vineri

23 februarie, 2024

11 august, 2022

Rata anuală a inflației din SUA s-a temperat în iulie la 8,5%, față de avansul de 9,1% din iunie, ca urmare a scăderii presiunilor inflaționiste generate de prețul petrolului. Cifrele au determinat o creștere a acțiunilor de pe bursele americane și o depreciere a dolarului, transmite presa internațională.

Datele privind inflația alimentează speranțele că ritmul creșterii prețurilor din cea mai mare economie a lumii a atins vârful și a început să decelereze, o veste bună atât pentru Rezerva Federală (Fed), cât și pentru administrația Biden, transmite Financial Times.

Nasdaq Composite, care include mari companii de tehnologie precum Apple și Microsoft, a crescut cu 2,9% miercuri, ducând câștigurile la 20,7% față de minimele atinse în iunie. Companiile cu creșteri rapide incluse în acest indice au fost puternic afectate de evoluțiile din acest an, deoarece investitorii și-au redus previziunile de creștere globală și randamentele obligațiunilor de trezorerie au crescut.


Indicele bursier S&P 500 a crescut cu 2,1%, închizând la peste 4.200 de puncte pentru prima dată de la începutul lunii mai. Valoarea de referință a urcat cu 14,8% față de nivelul minim în 2022, deși acțiunile americane în total valorează în prezent cu aproximativ 8,6 miliarde de dolari mai puțin decât la începutul anului.

Indicele dolarului, care măsoară valoarea monedei în raport cu un coș de valute, a scăzut cu 1,025% la 105,26, la puțin timp după publicarea datelor, transmite Reuters.

Fed a date de înțeles că va fi nevoie de câteva scăderi lunare ale creșterii IPC înainte ca banca centrală a SUA să decidă o eventuală renunțare la înăsprirea agresivă a politicii monetare, răspuns pe care îl consideră necesar pentru a domoli inflația care se află în prezent la maximele ultimelor patru decenii.

Inflația de bază – cea din care sunt înlăturate prețurile volatile la alimente și energie și care este urmărită îndeaproape de Fed – a înregistrat, de asemenea, o creștere lunară neașteptat de mică, de 0,3%, comparativ cu 0,7% în iunie. Față de anul trecut, aceasta a crescut însă într-un ritm neschimbat de 5,9%.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: