China a depășit SUA ca lider mondial atât în ceea ce privește rezultatele cercetării științifice, cât și a numărului de studii cu „impact ridicat”, potrivit unui raport al ministerului japonez al științei și tehnologiei și citat de The Guardian.
Raportul, realizat de Institutul Național de Politică de Știință și Tehnologie (NISTP) din Japonia, a constatat că Beijingul publică anual cel mai mare număr de lucrări de cercetare științifică, fiind urmat în clasament de SUA și Germania. Topul a fost întocmit pe baza unor medii anuale din perioada 2018-2020, cifrele fiind extrase din datele compilate de compania de analiză Clarivate.
Raportul NISTP a analizat și ”naționalitatea” celor mai citate 1% dintre lucrările științifice de la nivel mondial și a constatat că lucrările cercetătorilor chinezi au avut o pondere de 27,2%.
Numărul de citări de care se bucură o lucrare de cercetare este o măsură frecvent utilizată în mediul academic pentru a determina succesul acesteia. Cu cât un studiu este citat de mai multe ori în lucrările ulterioare de către alți cercetători, cu atât „impactul citației” este mai mare.
SUA și-au adjudecat o pondere de doar 24,9% din primele 1% cele mai citate studii de cercetare, în timp ce cercetarea din Marea Britanie a ocupat poziția a treia, cu 5,5%.
Domeniile în care excelează cercetătorii chinezi
China a publicat, în medie, 407.181 de lucrări științifice pe an, depășind cele 293.434 de articole din SUA și reprezentând 23,4% din ”producția” mondială de cercetare, arată raportul.
Cercetătorii chinezi au obținut rezultate notabile în domenii precum știința materialelor, chimie, inginerie și matematică, în timp ce cercetătorii americani au fost mai prolifici în cercetarea în medicina clinică, științele de bază ale vieții și fizică.
(Citiți și: ”Interviu Frank Umbach / Dacă nu ne vom asigura măcar o treime din materiile prime critice, UE va fi șantajată”)
Raportul a fost publicat în ziua în care președintele american Joe Biden a semnat Chips and Science Act, o legislație care ar autoriza 200 de miliarde de dolari în finanțare pentru cercetare, pe o perioadă de 10 ani. Obiectivul este de a face cercetarea științifică din SUA mai competitivă față de China.
Ambasada Chinei în SUA a declarat luna trecută că Beijingul s-a „împotrivit ferm” proiectului de lege despre care spunea că este „înrădăcinat într-un război rece și o mentalitate de joc cu sumă zero”.
Cercetătorii chinezi, cei mai citați din lume încă din 2019
Datele institutului japonez sunt coroborate de rezultatelor altor studii similare, unul chiar de la începutul anului, care a constatat că cercetătorii chinezi au depășit SUA încă din 2019 din punct de vedere al ponderii lucrărilor din top 1% cele mai citate cercetări. Uniunea Europeană a fost depășită de China încă din 2015.
Lucrările din top 1% cele mai citate sunt „lucrări care sunt văzute ca fiind în clasa câștigătorilor de premii Nobel, vârful de vârf al științei”, a comentat unui dintre autorii studiului, Caroline Wagner, la acea vreme.
„SUA au tendința de a clasifica cercetările Chinei ca fiind de calitate inferioară. Acest lucru pare să se fi schimbat.”
SUA cheltuiește în continuare mai mult pe cercetare și dezvoltare în sectoarele corporative și universitare decât orice altă țară din lume, mai arată raportul. Dar China vine din urmă.
(Citiți și: ””Europa în cleștele dintre Rusia și China”: Au apărut CRONICILE Nr. 87. Titlurile și autorii”)
„China are cel mai mare număr de cercetători din sectoarele corporative și universitare dintre țările majore. În sectorul corporativ, Statele Unite și China sunt la egalitate și ambele înregistrează o creștere rapidă.”
„China este una dintre țările de top din lume atât în ceea ce privește cantitatea, cât și calitatea lucrărilor științifice”, a declarat Shinichi Kuroki de la Agenția Japoneză pentru Știință și Tehnologie pentru Nikkei Asia.
„Pentru a deveni adevăratul lider global, va trebui să continue să producă cercetări recunoscute la nivel internațional”, a spus el.
***