut).
Contribuţiile se acumulează într-un fond de pensii facultative, fiind evidenţiate în conturi individuale, fiind proprietatea participanţilor şi a beneficiarilor legali ai acestora.
Pilonul 3 de pensii – deduceri și beneficii pentru angajator
Pentru angajatori, pensia privată facultativă poate reprezenta un instrument eficient de motivare a salariaţilor şi de management al resurselor umane dar şi o soluţie avantajoasă din punct de vedere fiscal, se mai arată în ghidul ASF.
Concret, suma reprezentând contribuțiile la fondurile de pensii facultative este deductibilă pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 400 de euro într-un an fiscal, se mai arată pe site-ul Ministerului Muncii.
Suma reprezentând contribuțiile la fondurile de pensii facultative a unui angajator este deductibilă, la calculul profitului impozabil, în limita unei sume reprezentând, pentru fiecare participant, echivalentul în lei a 400 de euro într-un an fiscal.
Ce este pilonul 3 de pensii și cine primește pensie facultativă
Pentru a putea beneficia de o pensie facultativă, condiţiile legale impun ca fiecare participant să aibă cel puţin 90 de contribuţii lunare (nu neapărat consecutive) făcute la fond, o vârstă de cel puţin 60 de ani şi o sumă minimă acumulată.
După cum se arată pe site-ul Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), contribuabilii la pilonul 3 facultativ pot să își retragă banii economisiți oricând după împlinirea vârstei de 60 de ani, dar și în situația pensionării pentru invaliditate.
De asemenea, banii economisiți în pilonul 3 le revin moștenitorilor legali sau testamentari în cazul decesului participantului. La fel ca la pilonul 2, odată ce au împlinit vârsta cerută de lege, contribuabilii pot să primească toată suma odată (plată unică), sau pot primi cel mult 60 de plăți lunare egale.
Ce este pilonul 3 de pensii – cine poate participa
Potrivit ghidului ASF, pot să participe la un fond de pensii facultative:
- salariaţii din sistemul public sau privat
- funcţionarii publici
- persoanele autorizate să desfăşoare o activitate independentă
- persoanele care realizează venituri din activităţi profesionale sau agricole.
Cum pot angajații să se asigure în sistemul de pensii facultative
Dreptul la pensia facultativă se obţine odată cu aderarea şi validarea actului individual de aderare la un fond de pensii facultative, la care se poate contribui individual, în nume personal, sau pentru care angajatorul plăteşte în numele angajatului.
Pentru a devini participant la un fond de pensii facultative un angajat trebuie:
- Să îndeplinească condiţiile de eligibilitate;
- Să semneze actul individual de aderare la fond;
- Să plătească prima contribuţie la fond, în mod direct, sau să plătească angajatorul în numele lui.
Ce este pilonul 3 de pensii – plata impozitului
Administratorul nu poate refuza semnarea actului individual de aderare niciunei persoane care are dreptul de a participa la o schemă de pensii facultative aflată în administrarea sa.
Potrivit prevederilor art. 88 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, investiţiile activelor fondurilor de pensii facultative sunt scutite de impozit până la momentul plăţii dreptului cuvenit participanţilor şi beneficiarilor.
Foto: geralt / Tumisu / pixabay.com
Dacă acest articol despre ce este pilonul 3 de pensii vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Ce este pilonul 2 de pensii și cât este contribuția. Ghid cu exemple
Cât este contribuția la pensie. Ghid cu exemple de calcul
Plata CAS venituri din chirii. Ce obligații de plată ai
Plata CASS pentru drepturi de autor. Ghid simplu cu 4 exemple
Plata CASS pentru venituri din alte surse. Ghid cu 4 exemple
Impozitarea veniturilor din chirii 2024 și plata CASS. Exemple clare
Impozitarea veniturilor din investiții și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din dobânzi și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din drepturi de autor. Ghid cu exemple