Dacă obții venituri din piscicultură, adică din creșterea peștilor, este important să înțelegi cum se realizează impozitarea veniturilor din piscicultură pentru a ști ce sume trebuie să plătești la bugetul de stat.
Ce sunt veniturile din piscicultură
Înainte de a detalia modul în care se face impozitarea veniturilor din piscicultură vom explica, pe scurt, ce sunt veniturile din piscicultură.
Potrivit articolul 103 din Codul fiscal (Capitolul VII – Venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură), veniturile din piscicultură reprezintă veniturile obținute din exploatarea amenajărilor piscicole (acestea pot fi amenajate în râuri, lacuri, iazuri, heleșteie etc).
Cum se stabilesc veniturile din piscicultură
Veniturile din piscicultură se impozitează conform prevederilor articolului 68 din Codul fiscal, venitul net anual fiind determinat în sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Contribuabilii au obligația de a completa Registrul de evidență fiscală.
Așadar, pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activități independente pentru care venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Impozitarea veniturilor din piscicultură – ce este venitul net
Venitul net anual din activități independente se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri. Asupra acestui venit net se va aplica, ulterior, cota de impunere de 10%.
Ce este venitul brut
Potrivit Codului fiscal, venitul brut cuprinde:
a) sumele încasate și echivalentul în lei al veniturilor în natură din desfășurarea activității;
b) veniturile sub formă de dobânzi din creanțe comerciale sau din alte creanțe utilizate în legătură cu o activitate independentă;
c) câștigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate într-o activitate independentă, exclusiv contravaloarea bunurilor din patrimoniul personal afectate exercitării activității, rămase la încetarea activității;
d) veniturile din angajamentul de a nu desfășura o activitate independentă sau de a nu concura cu o altă persoană;
e) veniturile din anularea sau scutirea unor datorii de plată apărute în legătură cu o activitate independentă;
f) veniturile înregistrate de casele de marcat cu memorie fiscală, instalate ca aparate de taxat pe autovehiculele de transport persoane sau bunuri în regim de taxi.
Impozitarea veniturilor din piscicultură – cheltuieli deductibile
Pentru a putea fi deduse, cheltuielile efectuate în scopul desfășurării activității de piscicultură trebuie să îndeplinească anumite condiții generale. Acestea sunt enumerate în Codul fiscal, în articolul 68. Iată câteva exemple și condiții:
a) să fie efectuate în cadrul activităților independente, justificate prin documente;
b) să fie cuprinse în cheltuielile exercițiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite;
c) să reprezinte cheltuieli cu salariile și cele asimilate salariilor;
d) să respecte regulile privind amortizarea;
e) să reprezinte cheltuieli cu prime de asigurare efectuate pentru:
- active corporale sau necorporale din patrimoniul afacerii;
- activele ce servesc ca garanție bancară pentru creditele utilizate în desfășurarea activității pentru care este autorizat contribuabilul;
- bunurile utilizate în cadrul unor contracte de închiriere sau de leasing, potrivit clauzelor contractuale;
- asigurarea de risc profesional;
Impozitarea veniturilor din piscicultură – ce cheltuieli sunt deductibile
f) să fie efectuate pentru salariați pe perioada delegării/detașării în altă localitate, în țară și în străinătate, în interesul serviciului, reprezentând indemnizațiile plătite acestora, precum și cheltuielile de transport și cazare;
g) să fie efectuate pe perioada deplasării contribuabilului care își desfășoară activitatea individual și/sau într-o formă de asociere, în țară și în străinătate, în scopul desfășurării activității, reprezentând cheltuieli de cazare și transport;
h) să reprezinte contribuții de asigurări sociale plătite la sistemele proprii de asigurări sociale și/sau contribuții profesionale obligatorii plătite organizațiilor profesionale din care fac parte contribuabilii;
i) să fie efectuate în scopul desfășurării activității și reglementate prin acte normative în vigoare.
Impozitarea veniturilor din piscicultură – baza de calcul
Unele cheltuieli sunt deductibile limitat, în vreme ce altele nu sunt deloc deductibile. Găsiți lista completă a acestora aici.
Așadar, baza de calcul se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile, altele decât cheltuielile pentru acordarea de burse private şi cheltuielile de protocol.
Cum se impozitează veniturile din piscicultură – exemplu
Să folosim un exemplu pentru a înțelege mai bine cum se realizează impozitarea veniturilor din piscicultură. Dacă o persoană a obținut într-un an un venit brut de 50.000 de lei din activități de piscicultură și a avut cheltuieli egale cu 15.000 de lei pentru desfășurarea activității, atunci venitul net obținut este egal cu 35.000 de lei (venitul brut – minus cheltuielile).
Acest venit net de 35.000 de lei se impozitează cu 10%, așadar contribuabilul va avea de plătit un impozit de 3.500 de lei către bugetul de stat.
Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectuează în sistem real au obligația să completeze Registrul de evidență fiscală, în vederea stabilirii venitului net anual, mai prevede Codul fiscal. Modelul și conținutul Registrului de evidență fiscală se aprobă prin ordin al ministrului Finanțelor.
Foto: Lancier / joakant / pixabay.com
Dacă acest articol depre impozitarea veniturilor din piscicultură vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Impozitarea veniturilor din silvicultură. Ghid cu exemple clare
Impozitarea veniturilor din drepturi de autor. Ghid cu exemple
Impozitarea veniturilor din jocuri de noroc. Exemple de calcul
Impozitarea veniturilor din premii. Ghid cu exemple clare
Impozitarea veniturilor din activități agricole. Ghid ANAF
Impozitarea veniturilor din arendă. Exemplu de calcul
Impozitarea veniturilor din consultanță. Ghid cu explicații