În acest ghid vom detalia ce este pilonul 2 de pensii, ce români au obligația de a contribui la pilonul 2 de pensii și cât este contribuția lunară.
Pilonul 2 reprezintă pensia privată obligatorie. Contribuția la acest sistem de pensii private a fost introdusă în anul 2008.
Scopul sistemului fondurilor de pensii administrate privat este asigurarea unei pensii private, distinctă şi care suplimentează pensia acordată de sistemul public, pe baza colectării şi investirii, în interesul participanţilor, a unei părţi din contribuţia individuală de asigurări sociale, se arată pe site-ul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
Ce este pilonul 2 de pensii și pentru cine este obligatorie contribuția
Pilonul 2 (pensia privată obligatorie) a fost introdus în anul 2008, în mod obligatoriu pentru toate persoanele angajate care aveau la acel moment până în 35 de ani. Persoanele care aveau la momentul respectiv între 35 și 45 de ani puteau adera, dacă doreau acest lucru, la un fond de pensii privat (pilonul 2).
La ora actuală, toți tinerii care se angajează devin automat participanți la pilonul 1 și la pilonul 2 de pensii, se arată pe site-ul Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
În primele patru luni de la prima angajare, tinerii își pot alege administratorul care le gestionează pensia privată (pilonul 2). După această perioadă, dacă nu au optat din proprie inițiativă, le este desemnat un administrator din oficiu.
Cât este contribuția la pilonul 2 de pensii
Înțelegem mai bine ce este pilonul 2 de pensii dacă știm cât anume este contribuția pentru sistemul privat de pensii. În prezent, cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 4,75%.
După cum se arată într-un ghid realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, contribuabilii nu trebuie să dea bani în plus pentru a fi asigurați în sistemul de pensii private.
Participarea la pensiile administrate privat (pilonul 2) nu îl costă nimic în plus pe salariat faţă de obligaţiile acestuia către bugetul de asigurări sociale de stat (bugetul de asigurări sociale).
Cu alte cuvinte, o parte din pensia publică trece în administrarea privată a unor profesionişti, care vor investi banii respectivi în diverse oportunități de pe piețele financiare (acțiuni, obligațiuni, titluri de stat, fonduri de investiții etc). După pensionare, contribuabilul va primi sumele de bani rezultate în urma acestor investiții.
Ce este pilonul 2 de pensii și cât e cota de contribuție
Pentru un salariat obișnuit, cota de contribuție la pensie este de 25% din salariul brut. Din cota CAS (contribuții de asigurări sociale) de 25% din veniturile salariale brute, plătită de fiecare angajat, spre pilonul 1 (pensia publică) este direcționat un procent de 20,25%, iar spre pilonul 2 (pensia privată obligatorie) – 4,75%.
Această cotă CAS de 4,75% plătită de fiecare salariat nu mai merge către stat (respectiv bugetul asigurărilor sociale), ci către fondul de pensii private unde persoana eligibilă are calitatea de participant.
La pensiile administrate privat (pilon 2), angajatorul va plăti la stat, ca şi până acum, banii datoraţi pentru contribuţiile sociale ale angajaţilor.
Ce este pilonul 2 de pensii – exemple
Virarea contribuţiilor către fondurile private alese de angajaţi se va face apoi, de către CNPP (Casa Națională de Pensii Publice), în funcţie de opţiunea individuală a fiecărui salariat cu privire la fondul de pensii administrat privat.
De exemplu, dacă un angajat are un salariu brut de 15.000 de lei, 3.037,5 de lei (adică 20,25%) reprezintă contribuția lunară pentru pilonul 1 de pensii, iar 712,5 lei (adică 4,75%) reprezintă contribuția lunară pentru pilonul 2 de pensii.
Dacă are un salariu de 20.000 de lei brut, atunci 4.050 de lei (adică 20,25%) vor merge la pilonul 1 de pensii, iar 950 de lei (4,75%) vor ajunge în sistemul de pensii private.
Alegerea unui fond de pensii administrat privat
În contextul discuției despre ce este pilonul 2 de pensii trebuie menționat că orice angajat își poate alege orice fond de pensii obligatorii doreşte. Este ilegal ca angajatorul să impună alegerea unui anumit fond de pensii, se arată în ghidul ASF.
De asemenea, angajații se pot transfera ușor de la un fond de pensii private la altul. Pentru a se transfera, angajatul trebuie să contacteze administratorul fondului de pensii la care dorește să se transfere, iar acolo va primi toate detaliile despre procedură și formularele pe care trebuie să le completeze.
Dacă contribuabilul se transferă la mai mult de 2 ani după ce a aderat la un fond de pensii private, transferul este gratuit. În cazul în care decide să își schimbe fondul de pensie privată mai devreme de această perioadă de 2 ani, transferul îl poate costa până la 5% din valoarea contului său personal, se arată pe site-ul APAPR.
Ce este pilonul 2 de pensii și când se primesc banii
Contribuabilii la pilonul 2 de pensii (pensia privată obligatorie) pot să beneficieze de suma acumulată în contul personal de pensie privată în 3 situații:
- Atunci când obțin decizia de pensionare pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii;
- Atunci cand obțin decizia de pensionare pentru invaliditate (indiderent de grad);
- În cazul decesului participantului la fond, suma poate fi revendicată de moștenitorii legali sau testamentari.
În ceea ce privește primirea banilor, legea prevede în prezent doar două opțiuni. Contribuabilul poate opta fie pentru o plată unică, integrală, pe loc, a sumei acumulate, fie pentru plăți lunare egale, eșalonate, pe durata a cel mult 5 ani (cel mult 60 de plăți lunare), se mai arată pe site-ul APAPR.
Ce este pilonul 2 de pensii – recomandări ASF
ASF are și o serie de sfaturi pentru angajații care vor să adere la un fond de pensii private:
- Să consulte ofertele cât mai multor administratori autorizaţi de către Autoritatea de Supraveghere Financiară;
- Să verifice dacă agenţii de marketing sunt avizaţi de către ASF, respectiv să verifice numele acestor agenţi în registrul disponibil pe site-ul www.asfromania.ro;
- Să verifice actul de aderare şi elementele de siguranţă ale acestuia, respectiv seria şi numărul unic alocat de către ASF, precum și datele de contact ale administratorului;
- Să verifice autorizarea administratorului, a prospectului schemei de pensii şi a fondului de pensii private, respectiv numerele şi data deciziilor de autorizare emise de către ASF, trecute pe actul de aderare. Verificarea entităţilor autorizate în sistemul pensiilor private se poate face consultând rubrica Registre Electronice de pe site-ul www.asfromania.ro;
- Să citească cu atenţie prospectele schemelor de pensii prezentate de către fiecare agent de marketing, pentru fiecare fond de pensii.
Foto: geralt / geralt / pixabay.com
Dacă acest articol despre ce este pilonul 2 de pensii vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Cât este contribuția la pensie. Ghid cu exemple de calcul
Plata CAS venituri din chirii. Ce obligații de plată ai
Plata CASS pentru drepturi de autor. Ghid simplu cu 4 exemple
Plata CASS pentru venituri din alte surse. Ghid cu 4 exemple
Impozitarea veniturilor din chirii 2024 și plata CASS. Exemple clare
Impozitarea veniturilor din investiții și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din dobânzi și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din drepturi de autor. Ghid cu exemple