joi

27 iunie, 2024

impozitarea veniturilor din jocuri de noroc

15 iunie, 2024

Dacă ai obținut câștiguri din jocuri de noroc trebuie să înțelegi cum se face impozitarea veniturilor din jocuri de noroc în România, pentru a ști ce sume de bani ai de plătit la stat.

Ce sunt veniturile din jocurile de noroc

Potrivit articolului 108 din Codul fiscal, veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele încasate, bunurile și serviciile primite, ca urmare a participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă, inclusiv cele de tip jack-pot.

Ce venituri din jocuri de noroc nu se impozitează

Codul fiscal mai stabilește că anumite tipuri de venituri din jocuri de noroc, indiferent să sunt obținute în bani și / sau în natură, nu se impozitează.


Concret, nu sunt impozabile veniturile obținute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine și lozuri sub valoarea sumei de 66.750 de lei, inclusiv, realizate de contribuabil pentru fiecare venit brut primit.

Așadar, dacă un jucător câștigă, de pildă, 60.000 de lei la un aparat de tip slot-machine, nu va plăti niciun impozit pentru această sumă. Va plăti impozit doar dacă va obține un câștig mai mare de 66.750 de lei.

Impozitarea veniturilor din jocuri de noroc – cum se determină impozitul

Impozitul datorat se determină la fiecare plată, prin aplicarea unui barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc.

Astfel, pentru un venit brut din jocuri de noroc de până la 10.000 de lei, inclusiv, se aplică o cotă de impunere de 3%. Să folosim un exemplu pentru a înțelege mai bine cum se face impozitarea veniturilor din jocuri de noroc.


Dacă un jucător a câștigat, de pildă, 5.000 de lei, atunci el va plăti 150 de lei impozit.

În cazul în care suma câștigată este mai mare, peste 10.000 de lei, dar de maximum 66.750 de lei, inclusiv, impozitul este de 300 de lei + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000 de lei.

impozitarea veniturilor din jocuri de noroc
Foto: Mariakray / pixabay.com

Impozitarea veniturilor din jocuri de noroc – exemple de calcul

Vom folosi un alt exemplu. Dacă un jucător a obținut, de pildă, un câștig de 50.000 de lei la jocuri de noroc, atunci el va plăti un impozit egal cu 300 de lei (aferent sumei de până la 10.000 de lei inclusiv) plus 8.000 de lei (adică 20% din 40.000 de lei, deoarece diferența dintre câștigul total și plafonul de 10.000 de lei se impozitează cu 20%).

În total, jucătorul din exemplul nostru va avea de plătit un impozit de 8.300 de lei pentru venitul obținut.

Câștigurile și mai mari, de peste 66.750 de lei, se impozitează cu 11.650 de lei + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750 de lei. De exemplu, dacă un jucător câștigă la jocuri de noroc 75.000 de lei, atunci el va avea de plătit un impozit egal cu 11.650 de lei (aferent sumei de până la 66.750 de lei) plus 3.300 de lei (adică 40% din 8.250 de lei, ce reprezintă diferența dintre câștigul total de 75.000 de lei și plafonul de 66.750 de lei).

Prin urmare, în România, impozitarea jocurilor de noroc este progresivă: cu cât veniturile obținute din jocuri de noroc sunt mai mari, cu atât cota de impunere aplicată este mai mare.

Impozitarea veniturilor din jocuri de noroc obținute la cazinouri

După cum arătam mai sus, veniturile obținute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine și lozuri sub valoarea sumei de 66.750 de lei nu se impozitează.

În cazul veniturilor obţinute ca urmare a participării la jocurile de noroc caracteristice cazinourilor, cluburilor de poker, slot-machine şi lozuri ce depășesc plafonul neimpozabil de 66.750 lei, impozitul se determină prin aplicarea baremului detaliat mai sus asupra fiecărui venit brut primit de un participant, iar din rezultatul obţinut se scade suma de 11.650 de lei, prevede Codul fiscal.

În cazul în care venitul brut primit la fiecare plată depășește plafonul neimpozabil de 66.750 lei, inclusiv, impozitarea se efectuează distinct față de veniturile obținute din participarea la alte tipuri de jocuri de noroc.

Impozitarea veniturilor din jocuri de noroc – exemple de calcul

Veniturile din jocuri de noroc se impozitează prin reţinere la sursă. Obligația calculării, reținerii și plății impozitului revine organizatorilor/plătitorilor de venituri.

Impozitul calculat și reținut în momentul plății este impozit final. Impozitul pe venit astfel calculat și reținut se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.

Pentru veniturile realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță sau on-line, impozitul datorat se determină și se reține la sursă la fiecare transfer din contul de pe platforma de joc în contul bancar sau similar.

Verificarea încadrării în plafonul neimpozabil se efectuează la fiecare plată, indiferent de tipul de joc din care a fost obținut venitul respectiv.

Foto: JESHOOTS-com / Mariakray / pixabay.com

Dacă acest articol despre impozitarea veniturilor din jocuri de noroc vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Impozitarea veniturilor din premii. Ghid cu exemple clare
Impozitarea veniturilor din premii. Ghid cu exemple clare
Impozitarea veniturilor din activități agricole. Ghid ANAF
Impozitarea veniturilor din arendă. Exemplu de calcul
Impozitarea veniturilor din cedarea folosinței bunurilor. Ghid clar
Impozitarea veniturilor din chirii 2024 și plata CASS. Exemple clare
Impozitarea veniturilor din transferul titlurilor de valoare. Ghid clar

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: