ce este guvernanța corporativă

29 martie, 2023

Fie că deții o funcție de conducere într-o companie sau că ești acționar al acesteia, este indicat să știi ce este guvernanța corporativă și care sunt principiile sale de bază.

Guvernanța corporativă – definiție

Guvernanța corporativă este sistemul de reguli, practici și procese prin care o firmă este condusă și controlată, se arată într-un ghid realizat de investopedia.com. Ea implică echilibrarea intereselor diverselor părți implicate în activitatea unei companii, ca de exemplu acționarii, directorii executivi, clienții acesteia, furnizorii, finanțatorii, guvernul și comunitatea în care își desfășoară activitatea.

Guvernanța corporativă implică toate sferele de management, de la planuri de acțiuni și controale interne până la măsurarea performanței și transparența corporativă.

Guvernanța corporativă și rolul consiliului de administrație


Consiliul de administrație reprezintă forța principală care influențează guvernanța corporativă. După cum arată sursa citată, o guvernanță corporativă care lasă de dorit poate pune sub semnul întrebării operațiunile unei companii și, în ultimă instanță, îi poate afecta profiturile.

Guvernanța corporativă acoperă domenii precum comportamentul etic, strategia corporativă, managementul riscului sau conștientizarea impactului asupra mediului.

Ce este guvernanța corporativă – definiție

O definiție similară a guvernanței corporative găsim și în documentul „Guvernarea corporatistă” publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, redactat de Bogdan Târlea, consilier la Departamentul pentru lupta antifraudă.

Potrivit acestuia, guvernarea corporativă „desemnează sistemul de administrare şi control al
companiilor, ansamblul relaţiilor unei companii cu acţionarii săi, sau, în sens extins cu partenerii
săi (creditori, furnizori, clienţi, angajaţi, autorităţi administrative).” Ea implică un sistem complex de drepturi, obligaţii, atribuţii şi măsuri de control, instituit cu scopul de a proteja acţionarii şi investitorii, priviţi ca o colectivitate, şi de a asigura răspunderea administratorilor şi managerilor faţă de acţionari.


Guvernarea corporativă „are rolul de a preveni eventualele conflicte de interese care pot interveni între persoanele implicate în cadrul unei societăţi comerciale, în scopul protecţiei intereselor investitorilor.”

Ce este guvernanța corporativă și ce scop are

Guvernanţa corporativă oferă un grad mai mare de asigurare asupra faptului că la nivelul entităţii este implementat un sistem de control eficient, garantând astfel că afacerea este condusă în interesul investitorilor şi al părţilor interesate, se arată și în studiul „Guvernanţa corporativă în România. Percepţii şi perspective”, publicat în revista „Contabilitatea, expertiza și auditul afacerilor” în iunie 2013.

„Guvernanţa corporativă reprezintă un ansamblu de „reguli ale jocului” prin care companiile sunt
gestionate intern şi supervizate de consiliul director, cu scopul de a proteja interesele tuturor părţilor participante (Feleagă et al., 2011), însă şi indică repartizarea drepturilor şi responsabilităţilor între diferiţii participanţi într-o companie şi precizează regulile şi procedurile pentru luarea unor decizii corecte pentru entitate. În acest fel, guvernanţa corporativă furnizează structura prin care sunt stabilite obiectivele unei companii şi mijloacele de atingere a acestora, precum şi monitorizarea performanţei”, se mai arată în studiu.

Beneficiile guvernării corporative

Comunicarea guvernanței corporative a unei companii este o componentă cheie din relațiile cu comunitatea și cu investitorii. Marile companii publică sub diverse forme, inclusiv online, informații privind conducerea corporativă (cine sunt membrii ce fac parte din echipa executivă și din consiliul de administrație), actele constitutive sau deținerea de acțiuni.

Revenind la ce este guvernanța corporativă, trebuie menționat că aceasta are mai multe beneficii. După cum arată investopedia.com, o bună guvernanță corporativă creează reguli și controale transparente, oferă îndrumări conducerii și aliniază interesele acționarilor, managementului și angajaților. De asemenea, ea ajută la construirea încrederii în rândul investitorilor, al comunității și al autorităților.

Totodată, guvernanța corporativă promovează viabilitatea financiară pe termen lung, oportunitățile, profiturile și poate facilita strângerea de capital. În acest context, trebuie menționat că o guvernanță corporativă bună se poate traduce în creșterea prețurilor acțiunilor. În plus, existența acestor reguli poate reduce potențialul de pierderi financiare, risipă, riscuri și corupție.

Ce este guvernanța corporativă și care sunt principiile sale

Înțelegem mai bine ce este guvernanța corporativă dacă știm care sunt principiile de bază ale acesteia: răspunderea, transparența, corectitudinea, responsabilitatea și managementul riscului, potrivit investopedia.com.

1. Corectitudinea. Acest principiu se referă la faptul că consiliul de adminsitrație trebuie să îi trateze corect și cu egală considerație pe toți acționarii, angajații, vânzătorii și membrii comunității.

2. Transparența este un principiu care presupune că membrii consiliului de administrație ar trebui să le furnizeze acționarilor și altor părți interesate informații precise, clare și în timp util referitoare la performanța financiară a companiei, conflictele de interese și diverse riscuri.

3. Managementul riscurilor este un alt principiu de bază al guvernanței corporative. Potrivit acestui principiu, consiliul de administrație și conducerea companiei trebuie să determine riscurile existente și să decidă cum să le controleze. Conducerea trebuie să informeze toate părțile implicate cu privire la existența și nivelul riscurilor.

ce este guvernanța corporativă
Foto: 089photoshootings / pixabay.com

Ce este guvernanța corporativă – principiile de bază

4. Responsabilitatea. Consiliul de administrație este responsabil pentru supravegherea problemelor corporative și a activităților de management. Consiliul trebuie să susțină performanța continuă a companiei. Responsabilitatea se referă și la faptul că membrii consiliului trebuie să recruteze și să angajeze un director executiv (CEO). În acest proces, consiliul trebuie să acționeze în interesul unei companii și al investitorilor săi.

5. Răspunderea. Consiliul trebuie să explice care este scopul activităților companiei. Consiliul și conducerea companiei sunt responsabile pentru evaluarea capacității, a potențialului și a performanței companiei. Consilul trebuie să le comunice acționarilor chestiunile importante.

De este necesară guvernanța corporativă

Referitor la ce este guvernarea corporativă mai trebuie să menționăm că ea delimitează două aspecte esenţiale, după se arată în documentul „Guvernarea corporatistă” de pe site-ul Ministerului Finanțelor:

A. Ea vizează raporturile juridice contractuale dintre acţionari, precum şi dintre acţionari şi manageri. Societatea reprezintă un contract între acţionari, iar managerul îşi exercită funcţia în baza unui mandat, ce instituie drepturi şi obligaţii în sarcina părţilor.

B. În al doilea rând, se referă la concentrarea puterii într-o corporaţie: „Corporaţiile, având o
tendinţă naturală de extindere şi acoperire teritorială cât mai vastă, concentrează o forţă financiară şi economică apreciabilă, concentrând segmente sociale semnificative din mai multe ţări.

Această situaţie este ilustrată semnificativ de corporaţiile transnaţionale care, de cele mai multe
ori, depăşesc nu doar graniţele statelor, ci şi forţa economică şi influenţa multora dintre acestea.
Acest fapt implică riscul ca forţa şi influenţa acestor corporaţii să devină discreţionară şi corelată
cu concentrarea acesteia în mâinile unui cerc restrâns de manageri să poată fi deturnată de la
scopurile sale normale. Din aceleaşi raţiuni valabile pentru puterea politică şi puterea economică este necesar să fie limitată.”

Ce este guvernanța corporativă – Codul de Guvernanță Corporativă al Bursei de Valori București

În România există și un Cod de Guvernanță Corporativă al Bursei de Valori București. „Codul de Guvernanță Corporativă al Bursei de Valori București este un set de principii și recomandări
pentru societățile ale căror acțiuni sunt admise la tranzacționare pe piața reglementată. Scopul Codului este de a crea în România o piață de capital atractivă la nivel internațional, în baza celor mai bune practici, a transparenței și încrederii. Codul încurajează societățile să construiască o relație puternică cu acționarii lor și cu alți deținători de interese (stakeholderi), să comunice în mod eficient și transparent și să manifeste deschidere față de toți investitorii potențiali”, se arată în preambulul documentului care poate fi consultat aici.

Foto: 089photoshootings / helpsg / pixabay.com

Te-ar putea interesa și:

Ce este indicele Nikkei. Listă cu 20 de companii ce intră în componența sa

Ce este indicele NASDAQ-100. Lista celor 100 de companii ce îl compun

Ce este indicele dow jones și prin ce se deosebește de alți indici bursieri

Ce este indicele BET și care sunt cele 20 de companii care îl alcătuiesc

Ce este indicele S&P 500. Listă cu 62 de companii din indice

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: