plata CAS venituri din chirii

11 august, 2024

Plata CAS venituri din chirii. Dacă obții venituri din chirii este foarte important să știi ce obligații de plată ai potrivit legii.

Diferența dintre CAS și CASS

Dincolo de impozitul pe veniturile din chirii, trebuie să plătești și o contribuție de asigurări sociale. Este foarte important însă să nu confunzi CAS cu CASS. Concret, CAS înseamnă Contribuția de Asigurări Sociale și se referă la suma de bani pe care un contribuabil o plătește pentru a beneficia de pensie după ce va ieși din câmpul muncii.

CASS, în schimb, înseamnă Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate și se referă la suma de bani pe care contribuabilul o plătește pentru a fi asigurat în sistemul public de sănătate și a beneficia de tratament gratuit în spitalele, clinicile și cabinetele de stat.

Venituri din chirii – ce contribuții și impozite se plătesc


Revenind la plata CAS venituri din chirii, trebuie menționat că persoanele care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor nu au obligația legală de a plăti CAS (pensia), ci doar CASS (sănătatea).

În afară de contribuția la sănătate, contribuabilul va trebui să plătească și un impozit pe venit. Cota de impozitare este de 10%, însă aceasta se aplică doar asupra a 80% din venitul brut, ceea ce înseamnă că, în practică, impozitul pe venitul din chirii este de 8%.

Venitul brut din cedarea folosinței bunurilor reprezintă totalitatea sumelor în bani și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură stabilite potrivit contractului încheiat între părți, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării acestora. În cazul veniturilor obținute din închirierea bunurilor mobile și imobile din patrimoniul personal, venitul brut se stabilește pe baza chiriei prevăzute în contractul încheiat între părți pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul încasării chiriei, se arată în „Ghidul fiscal al contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din închirierea și subînchirierea bunurilor mobile și imobile din patrimoniul personal”, realizat de ANAF în 2024.

Plata CAS venituri din chirii, CASS și cota de impozitare

Venitul net anual din cedarea folosinței bunurilor se stabilește de către persoana fizică prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut. Impozitul se determină de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului impozabil, iar plata se efectuează la bugetul de stat, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.


Așadar, impozitul de 10% se aplică asupra venitului net (care este egal cu venitul brut minus cota forfetară de 20%).

plata CAS venituri din chirii
Foto: image4you / pixabay.com

Venituri din chirii – plata CAS și CASS

În ceea ce privește plata CAS venituri din chirii, după cum arătam și mai sus, din veniturile din chirii nu se oprește contribuție la pensie, însă contribuabilii care obțin astfel de venituri au obligația să plătească contribuția la sănătate (CASS).

După cum se arată în ghidul ANAF, persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la o bază anuală de calcul de 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară, după caz, în vigoare la termenul de depunere a Declarației unice.

Baza anuală de calcul pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor o reprezintă:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a Declarației unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe țară inclusiv și 12 salarii minime brute pe țară;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a Declarației unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe țară inclusiv și 24 de salarii minime brute pe țară;

c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a Declarației unice, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 de salarii minime brute pe țară.

Plata CAS venituri din chirii și plata CASS

Asupra acestei baze anuale ce reprezintă nivelul a 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe țară se aplică de către contribuabili cota de contribuție la sănătate de 10%. Aceasta este contribuția (CASS) pe care persoana respectivă este obligată să o plătească.

De exemplu, dacă un contribuabil va obține venituri egale cu 15 salarii minime brute pe țară, adică 55.500 de lei (3.700 x 15), va trebui să plătească CASS la nivelul a 12 salarii minime brute pe țară (3.700 x 12 = 44.400 lei), adică 4.440 de lei (370 de lei x 12 sau 10% din 44.400 de lei).

Încadrarea în plafonul anual de cel puțin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară se efectuează prin cumularea veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, din asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole, silvicultură și piscicultură, investiții, dar și din alte surse.

Foto: Mohamed_hassan / image4you / pixabay.com

Dacă acest articol despre plata CAS venituri din chirii ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Plata CASS pentru drepturi de autor. Ghid simplu cu 4 exemple
Plata CASS pentru venituri din alte surse. Ghid cu 4 exemple
Impozitarea veniturilor din chirii 2024 și plata CASS. Exemple clare
Impozitarea veniturilor din investiții și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din dobânzi și plata CASS. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din drepturi de autor. Ghid cu exemple

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: