marți

28 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 august, 2022

Congresul american a adoptat vineri, în calitate de for decizional, planul masiv de investiții în valoare de 430 de miliarde de dolari, propus de președintele Joe Biden, o victorie politică semnificativă care vine cu mai puțin de trei luni înaintea alegerilor cruciale din Congres, transmite presa internațională.

Denumită “Inflation Reduction Act” (Legea de reducere a inflației), legislația își propune și reducerea deficitul public, prin introducerea unui nou impozit minim de 15% pentru toate companiile cu un profit mai mare de un miliard de dolari.

Cu o majoritate restrânsă, democrații din Camera Reprezentanților au permis adoptarea acestui plan destinat investițiilor în climă și sănătate, după un vot similar în Senat în urmă cu câteva zile.


Textul, care ar trebui să permită atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, va fi promulgat de Joe Biden săptămâna viitoare, a precizat președintele într-o postare pe Twitter.

“Astăzi, poporul american a câștigat”, a scris Biden. Cu această legislație, „familiile vor vedea prețuri mai mici la medicamente, asistență medicală și energie”.

370 de miliarde de euro pentru climă

Aceasta este cea mai mare investiție făcută vreodată în Statele Unite în lupta împotriva schimbărilor climatice, potrivit Agerpres.

În loc de sancțiuni pentru poluatori, proiectul de lege prevede o serie de stimulente financiare pentru a orienta economia americană către surse de energie care nu utilizează combustibili fosili. Au fost prevăzute o serie de credite fiscale pentru producătorii și consumatorii de energie eoliană, solară și nucleară.


În cadrul acestei reforme, un american va primi până la 7.500 de dolari sub formă de credite fiscale pentru achiziționarea unei mașini electrice. Instalarea de panouri solare pe acoperiș va fi acoperită în proporție de 30%.

De asemenea, aproximativ 60 de miliarde de dolari sunt planificate pentru construcția de turbine eoliene, panouri solare și vehicule electrice în SUA.

Aceeași sumă este alocată unei serii de programe de sprijinire a celor mai sărace gospodării în tranziția lor energetică, în special prin renovarea locuințelor lor.

Această reformă include, de asemenea, investiții masive pentru a consolida rezistența pădurilor la incendiile care fac ravagii în țară și pentru a proteja zonele de coastă de uragane.

Acest proiect ar trebui să permită SUA să își reducă emisiile de CO2 cu 40% până în 2030 față de 2005.

64 de miliarde de euro pentru sănătate

Cea de-a doua parte a acestui plan major de investiții este menită să corecteze parțial inegalitățile uriașe în ceea ce privește accesul la asistență medicală în Statele Unite, în special prin reducerea prețului medicamentelor.

Medicare, un sistem public de asigurări de sănătate pentru persoanele de peste 65 de ani și pentru cele cu venituri mici, va putea, pentru prima dată, să negocieze prețurile anumitor medicamente direct cu companiile farmaceutice, obținând astfel prețuri mai competitive.

De asemenea, planul va obliga companiile farmaceutice să ofere reduceri consumatorilor pentru anumite medicamente al căror preț crește mai repede decât inflația.

Proiectul de lege ar prelungi, de asemenea, până în 2025 protecțiile din “Affordable Care Act”, emblematica asigurare de sănătate cunoscută sub numele de „Obamacare”, legea emblematică a lui Barack Obama.

Companiile, impozitate cu 15% din cifra de afaceri

În paralel cu aceste investiții masive, legea privind reducerea inflației, așa cum este denumită, urmărește reducerea deficitului public prin introducerea unei cote minime de impozitare de 15% pentru toate companiile cu profituri de peste 1 miliard de dolari.

Această nouă taxă este menită să împiedice anumite companii mari să se folosească de lacunele fiscale care le-au permis până acum să plătească mult mai puțin decât cota teoretică.

Se estimează că această măsură ar putea genera venituri de peste 258 de miliarde de dolari pentru guvernul federal al SUA în următorii 10 ani.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: